Ústavný súd posúdi, či je sporný paragraf 363 v súlade s ústavou. Požiadali ho o to poslanci

Tabuľa na Ústavnom súde SR v Košiciach. Foto: František Iván/TASR

Ústavný súd posúdi paragraf 363 Trestného poriadku, ktorý dáva generálnemu prokurátorovi veľké právomoci. Obrátila sa naň skupina poslancov, aby preveril, či je paragraf v súlade s ústavou.

Ústavný súd (ÚS) SR preskúma ústavnosť paragrafu 363 Trestného poriadku. Na stredajšom zasadnutí súd prijal návrh skupiny vládnych poslancov Národnej rady (NR) SR v celom rozsahu na ďalšie konanie. Zároveň nevyhovel ich návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení Trestného poriadku.

Skupina poslancov za SaS a OĽaNO sa obrátila na ÚS v súvislosti s využívaním paragrafu 363 generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom. Čast politickej a odbornej scény tvrdí, že paragraf mu dáva neprimerane veľké právomoci.

Žilinka opakovane použil paragraf vo veľkých kauzách. Odmieta však výčitky, že by konal účelovo, argumentuje dôkladným dodržiavaním zákonnosti.

Ako informoval ÚS, účinnosť dotknutých ustanovení Trestného poriadku nepozastavil, „pretože z návrhu nevyplývajú dostatočne konkretizované skutočnosti, z ktorých by vyplývalo či už reálne, priame, bezprostredné a konkrétne ohrozenie základných práv a slobôd alebo hrozba značnej hospodárskej škody a ani reálna, priama, bezprostredná a konkrétna hrozba iného nenapraviteľného následku“.

Sporný paragraf umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon.

(tasr, haj)


Ďalšie články