Neobchytkávajte ma, ako to vysvetlím žene? Tabák sa v parlamente pochytila so Sujom

tb Foto: YouTube

Poslanec Národnej rady Miroslav Suja sa mal v pléne ospravedlniť svojmu poslaneckému kolegovi Jánovi Benčíkovi za výroky ešte z leta. Ospravedlnil sa za to, že o ňom nestihol povedať všetko a opätovne ho označil za eštebáka. Okrem toho adresoval ospravedlnenie aj Romane Tabák. Tej sa forma ospravedlnenia nepáčila a prišla k nemu za rečnícky pult. Predseda parlamentu Boris Kollár po ich krátkej potýčke schôdzu na dve minúty prerušil. Výbor sa bude jeho výrokmi opäť zaoberať.

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) v pléne ozrejmil, že mandátový a imunitný výbor rozhodol o podnete Benčíka a odporučil Sujovi ospravedlniť sa. Podnet sa mal týkať Sujových slov z 32. schôdze NR SR ešte z leta minulého roka.

„Pán Benčík, ospravedlňujem sa nielen vám, ale aj celému Slovensku za to, že som v krátkej reakcii na vaše konanie nestihol všetkým ukázať, čo ste vy za človeka,“ vyhlásil Suja.

„Nevyberáte si, ste absolútny a pravý eštebák. Nemáte zábrany, snoríte ako poľovnícky pes,“ dodal s tým, že Benčík nehľadí na vek či okolnosti pri svojom konaní a nemal pochopenie pre študenta, ktorý „v mladíckej nerozvážnosti“ niečo v hneve napísal na internete.

Obchytkávanie medzi poslancami

Poslankyni Tabák sa ospravedlnil Suja za slová o predávaní tenisových zápasov, pričom sa tieto informácie mali týkať inej tenistky. Tabák sa ohradila voči jeho slovám o manekýnke a pripomenula, že tenis hrávala profesionálne. Podľa vlastných slov nechápala, „prečo sa jej nevie Suja normálne ospravedlniť“ a prečo musí urážať ženy. Poslanec reagoval tým, že to nemyslel v zlom.

Počas Sujovho vystúpenia k nemu Tabák prišla a snažila sa rozprávať do mikrofónu. Suja sa pritom pýtal, ako ich tlačenie sa pri pulte vysvetlí doma žene. Predseda parlamentu vyzval poslankyňu, aby svojho kolegu „neobchytkávala“ a prerušil schôdzu.

Výbor sa tým bude opäť zaoberať

Mandátový a imunitný výbor Národnej rady (NR) SR sa bude ešte zaoberať výrokmi poslanca Miroslava Suju (nezaradený) z pléna parlamentu. Potvrdila to predsedníčka výboru Anna Andrejuvová (OĽaNO).

„Pôjde návrh uznesenia na výbor, ktorý odporučí NR SR pokutu do výšky 1000 eur,“ uviedla Andrejuvová a poukázala na rokovací poriadok parlamentu. Verí, že uznesenie prejde na výbore aj v pléne.


Ďalšie články