Najpočúvanejší podcast na svete čelí útoku a snahe o cenzúru

Joe Rogan Experience

Môžu médiá šíriť aj iné ako mainstreamové informácie o koronavíruse? Michal Čop píše o snahách cenzurovať najpočúvanejší podcast na svete.

Počas víkendu viaceré médiá informovali o tom, že Neil Young a ďalší hudobníci odchádzajú na protest voči šíreniu dezinformácií o vakcínach z platformy Spotify. Dôvodom malo byť vystúpenie kontroverzného vedca Roberta Maloneho v najsledovanejšej šou na svete. Zdá sa však, že aktivisti to znova prepískli. Pozrime sa preto, čo sa to deje a kto je Joe Rogan, ktorého sa to týka.

Joe Rogan Experience (Skúsenosti Joea Rogana) je momentálne najpočúvanejší podcast na svete, ktorý priemerne počúva 11 miliónov ľudí. Pre porovnanie, druhá najpopulárnejšia šou v Amerike s názvom Tucker Carlson Tonight nedosahuje ani tretinové čísla (3,24 milióna). A to jedna Roganova relácia trvá v priemere tri hodiny, vychádza niekoľkokrát do týždňa a najnovšie sa dá počúvať len cez streamovaciu službu Spotify.

https://twitter.com/APompliano/status/1478059547688374281?s=20&t=ADwcZhQDtEzy41q261wDwQ

Kto je Joe Rogan a čomu venuje svoj podcast

Joe Rogan je bývalý zápasník, stand-up komik, moderátor, herec, influencer a biznismen v jednej osobe. Jeho príbeh začal pri bojových umeniach, odkiaľ však kvôli zraneniam rýchlo odišiel a presadil sa ako stand-up komik. Z barov sa Rogan postupne presunul do televízie, kde začal pôsobiť ako moderátor a herec, známy aj u nás vďaka relácii Faktor strachu. Popri tom začal moderovať UFC zápasy, kde sa vypracoval na moderátorskú hviezdu, založil vlastnú značku výživových doplnkov a v decembri 2009 spustil aj vlastný podcast. Ten sa už v nasledujúcom roku stal jedným z najpočúvanejších na svete, vďaka čomu jeho autor v roku 2019 podpísal exkluzívnu zmluvu so spoločnosťou Spotify, ktorá mu má priniesť zisk vo výške 100 miliónov dolárov.

Aj keď podcast začínal ako humoristický, čoskoro sa preorientoval na akýsi lifestyle, kde sa rieši všetko od zdravej výživy a cvičenia, cez filozofiu, psychológiu, hudbu, bojové umenia, až po aktuálne spoločenské otázky či ezoteriku. Dnes má už takmer 1 800 epizód a jeho hosťami bola pomerne široká paleta osobností od MMA zápasníkov, lekárov venujúcich sa zdravej výžive, až po politikov a celebrity ako Snoop Doog, Bernie Sanders, Ben Shapiro, Mike Tyson, Elon Musk, Edward Snowden či Jordan Peterson. 

Je to iný svet a tak to aj vyzerá: Joe Rogan ako moderátor pritom pôsobí ako kríženec Sajfu s Attilom Véghom. Občas je vtipný, občas vážny, občas vulgárny, občas pobúrený. Svoj obraz si postavil hlavne na tom, že nikoho necenzuruje a do svojej šou pozve hocikoho.

Sám Rogan v mnohom reprezentuje súčasnú rozdelenú Ameriku. V minulosti totiž podporoval republikána Rona Paula, potom zas demokrata a tvrdého ľavičiara Bernieho Sandersa. Aj keď Trumpa nemá rád, pred voľbami v roku 2020 sa vyjadril, že ak si má vybrať medzi ním a Bidenom, tak by sa priklonil k Trumpovi. Dôvodom je, že pochybuje o Bidenovom mentálnom zdraví (Trump jeho citáty o Bidenovi potom pomerne často zdieľal na sociálnych sieťach). Napokon však priznal, že volil libertariánsku kandidátku Jo Jorgensenovú.

Rogan podporuje legalizáciu mäkkých drog, aj držbu zbraní. Bol proti vojnám v Iraku a Afganistane a zároveň odmieta moderovať zápasy, kde súťažia transgenderové osoby. Rovnako nemá rád republikánskych jastrabov ako progresívnych demokratov. A zdá sa, že v posledných mesiacoch ho obzvlášť irituje cenzúra v médiách a na sociálnych sieťach a tiež jednostranné informovanie o covide.

A práve to sa stalo dôvodom vlny rozhorčenia, ktorá sa voči nemu vzniesla. Rogan totiž do svojej šou okrem iných menej kontroverzných postáv pozval najprv Petra McCullougha a neskôr aj Roberta Maloneho, ktorí sú hviezdami konšpiračnej scény. Zatiaľ čo McCullougha mainstream ešte nejako rozdýchal, Malone, ktorý bol Roganovým hosťom len pár dni po tom, čo mu Twitter zrušil účet, bol na nich už prisilná káva.

Práve po odvysielaní tejto časti prišlo k už spomínanému stiahnutiu hudby interpretov ako Neil Young, Joni Mitchellovej či James Blunt, no aj výzva viac ako dvesto amerických lekárov, ktorí odsúdili šírenie dezinformácií na platforme Spotify a jej vedenie žiadajú, aby voči nim zakročila. K téme sa vyjadril aj člen Bidenovej administratívy, generál Vivek Murthy, ktorý vyzval sociálne siete, aby zasiahli a zastavili šírenie podobných informácií.

Kto je Robert Malone a čo povedal u Rogana

Robert Malone je americký výskumník, ktorý objavil technológiu mRNA. Bolo to v roku 1987, keď vykonal experiment, pri ktorom zmiešal mRNA s kvapôčkami tuku a pridal k nim bunky, ktoré následne začali produkovať bielkoviny. Samozrejme, tento samotný objav nestačil na to, aby sa mohli začať produkovať vakcíny (významnú úlohu pri dokončení celého procesu zohrala maďarská biochemička Katalin Karikóová a mnohí iní), ale Malone stál na začiatku celého tohto procesu. Aj preto sa ešte pred dvoma rokmi o ňom hovorilo ako o možnom kandidátovi na Nobelovu cenu. Aj vtedy bol považovaný trochu za podivína, ale zároveň za rešpektovaného odborníka. Napokon Malone spolupracoval s americkou vládou a armádou, pre ktorú ako jeden z popredných vedcov skúmal napríklad vírus Zika a hľadal možnosti, ako ho zastaviť, a tiež patril k prvým, ktorí skúmali čínsky koronavírus. Práve preto sa osobne pozná s Faucim a ďalšími špičkami v oblasti infektológie.

Podľa toho, čo povedal v podcaste Joea Rogana, problém s jeho osobou nastal, keď bol pozastavený jeho výskum famotidínu, teda lieku, ktorý sa používa pri žalúdočných problémoch a ktorý podľa jeho slov pomohol jemu samému, keď sa nakazil covidom a mal veľmi ťažký priebeh choroby. Aj keď výskum v tejto oblasti sa ukázal ako neúspešný, Malone tvrdí, že ak by sa famotidín skombinoval v určitej miere s ivermektínom, mohol z toho vzísť lacný a dostupný liek proti koronavírusu. To sa však podľa neho nepáčilo veľkým farmafirmám, ktoré by na tom nezarobili tak, ako zarábajú na vakcínach, ktoré sú zas podľa neho nebezpečné, keďže môžu spôsobovať mnohé vedľajšie účinky, čoho je vraj aj on sám živým dôkazom.  

Malone tvrdí, že kvôli tomu, aby mohol cestovať, sa nechal zaočkovať vakcínou od firmy Moderna (pričom konšpiroval o tom, či mu ju vôbec pichli a či ju pichli Bidenovi), po ktorej sa u neho začala prejavovať hypertenzia. Preto začal skúmať vedľajšie účinky vakcín a zistil, že hrozba vedľajších účinkov je vyššia, ako sa oficiálne tvrdí, ale Pfizeru a ďalším farmafirmám sa to vďaka ich vplyvu a podplácaniu, ktoré podľa neho bežne funguje vo farmapriemysle, darí zamlčiavať a obchádzať predpisy.

Ak si chcete pozrieť časť s Dr. Maloneom, kliknite sem:

Malone poukazuje aj na prepojenie firmy Pfizer a agentúry Reuters, vďaka ktorému farmafirmy ovládajú médiá a sociálne siete. Konkrétne sa to má diať cez takzvaný fact-checking, teda overenie informácií, ktoré pre sociálne siete podľa neho vykonáva práve agentúra Reuters. Malone dokonca povedal, že vzhľadom na právnu históriu a pokuty, ktoré boli spoločnosti Pfizer udelené, ich považuje za „jednu z najzločineckejších farmaceutických organizácií na svete“.

Mnohé z toho, čo Malone hovoril, neviem posúdiť. Záujemcovia si však výhrady voči Maloneho vyjadreniam môžu pozrieť na stránke Health feedback (rovnako tak voči epizóde s Petrom McCulloughom). Zdalo sa mi však, že pri obchádzaní pravidiel zo strany farmaceutických spoločností, zabraňovaní vzniku lacného lieku a prílišným zdôrazňovaním vedľajších účinkov vakcín to prestrelil. Nie že by som bezvýhradne dôveroval všetkým farmaceutickým firmám, americkej vláde a veľkým médiám, no nezdá sa mi, že by fungovanie sveta a šírenie pandémie bolo možné zdôvodniť až tak jednoducho, ako to robí Malone.

Avšak voči Malonemu existuje aj časť výhrad, ktorú môžeme považovať za prehnanú. Myslím tým najmä jeho kritiku reštrikčných opatrení voči koronavírusu, ktoré kvôli deleniu ľudí prirovnal k hitlerovským opatreniam. Áno, toto prirovnanie je silné, ale nie úplne vedľa. Boj proti covidu sa totiž už v mnohom zmenil na ideológiu, ktorá nedovoľuje iné názory a delí ľudí podľa toho, či majú, alebo nemajú ten správny QR kód. Najvypuklejšie sme to videli pri vyhostení Novaka Djokoviča z Austrálie, kde sudca zdôvodnil tento krok tým, že jeho odmietanie vakcíny by mohlo mať zlý vplyv na mládež. Môžeme to tiež vidieť pri nemocniciach, ktoré odmietajú ošetriť nezaočkovaných pacientov, či štátoch, ktoré zakazujú nezaočkovaným zdravým ľuďom prístup na bohoslužby. Koniec koncov, k totalitným tendenciám túto ideológiu prirovnali aj iní, renomovaní akademici.

Vráťme sa však k Roganovi. Ten totiž v relácii nepôsobil ako kritický moderátor, ktorý kladie Malonemu náročné otázky, ani ako neinformovaný moderátor, ktorý používa sedliacky rozum. Bolo zjavné, že sa orientuje v mnohých veciach, o ktorých jeho hosť rozpráva a má na ne podobný názor. Napokon, na konci epizódy dal Malonemu možnosť spropagovať demonštráciu proti povinným vakcínam a tiež internetové stránky, ktoré spravuje.

Reakcie

Spoločnosť Spotify na celú záležitosť reagovala tým, že sa rozhodla zriadiť akési informačné centrum o pandémii koronavírusu, kde si budú môcť jej poslucháči nájsť informácie o pandémii, vakcínach, spôsoboch šírenia či liekoch. Zároveň sa rozhodla, že obsah, v ktorom zaznejú kontroverzné vyjadrenia v oblasti boja proti pandémii, označí, aby bolo jasné, že dané vyjadrenia sú v rozpore s oficiálnymi informáciami o pandémii.

https://twitter.com/joerogan/status/1488019683404136448?s=20&t=LcVUu_9fnfeRiaG-D84enw

Rogan vo svojom vyjadrení tento krok spoločnosti privítal. Čo sa týka kontroverzných častí, povedal, že Peter McCullough je najcitovanejším autorom v oblasti kardiológie v histórii a Malone držiteľom deviatich patentov a vynálezcom technológie mRNA a keďže obaja majú rozdielny názor na pandémiu, ako prezentuje mainstream, tak si ich chcel vypočuť. Okrem toho zdôraznil, že v minulosti v jeho podcaste vystúpili vedci ako Peter Hotez, Michael Osterholm a ďalší, ktorí majú na pandémiu odlišný pohľad, ako má Malone s McCulloughom.

Na margo šírenia dezinformácií Rogan povedal, že jeho problém v tejto oblasti spočíva v tom, že mnohé informácie, ktoré boli predtým označované za dezinformácie, nimi už teraz nie sú. Ako príklad uviedol správu o tom, že po očkovaní sa človek môže nakaziť alebo šíriť covid, prípadne že covid unikol z laboratória, a zdôrazňuje, že aj za takéto informácie sa ľuďom v minulosti mazali príspevky či účty na sociálnych sieťach.

Napokon sa Rogan vyznal, že je fanúšikom Neila Younga a celej situácie mu je ľúto a priznal, že aj on sa môže mýliť a robiť zlé rozhodnutia. Zaviazal sa však, že vytvorí viac relácií s ľuďmi, ktorí majú na pandémiu iný názor ako Malone, aj keď stále platí, že chce pozývať aj ľudí, ktorí majú iné názory, a nielen rozprávať o veciach stále z tej istej perspektívy.

Cenzurovať Rogana?

Treba povedať, že časť pravdy majú aj Roganovi kritici, keďže podsúvanie nepravdivých informácií o covide môže stáť niektorých ľudí život. Na druhej strane však nemožno súhlasiť s tým, že by mal Rogan a jemu podobní na rukách krv, ako sa to niektorí snažia podsúvať. To sa dá povedať len o ľuďoch, ako je Malone, ktorý sám vie, či klame, aby bol zaujímavý, alebo hovorí pravdu. Rogan je však v inej pozícii.

On má totiž pravdu v tom, že Malone s McCulloughom, ktorí boli doteraz považovaní za rešpektované autority vo svojej oblasti, nemôžu byť zo dňa na deň len tak vypnutí, lebo vravia niečo, čo sa vymyká mainstreamu. Novodobým covid cenzorom by asi bolo potrebné pripomenúť, že cenzúra patrí skôr do totalitných ako slobodných režimov a že dospelých ľudí nemožno mať za hlupákov, ktorí nedokážu posúdiť viac druhov informácií a nesmie im byť prezentovaný žiaden názor, ktorý by ich mohol vyrušiť.  

Dôležité sú aj niektoré názory a spojenia, ktoré títo vedci otvárajú. Treba ich preskúmať a hovoriť o nich, a pokojne aj vyvrátiť. Tak má vyzerať slobodná diskusia v slobodnej spoločnosti. Napokon, aj úplný detail, ktorý jeden z vyššie menovaných vedcov v podcaste hovorí, že podávanie rúk, ktoré kvôli obave zo šírenia čínskeho vírusu, mnohí prestali používať, je v podstate neškodné a šíreniu nákaze takmer vôbec nebráni (resp. riziko je blízke nule), človeka donúti trochu uvažovať. Vzdali sme sa jedného z najstarších civilizačných zvykov z obavy, ale nie je namieste tú obavu po dvoch rokoch prehodnotiť?

A napokon treba uznať, že Rogan má pravdu aj v tom, že dnes sa už mnohé správy, ktoré boli v minulosti chápané ako dezinformácie, ukázali ako pravdivé alebo sa aspoň pripúšťajú ako jedna z možností. Navyše, ak v jeho podcaste vystúpili aj ľudia, ktorí majú iný názor ako Malone s McCulloughom, tak na pohoršovanie sa skutočne nie je dôvod. Leda tak nad tým, že covidisti to znova prepálili. Rogan je na to stavaný, ale práve vedie najťažší zápas svojho života.


Ďalšie články