Je to šialená choroba, ledva som prežíval, hovorí o covide neočkovaný Danko. Neprišiel preto na protesty proti USA

Predseda strany SNS Andrej Danko. Foto: Jakub Kotian/TASR Predseda strany SNS Andrej Danko. Foto: Jakub Kotian/TASR

Líder národniarov Andrej Danko opisuje ťažké dni po nákaze covidom. Sám sa predtým priznal, že sa očkovať nedal. Nepríde preto na aktuálne protesty proti obrannej dohode s USA. Covid dostal po účasti na masovej opozičnej demonštrácii pred Prezidentským palácom, ktorá bola pred týždňom.

„Mne to dnes moje zdravie nedovolí prísť medzi vás. Mám covid a tri dni som ledva prežíval. Je to šialená choroba. Vyjadrujem obrovskú úctu každému, kto to prekonal,“ povedal predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

Šéf SNS dostal covid po demonštrácii pred Prezidentským palácom, ktorá bola presne pred týždňom. Na podujatie prišlo vyše tisíc ľudí a mnohí účastníci nemali rúška. Danko vtedy vyhlásil, že by si vedel na prezidentskej stoličke predstaviť expremiéra Roberta Fica.

Účasť viacerých opozičných strán na proteste vnímal ako dobrý signál. Kým so Smerom-SD chce spolupracovať pri referende aj pri komunálnych voľbách, k Petrovi Pellegrinimu je kritický.

Nebol očkovaný, na protesty nemôže

Ako pripomenuli Aktuality, Danko nebol zaočkovaný. „Nemám žiadny konkrétny dôvod, iba nedôveru v chaotické informácie,“ povedal na margo očkovania vlani v novembri.

Pre nákazu covidom sa Danko nezúčastní na aktuálnych protestoch proti obrannej dohode s USA. Jej presadzovanie z čias minulej vlády vyčíta bývalému premiérovi Petrovi Pellegrinimu. „Peter, aj kvôli tebe a Kmecovi tu budú americké vojská, kvôli tvojej politike a bratríčkovaniu sa s prezidentkou. Hráš na milión strán, pridaj sa k nám a porazíme toto, čo tu je. Ak vôbec ešte môžeš,“ odkázal lídrovi strany Hlas-SD.

Protestuje sa opäť

Pred budovou parlamentu v stredu (2. februára) protestuje niekoľko stoviek ľudí proti obrannej zmluve s USA. Protest organizuje hnutie Republika. Dav ľudí chce pád vlády a kričí heslá namierené proti koaličným poslancom a prezidentke.

Na snímke účastníci protestu proti obrannej zmluve s USA, ktorý zorganizovalo hnutie Republika pred budovou Národnej rady SR v Bratislave 2. februára 2022. Foto: TASR / Pavol Zachar

Na neadekvátnu komunikáciu štátnej exekutívy a chýbajúce odpovede na požiadavky miest a obcí upozornilo v stredu protestom Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pred Úradom vlády SR na Námestí slobody v Bratislave. Samosprávy zároveň požadujú stiahnuť, respektíve zrušiť legislatívu, ktorá podľa nich ohrozuje fungovanie samospráv a zhoršuje život ich obyvateľov.

Zástupcovia miest a obcí konkrétne poukazujú najmä na nový stavebný zákon, ktorý je pre nich neprijateľný z viacerých dôvodov. Zvýrazňujú predovšetkým to, že okliešťuje kompetencie samospráv.


Ďalšie články