ZOH: Prišli sme sem po medaily, hovorí Vlhovej tréner

Mauro Pini Mauro Pini. Foto: TASR/Martin Baumann

Američanka Mikaela Shiffrinová má šancu získať medailu vo všetkých piatich olympijských vystúpeniach na ZOH 2022. Podľa agentúry AP by jej však status predpokladanej multimedailistky z Jen-čchingu mohla prekaziť jej slovenská rivalka Petra Vlhová. A podľa jej švajčiarskeho trénera Maura Piniho prišla do Pekingu s veľkými plánmi.

„Prišli sme sem po medaily. Petra je tretíkrát na zimných olympijských hrách a má perfektnú pozíciu. Prvýkrát bola medzi porazenými, druhýkrát sa stále učila a teraz je pripravená na veľké výkony,“ zdôraznil Pini.

Agentúra AP tvrdí, že Vlhová má šancu na zisk cenného kovu v minimálne troch disciplínach. S istotou zisku malého glóbusu za slalom vo Svetovom pohári sa jej bude na vrchole sezóny súťažiť oveľa lepšie, ako keby táto situácia predtým nenastala.

„Netreba však zabúdať, že Slovenka je aj bývalá majsterka sveta v obrovskom slalome a má aj dve strieborné medaily z kombinácie z majstrovstiev sveta. Podľa Piniho do úvahy okrem spomenutých disciplín prichádza aj super G a možno aj zjazd a tiež vystúpenie v tímovej súťaži,“ napísala AP. Pred štyrmi rokmi na ZOH v Pjongčangu Vlhová participovala vo všetkých šiestich súťažiach zjazdového lyžovania, najlepšia bola piata v alpskej kombinácii.

Koncentrácia na kvalitu

Podľa švajčiarskeho trénera bude mať prípadný zisk medailí veľký význam nielen pre jeho zverenku a jej tím, ale pre celé Slovensko. Päťapolmiliónová krajina v srdci Európy dosiaľ nemá medailu zo zjazdového lyžovania zo zimných olympijských hier. „Bol by to určite dôvod na oslavy. Som si istý, že celé Slovensko bude hnať Petru za úspechom. Cítime vo vzduchu tú obrovskú podporu,“ podotkol 56-ročný kouč s talianskymi koreňmi.

Skúsený tréner sa stal šéfom tímu ambicióznej Liptáčky iba pred začiatkom aktuálnej sezóny, ale veľa vecí v jej príprave výrazne zmenil. Najmä sa prestali koncentrovať na kvantitu. Uprednostňujú radšej kvalitný tréning pred pretekmi, kde by Vlhová nemala veľkú šancu na popredné umiestnenie.

„V minulej sezóne získala veľký glóbus, ale na jej konci bola totálne zničená. Preto sme spomalili a začali pracovať obozretnejšie so zameraním len na určité súťaže. A vychádza to. V celkovom poradí Svetového pohára má Petra viac bodov pri menšom počte pretekov, čo je obrovský rozdiel. Snažíme sa zameriavať aj na detaily. Pretekárka jej formátu potrebuje aj čas na výdych a dobitie batérií. A potom príde aj radosť z lyžovania a úsmev na tvári,“ dodal Pini.

Podmienky sú vynikajúce

Prvé dojmy tímu Petry Vlhovej z olympijského prostredia v Pekingu sú vynikajúce. Brat slovenskej lyžiarky Boris Vlha uviedol, že sú dokonca najlepšie, aké na ZOH zažili. Príjemne prekvapení sú nielen z tratí, ale aj z ubytovania.

Do Pekingu, dejiska XXIV. ZOH, dorazil celý tím v pondelok popoludní miestneho času. Predtým sa Vlhová zúčastnila na hrách v Soči (2014) a v Pjongčangu (2018). „Prvý pocit bol veľmi príjemný. Z ubytovania, ale aj celkovo je vynikajúci. Izby sú parádne, všetko je nové, čisté a upratané. Boli sme veľmi prekvapení. Zatiaľ to je v tomto smere najlepšie, čo sme na ZOH zažili,“ uviedol Vlha.

Boris Vlha a Petra Vlhová. Foto: TASR/Martin Baumann

V stredu si slovenská lyžiarka vyskúšala trať a aj s ňou bol celý tím nadmieru spokojný. „Keď sme vyšli na kopec, boli sme prekvapení. Najmä z toho, v akom teréne to vybudovali. Trate sú celkom ťažké a strmé, ale vynikajúce. Som zvedavý na mužský a ženský zjazd, vyzerá zaujímavo,“ zhodnotil Vlha.

Redaktori TASR sa museli dostať do cieľových priestorov zjazdovky v Jen-čchingu po polhodinovej ceste serpentínami, prvý pohľad na trať bol optimistický. Vlha potvrdil, že nielen optickým pohľadom je v perfektnom stave: „Sneh je výborný, trate veľmi dobré, až vynikajúco pripravené. Je to rovina bez hrbov, ak aj sú, tak veľmi málo. Sneh je agresívny, ako kde je premrznutý a vyfúkaný. Je iný ako všade, kde sme lyžovali, aj iný ako v Amerike.“

Netypické pre lyžiarov je v Čínskom národnom centre zjazdového lyžovania aj to, že od cieľa sa dá dostať po ďalšej zjazdovke až dolu do olympijskej dediny. Brat slovenskej reprezentantky si túto nevšednú vymoženosť možno vyskúša: „Ešte sme ňou nešli, pretože nám povedali, že nemôžeme, ale niektoré tímy ju zišli. Uvidíme, je celkom dlhá, možno to vyskúšame. No Peťa pôjde vždy lanovkou, nech si oddýchne.“

Na snímke cieľová rovina obrovského slalomu pred začiatkom zimných olympijských hier v Pekingu. Foto: TASR/Martin Baumann

Bezproblémové fungovanie si pochvaľujú aj servismani. „Okolo servisu nie je žiadny problém, všetko je vynikajúco zorganizované. Chalani majú dobrú lyžiarsku miestnosť, všetko ide podľa plánov. Nevideli sme žiadne nedostatky,“ potvrdil Vlha.

Dodal, že tímu sa páči aj dobrá organizovanosť pri testovaní, ktoré musia akreditovaní účastníci na hrách absolvovať denne. „Zatiaľ je úplná pohoda a dúfam, že aj bude. Testovanie je veľmi jednoduché. Väčšinou sa testujeme po ceste na raňajky, zaberie to minútku a ideme ďalej. Celkový dojem je naozaj vynikajúci, je to fakt super.“

(tasr, sita)


Ďalšie články