Dajte svoje deti do škôl v no-go zónach, nabáda švédska Strana zelených rodičov v Göteborgu

Karin Pleijelová. Foto: reprofoto/mp.se Karin Pleijelová. Foto: reprofoto/mp.se

Boj proti segregácii je dôležitou súčasťou politickej agendy švédskej Strany zelených. Povedala to regionálna stranícka líderka v meste Göteborg Karin Pleijelová. Predstavuje aj spôsob, akými krokmi chcú dosiahnuť svoje ciele.

Pôjde o jednu z nosných tém, ktorou chce strana osloviť Švédov v nadchádzajúcich voľbách v tomto švédskom meste. Intenzívne sa venujú aj životnému prostrediu, klimatickej zmene a doprave v Göteborgu.

„Okrem iniciatív ohľadom životného prostredia máme tiež záujem vyriešiť ďalší veľký spoločenský problém – segregáciu,“ vyjadrila sa Karin Pleijelová pre miestny denník Göteborgs Posten a dodala, že „Göteborg má potenciál byť veľkým, medzinárodným mestom. Ale v súčasnosti som znepokojená vývojom, ktorý vidíme“.

Švédski rodičia by podľa straníckej predáčky mali dávať svoje deti do škôl v problematických oblastiach mesta Göteborg, aby tak prispeli k integrácii detí prisťahovalcov či k zníženiu segregácie.

Poukazuje na problematické mestské časti vo Švédsku, ktoré sa v krajine korektne nazývajú „ohrozené oblasti“. Označujú sa niekedy aj ako takzvané no-go zóny. Panuje v nich vysoká nezamestnanosť a kriminalita, často spojená s náboženským fundamentalizmom či paralelnými spoločnosťami. V zásade ide väčšinou o oblasti s veľkým podieľom obyvateľov z radov prisťahovalcov.

Pleijelová ako riešenie navrhuje, aby švédski rodičia posielali svoje deti do škôl v týchto oblastiach. Presvedčiť ich chce pomocou skupinových diskusií. „Chceme stimulovať rozhodovanie rodičov v skupinách. Chceme, aby sa zamysleli – ako ja napomáham segregácii?“ pokračuje politička.

Deťom migrantov to podľa nej pomôže naučiť sa po švédsky a švédske ratolesti sa zas jednoduchšie naučia cudzie jazyky. Všetky školy v Göteborgu by podľa nej mali navštevovať deti z rôznych kultúr a etnických pôvodov.

Pritom len nedávno švédski policajti požiadali tamojšieho ministra vnútra Mikaela Damberga o zvýšenú ochranu v súvislosti s neprimeraným rizikom, ktoré im hrozí v spomínaných nebezpečných oblastiach. Vláde navrhli súbor opatrení, ktoré by mali zlepšiť ich postavenie i bezpečnosť. 


Ďalšie články