Herečku Whoopi Goldbergovú stiahli z vysielania. Vyhlásila, že holokaust nebol o rase

Whoopi Goldbergová. Foto: TASR/AP Whoopi Goldbergová. Foto: TASR/AP

Holokaust nebol o rase, boli tam dve skupiny belochov. Pre tieto výroky černošskú herečku a moderátorku Whoopi Goldbergovú na dva týždne stiahli z vysielania. Ostrá kritika prišla aj od židovských organizácií.

Za veľkou mlákou si afroamerická herečka a moderátorka Whoopi Goldbergová vyslúžila dvojtýždňové stiahnutie z vysielania. Pristúpila k tomu televízia ABC News po jej pondelňajších vyjadreniach o holokauste.

Goldbergová moderovala reláciu The View (Pohľad), v ktorej sa rozpútala debata o rozhodnutí školskej rady v Tennessee. Tá vyradila z učebných osnov knihu o holokauste spisovateľa Arta Spiegelmana, pretože sú v nej nadávky či obrázok nahej ženy.

Herečka v reakcii uviedla: „Prekvapuje ma, že vám bol nepríjemný fakt, že tam bola nejaká nahota. Je to o holokauste, počas ktorého zabili šesť miliónov ľudí, ale to vás netrápilo? Tak si povedzme pravdu. Pretože holokaust nebol o rase.“

Dve skupiny belochov

Od druhej moderátorky prišla námietka, že nacisti považovali Židov za inú rasu, na čo Goldbergová odvetila, že to jednoducho nebolo o rase. „Nebolo. Bolo to o neľudskosti človeka k inému človeku,“ uviedla a dodala, že šlo o dve skupiny belochov.

Tieto vyjadrenia rýchlo vyvolali ostrú reakciu. Stanica ABC News jej na dva týždne pozastavila pôsobenie v spomenutej relácii. „S okamžitou účinnosťou na dva týždne pozastavujem pôsobenie Whoopi Goldbergovej v súvislosti s jej nesprávnymi a zraňujúcimi vyjadreniami,“ uviedla v utorkovom vyhlásení zverejnenom na Twitteri riaditeľka ABC News Kim Godwinová.

Ospravedlnenie

Židovské organizácie vrátane Štátneho múzea Auschwitz-Birkenau v Osvienčime a stránky StopAntisemitism.org Goldbergovej vyjadrenia ostro kritizovali. Zdôraznili, že nacisti počas druhej svetovej vojny usmrtili približne šesť miliónov židov na základe antisemitskej ideológie založenej na nadradenosti árijskej rasy.

„Nie, Whoopi Goldbergová, holokaust bol o systematickom ničení židovského obyvateľstva, ktoré (nacisti) označili za menejcennú rasu,“ napísal na Twitteri Jonathan Greenblatt, riaditeľ Ligy proti hanobeniu (ADL). Varoval, že podľa neho je takéto „skresľovanie holokaustu“ nebezpečné.

Goldbergová sa ešte v pondelok na sociálnej sieti Twitter ospravedlnila za svoje výroky. „V dnešnej šou som povedala, že holokaust ‘nie je o rase, ale o neľudskosti človeka voči človeku‘. Mala som povedať, že je to o oboch (týchto aspektoch),“ napísala.

https://twitter.com/WhoopiGoldberg/status/1488320164517101574

Ďalšie články