Prieskum: Prítomnosť vojsk USA u nás by prekážala takmer dvom tretinám Slovákov

medzipristátie amerických vrtu¾níkov AH-64 Apache v Piešanoch Piloti a vrtuľníky americkej armády AH-64 Apache na letisku v Piešťanoch počas návratu z medzinárodného cvièenia NATO s názvom Saber Guardian 2019. Foto: TASR/Martin Palkovič

Spomedzi jednotlivých skúmaných medzinárodných organizácií deklarujú obyvatelia Slovenskej republiky v najväčšej miere dôveru Vyšehradskej štvorke (V4). Nasledujú Európska únia, OSN a NATO. Dôveru NATO deklarujú častejšie muži, výrazne častejšie mladší vo veku 18 až 29 rokov, obyvatelia Bratislavského a Trnavského kraja, a obyvatelia najväčších slovenských miest. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median SK.

Čo sa týka obrannej spolupráce s USA, viac ako polovica obyvateľov SR (52 percent) deklaruje, že by sa s USA spolupracovať nemalo. „Častejšie ide o ženy, starších vo veku 60 až 69 rokov, obyvateľov Nitrianskeho a Žilinského kraja, nezaočkovaných alebo voličov strán Republika, ĽSNS a Smer-SD,“ uvádza prieskum. Viac ako tretina opýtaných (36 percent) si myslí, že podobná spolupráca by mala existovať.

Prítomnosť vojsk USA na území SR by prekážala viac ako 64 percentám obyvateľov krajiny. Ďalších takmer 30 percent deklaruje, že by im prítomnosť vojsk neprekážala. „Prítomnosť vojsk by neprekážala častejšie mužom, najmladším vo veku 18 až 29 rokov, obyvateľom Bratislavského a Trnavského kraja alebo tým, ktorí deklarujú voľbu strán Progresívne Slovensko a OĽaNO,“ konštatuje Median SK.

Viac ako polovica opýtaných (54 percent) deklaruje, že Slovensko by nemalo uzavrieť dohodu s USA o spolupráci v oblasti obrany. Tento názor deklarujú častejšie ľudia vo veku 30 až 69 rokov, ľudia so stredoškolským vzdelaním alebo obyvatelia Nitrianskeho a Žilinského kraja. Takmer tretina obyvateľov (32 percent) naopak deklaruje, že SR by mala s USA uzavrieť takúto dohodu. V tomto prípade ide častejšie o najmladších vo veku 18 až 29 rokov, obyvateľov Bratislavského kraja alebo voličov PS, OĽaNO a SaS.

Prieskum sa na vzorke 1 006 respondentov uskutočnili od štvrtka 27. januára do utorka 1. februára.


Ďalšie články