Prieskum: Voľby by vyhral Smer. Nasledujú zhodne Hlas a SaS

Robert Fico Robert Fico. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Koncom januára by voľby vyhrala strana Smer-SD s 15,6 percenta hlasov. Nasledovali by Hlas-SD a SaS, obe so ziskom 13,5 percenta. Progresívne Slovensko (PS) by volilo 10,6 percenta opýtaných.

Do parlamentu by sa ešte dostalo hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) s 9,5 percentami, hnutie Sme rodina s 5,7 percentami, Hnutie Republika s 5,6 percentami a Kresťanskodemokratické hnutie s piatimi percentami.

Pod prahom päťpercentného kvóra na vstup do Národnej rady SR (NR SR) by ostali Kotlebovci – Ľudová strana naše Slovensko s 4,1 percentami, Aliancia s 3,4 percentami, Slovenská národná strana s 3,1 percentami. Pod tri percentá sa dostala strana Za ľudí (2,5 percenta), Spolu – občianska demokracia (1,6 percenta) a Dobrá voľba (1,6 percenta.

Podľa prieskumu disponuje najväčším volebným potenciálom strana SaS, nasleduje Smer-SD a Hlas-SD a Progresívne Slovensko. „Strana Smer-SD disponuje spomedzi jednotlivých strán zároveň najväčším volebným jadrom. Pomerne veľkým volebným jadrom disponuje aj strana Hlas-SD, nasledovaná stranami SaS a OĽaNO,“ uvádza prieskum.

V prieskume sa viac ako 70 percent respondentov vyslovilo, že by voliť išlo, naopak, 28 percent by sa na voľbách určite alebo skôr nezúčastnilo.

Vyplýva to z volebného modelu agentúry Median SK na vzorke 1 006 respondentov. Zber dát sa konal od 27. januára do 1. februára.

(tasr, sita)


Ďalšie články