Rekordná inflácia v eurozóne presiahla päť percent, na Slovensku je ešte vyššia

Ilustračný obrázok. Foto: František Iván/TASR Ilustračný obrázok. Foto: František Iván/TASR

Inflácia je ešte vyššia, ako ekonómovia čakali, presiahla päť percent. Najviac rástli ceny energií, uviedol Eurostat. Na Slovensku v januári inflácia stúpla na takmer deväť percent.

Spotrebiteľské ceny v eurozóne zrýchlili na začiatku roka na nový rekord. Inflácia sa tak vyvíjala opačným smerom, než očakávali trhy. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v stredu zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Podľa predbežných údajov Eurostatu spotrebiteľské ceny v eurozóne vzrástli v januári medziročne o 5,1 percenta po 5-percentnom raste v decembri. Výsledok je diametrálne odlišný od očakávaní ekonómov, ktorí počítali so zmiernením inflácie na 4,4 percenta.        

Pod rekordný rast spotrebiteľských cien sa podpísali najmä ceny energií, ktoré sa medziročne zvýšili o 28,6 percenta. V decembri rast zaznamenal 25,9 percenta.

Zrýchlenie rastu zaznamenali aj ceny potravín, alkoholických nápojov a tabakových výrobkov. Vzrástli o 3,6 percenta po 3,2-percentnom raste v decembri. Ceny služieb vzrástli o 2,4 percenta, čo bolo rovnaké tempo rastu ako v poslednom mesiaci minulého roka.

Jadrová miera inflácie, ktorá nezahrnuje nestabilné ceny energií, potravín, alkoholu a tabakových produktov, sa v januári zmiernila. Zatiaľ čo v decembri predstavovala 2,6 percenta, v januári dosiahla 2,3 percenta, čo predstavuje trojmesačné minimum.

Na Slovensku v januári inflácia dosiahla úroveň 8,5 percenta. Najvyššia v rámci eurozóny je v Litve a Estónsku, kde prekročila dvojcifernú hranicu.

(tasr, haj)


Ďalšie články