Sulík sa pochválil zbúraním čiernej stavby v osade. Obuli sa doňho Nicholsonová aj Pollák mladší

Lucia Ïuriš Nicholsonová, Richard Sulík Na snímke europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová a minister hospodárstva SR Richard Sulík počas 9. schôdze NR SR 8. júla 2020 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

Minister hospodárstva Richard Sulík sa na sociálnej sieti pochválil likvidáciou nelegálne postaveného domu v rómskej osade pri Plaveckom Štvrtku. Tá podľa mienkotvorných médií ohrozovala celú obec, keďže stála v ochrannom pásme plynovodu a dokonca priamo na ňom. Za tento príspevok sa do politika pustila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová či poslanec Peter Pollák mladší. Padajú pritom prirovnania k Marianovi Kotlebovi či výhrady o zanedbávaní riešenia situácie v osadách.

Problematika takzvaných čiernych stavieb je dlhodobo jednou z najpálčivejších tém na Slovensku. Hoci teória v prístupe k nim hovorí pomerne jasne, v praxi na seba narážajú rôzne koncepcie vysporiadania sa s nimi.

Najnovším príkladom toho je polemika vysokopostavených politikov, ktorá sa strhla pod facebookovým príspevkom ministra hospodárstva a lídra SaS Richarda Sulíka. Podpredseda vlády sa v ňom vyjadroval k ilegálne postavenému domu na Záhorí.

„Rok a pol intenzívnej snahy priniesol výsledok. V Plaveckom Štvrtku odstraňujú už druhý dom, ktorý bol nelegálne postavený nad plynovodom. Neverili by ste, koľko roboty je okolo toho, aby sa jednoducho začal dodržiavať zákon. Teraz sa však ukázalo, že zákony platia. Aj pre tých, ktorí si mysleli, že zrovna pre nich nie,“ napísal v ňom.

Z nasledovnej debaty v komentároch pritom hneď vyplynulo, že šlo o príbytok Rómov.

Na Sulíkovo vyjadrenie reagovala okrem iných obsiahlym komentárom aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá zhruba pred rokom opustila rady jeho strany po turbulenciách okolo brífingu o údajnej strate miliardy eur z eurofondov.

Nicholsonová: Nepomohli ste im nijak, šéfom SaS nech je radšej Korčok

Bývalému šéfovi napísala, že vysporiadanie sa s nelegálnymi osadami je veľký cieľ a vraj sa to dá cez naštartovanie prestupného sociálneho bývania s podpornými sociálnymi službami. Spustenie projektu tohto druhu v spolupráci štátu a samosprávy vraj ale nezaznamenala.

„Vy ste len zbúrali ilegálnu chatrč. Čo sa stalo s tými ľuďmi? Zmizli? Alebo sa len presunuli do inej osady? Boli v tej rodine deti? Takto nejako navrhovali riešiť osady Mazurek s Kotlebom, svojho času o tom hovoril aj Fico. Nedávno som bola na Slovensku v osadách. Situácia v nich sa za ostatné roky zhoršila,“ pokračovala.

„Nenaštartovali ste žiadne projekty, nie ste schopní čerpať ani eurofondy určené na osady, nenaštartovali ste ani tú prestupnú formu sociálneho bývania. Deti v osadách zomierajú na podvýživu a na respiračné ochorenie. Štát, teda aj ty, tie peniaze radšej vráti, ako by ich mal investovať do skvalitnenia života v osadách,“ doplnila.

Podľa Nicholsonovej sa situácia v rómskych komunitách v poslednom čase zhoršila a takisto sa vraj zhoršil aj vnútorný hodnotový svet Sulíka. V tejto súvislosti mu pripomenula jeho ústretovejší postoj voči Rusku a vyzvala ho, aby prehovoril ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka nech sa chopí vedenia SaS, „lebo o chvíľu strana odborníkov už nebude mať čo ponúknuť“.

Svojho bývalého straníckeho šéfa následne pozdravila slovom „preceda“, ktorí zvyknú používať liberálni kritici ĽSNS v súvislosti so šéfom strany Marianom Kotlebom.

Pollák: Pochytili ste Kotlebovu rétoriku

Do diskusie sa zapojil aj poslanec OĽaNO Peter Pollák mladší, syn europoslanca Petra Polláka za OĽaNO, ktorý za vlády Roberta Fica pôsobil na poste splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Obaja politici sa hlásia práve k rómskej národnosti.

„Obmedzený pohľad slobodného liberála. Niečo ste z toho Maďarska pri stretávkach s Kotlebom pochytili, rétoriku. Na záver, pán minister, už aj rozumiem tým ‚hrátkam‘ v pléne, Vám podobným. Verím, že je Vám už lepšie,“ napísal Pollák mladší.

Domy vraj ohrozovali celú obec

O likvidácii nepovolených stavieb v okolí plynovodu pri Plaveckom Štvrtku pred zhruba dvomi týždňami informovala aj TV Markíza. „Ani jeden z domov nemá stavebné povolenie. Podľa obce ich je tu už okolo 150 a každým rokom na čierno pristavujú ďalšie. Jeden celý objekt dokonca stál rovno v ochrannom pásme plynovodu, teda priamo na rúrach. Ohrozoval tak nielen obyvateľov osady, ale aj celú obec,“ uvádzala vtedy.

V súvislosti s čiernymi stavbami môže stavebný úrad po preskúmaní stavu postupovať a priori dvomi spôsobmi. Buď nariadi odstránenie stavby, ak nespĺňa zákonom stanovené technické požiadavky alebo je v rozpore s verejným záujmom, alebo takisto môže dôjsť k dodatočnému povoleniu stavby po predložení žiadosti.


Ďalšie články