Európa sa vyhla hroziacim scenárom energetickej krízy. Vďačí za to teplej zime

Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka Ilustračný obrázok, radiátor. Foto: Martin Minka

Najhoršie scenáre súvisiace s nedostatkom plynu sa postupne rozplývajú. Zásoby sa vracajú do normálu a ani konflikt na Ukrajine by na tom nemal nič zmeniť.

Uplynulé mesiace patrili medzi tie teplejšie vo viacerých oblastiach planéty. V Brazílii sa vplyvom dažďov zvýšila produkcia vodných elektrární, zatiaľ čo veterné počasie v Británii posilnilo výrobu veterných elektrární. Čína zasa zaznamenala prebytok skvapalneného zemného plynu (LNG) pre znížený dopyt po teple.

Dodávky LNG do Európy preto v uplynulých mesiacoch dosiahli rekordné hodnoty. Okrem Brazílie a Číny sa do vývozu zapojili aj Spojené štáty americké či niektoré africké krajiny motivované prudkým nárastom cien plynu v Európe.

Veľkú neistotu okolo budúcich dodávok plynu tvorí politické napätie medzi Ruskom a Ukrajinou. Závislosť európskeho trhu s plynom na Kremli vnímajú analytici v tomto smere ako pretrvávajúce riziko. Práve cez Ukrajinu k nám prúdi plyn z Ruska. Dodávky na Slovensko sa však v utorok stabilizovali, informuje agentúra Bloomberg.

Prerušenie dodávok plynu spoločnosťou Gazprom v prípade ozbrojeného konfliktu na Ukrajine odmieta väčšina odborných odhadov. Agentúra pripomína, že plyn prúdil od Gazpromu aj v čase studenej vojny či anexie Krymu v roku 2014.

Znížený dopyt po plyne v ostatných častiach sveta teda spôsobil, že jeho zásoby v Európe by sa mohli stabilizovať už v priebehu februára, uvádza Bloomberg. Analytici očakávajú, že aj zvyšné mesiace, počas ktorých sa domácnosti vykurujú, budú teplejšie.


Ďalšie články