Eurokomisia zaradila plyn a jadro dočasne medzi ekologické zdroje. Rakúsko to napadne na súde

Chladiace veže jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach. Foto: TASR/Lukáš Grinaj Chladiace veže jadrovej elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

AKTUALIZOVANÉ Jadro a plyn dostali od Európskej komisie dočasne zelenú. No jej pôvodný návrh z konca roka má niekoľko menších zmien. Aktuálny návrh takzvanej energetickej taxonómie budú schvaľovať členské štáty a Európsky parlament. Do obsahu však už zasahovať nemôžu. Rakúsko napadne rozhodnutie eurokomisie na súde.

Európska komisia (EK) pripomenula, že EÚ sa chce do roku 2050 stať klimaticky neutrálnou, na čo potrebuje veľké množstvo súkromných investícií. Cieľom taxonómie je nasmerovať súkromné investície k činnostiam, ktoré sú potrebné na dosiahnutie klimatickej neutrality.

Klasifikácia taxonómie neurčuje, či určitá technológia bude alebo nebude súčasťou energetických mixov členských štátov. Cieľom je urýchliť prechod na zelenú ekonomiku využitím všetkých možných riešení, ktoré pomôžu dosiahnuť klimatické ciele.

„Posilnenie súkromných investícií je pri prechode k čistým energiám kľúčové. Preto prichádzame so striktnými pravidlami, ktoré umožnia získať financie na podporu prechodu od uhlia na iné zdroje,“ vyhlásila eurokomisárka pre finančné služby Mairead McGuinnessová.

Jadro a plyn dostali zelenú

Vzhľadom na vedecké odporúčania a technologický pokrok sa EK domnieva, že pri prechode zohrajú úlohu aj súkromné investície do činností v oblasti plynu a jadrovej energie. Komisia oba zdroje energie považuje za ekologické napriek kritike Rakúska, Holandska a ďalších štátov. Téme sme sa venovali v Štandarde na prelome roka po prvom návrhu EK.

https://standard.sk/153581/

Týmito prísnymi podmienkami sú pre plyn aj jadrovú energiu, že prispievajú k prechodu na klimatickú neutralitu. V prípade jadrovej energie, že spĺňa požiadavky na jadrovú a environmentálnu bezpečnosť, a v prípade plynu, že prispieva k prechodu od uhlia k obnoviteľným zdrojom energie. Pre všetky uvedené činnosti platia ešte konkrétnejšie dodatočné podmienky.

EK odstránila pri plyne niekoľko čiastkových termínov. Nechala len medzník v roku 2035, odkedy budú musieť firmy využívajúce zelené investície používať len nízkoemisné plyny. Pri jadre zostali podmienky do veľkej miery zachované, štáty budú musieť do roku 2050 vybudovať hlbinné úložiská na vyhorené jadrové palivo.

Kým jadro presadzovala skupina štátov vrátane Slovenska a Francúzska, za plyn lobovalo najmä Nemecko.

Rakúsko chce za rozhodnutie EK na Súdnom dvore EÚ podať žalobu. Vyhlásila to v stredu ministerka pre záležitosti klímy Leonore Gewesslerová. Kancelár Karl Nehammer k tomu uviedol, že pri právnych krokoch, ktoré plánuje ministerka v najbližších týždňoch podniknúť, má jeho plnú podporu. Rakúsku iniciatívu podporilo aj Luxembursko.

https://standard.sk/124546/

EK: Vypočuli sme názory europoslancov a expertov

S cieľom zabezpečiť transparentnosť EK zmenila a doplnila delegovaný akt o taxonómii, aby investori mohli určiť, ktoré investičné príležitosti zahŕňajú činnosti v oblasti plynu alebo jadrovej energie a mohli na základe toho rozhodovať o svojich investíciách.

Komisia zdôraznila, že si vypočula názory Európskeho parlamentu v tejto veci a pozorne preskúmala podnety, ktoré dostala od expertných skupín členských štátov pre udržateľné financie.

„Ak chceme splniť naše ciele na roky 2030 a 2050, musíme konať hneď. Dnešný delegovaný akt je o sprevádzaní hospodárstva EÚ pri energetickom a spravodlivom prechode, je to most k systému zelenej energie založenej na obnoviteľných zdrojoch energie. Urýchli súkromné investície, ktoré potrebujeme, najmä v tomto desaťročí,“ opísal situáciu výkonný podpredseda EK pre ekonomiku Valdis Dombrovskis. Dodal, že nové pravidlá v oblasti taxonómie posilnia transparentnosť a zverejňovanie informácií, čo vychádza v ústrety investorom, aby mohli prijímať „informované rozhodnutia“.

Hlasovanie o návrhu bude, ale bezo zmien

Členské štáty a EP preniesli na eurokomisiu mandát na schválenie návrhu energetickej taxonómie. Preto do jeho obsahu už nemôžu zasahovať. Môžu ho ako celok iba schváliť alebo odmietnuť.

Europarlament a Rada EÚ majú dva mesiace na kontrolu textu. Rada EÚ ho môže zastaviť posilnenou kvalifikovanou väčšinou. To znamená, že najmenej 72 percent členských štátov (20 z 27 štátov) zastupujúcich najmenej 65 percent obyvateľstva EÚ by muselo byť proti, čo je veľmi nepravdepodobné. Europarlament by ho mohol zastaviť väčšinou svojich členov hlasujúcich proti v pléne (najmenej 353 europoslancov).

Hoci sa zelení a socialisti ozývajú proti argumentujúc, že jadro a plyn nie sú udržateľné zdroje energie, najsilnejší ľudovci sú prípravení hlasovať za návrh EK.

Ak členské štáty ani EP návrh nezastavia, doplnkový delegovaný akt nadobudne účinnosť a bude sa uplatňovať od 1. januára 2023.

Rakúsko napadne na súde zelenú značku EÚ pre jadrovú energiu

Rakúsko napadne rozhodnutie EK udeliť investíciám do jadrovej energetiky značku udržateľného financovania. Vyhlásila to v stredu ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová.

„Všetky právne kroky pripravíme v najbližších týždňoch, a ak alebo keď taxonómia nadobudne účinnosť, podáme žalobu na Európsky súdny dvor,“ povedala novinárom.

Dodala, že Luxembursko už tiež povedalo, že sa pripojí k žalobe proti rozhodnutiu Komisie o tzv. taxonómii bloku, teda klasifikácii „zelených“ zdrojov energie.

„Rozhodnutie je nesprávne, pretože ohrozuje budúcnosť. Dávame našim deťom batoh plný problémov. Je to nezodpovedné,“ povedala Gewesslerová.

Rakúska ministerka označila pritom jadrovú energiu za „zastaranú a príliš drahú“. A poukázala na obavy o bezpečnosť a neistotu, ako naložiť s jadrovým odpadom, pričom taxonómiu nazvala „greenwashingom“ (zeleným vymývaním mozgu).

Európska komisia v stredu napriek protestom zelených aktivistov a nesúhlasu vo vlastných radoch oznámila, že aj investíciám do jadrovej energie a zemnému plynu dá označenie trvalo udržateľného financovania, pretože môžu prispieť k urýchleniu „zložitého prechodu ku klimatickej neutralite“.

To potešilo dva najmocnejšie štáty EÚ: Francúzsko, ktoré je odkázané na jadrovú energiu, čo vyvoláva obavy z jej dlhodobého vplyvu na životné prostredie, a Nemecko, ktoré je závislé od plynu, fosílneho paliva.

(tasr, české noviny, haj)


Ďalšie články