Vlhová aj Shiffrinová vedia vždy správne zareagovať, vyzdvihuje špičková švajčiarska slalomárka

Švajèiarka Wendy Holdenerová trofej 3. miesto rados Wendy Holdenerová. Foto: TASR/AP

Švajčiarka Wendy Holdenerová cestovala na zimné olympijské hry do Pekingu ako obhajkyňa striebornej medaily v slalome. Držiteľka medailového kompletu zo ZOH 2018 v Pjongčangu má však zároveň nálepku slalomárky, ktorá nikdy nevyhrala veľké podujatie v obľúbenej točivej disciplíne.

Holdenerová je síce trojnásobná majsterka sveta, ale zo slalomu ma v zbierke „len“ jedno striebro zo St. Moritzu 2017. A vo Svetovom pohári je jej slalomová smola ešte vypuklejšia. Celkovo 29-krát sa postavila na stupne víťazov, ale ani raz na ten najvyšší určený víťazke. Na konte má štrnásť druhých a pätnásť tretích miest.

„Vždy dávam zo seba najviac, čoho som schopná. A práve vtedy sa nevyhnem chybe, ktorá mi nedovolí zvíťaziť. Možno by som mala svoje jazdy viac kontrolovať a viac sa upokojiť,“ uviedla Wendy Holdenerová v rozhovore na webe organizátorov ZOH v Pekingu.

Obe sú extratrieda

Dvadsaťosemročná sympatická Švajčiarka zbiera druhé a tretie miesta v slalome už od roku 2013, v ostatných dvoch – troch rokoch to má ešte o čosi ťažšie ako predtým. Vo svetovom ženskom slalome sa totiž vyprofilovali dve pretekárky, ktoré kvalitou dlhodobo prevyšujú ostatnú konkurenciu. Sú nimi Američanka Mikaela Shiffrinová a Slovenka Petra Vlhová.

„Obe sú extratrieda v tom, čo robia a majú aj potrebnú chladnokrvnosť, aby sa popasovali s najrôznejšími typmi tratí. Vždy nájdu spôsob, ako majú správne zareagovať v danej chvíli, aby boli úspešné,“ zložila Holdenerová poklonu o dva roky mladšej Američanke a Slovenke.

Paradoxne Shiffrinovej ani Vlhovej nevyšli pred štyrmi rokmi v kórejskom Pjongčangu olympijské preteky v slalome. Shiffrinová skončila tesne štvrtá a Vlhová s veľkým odstupom trinásta. Odvtedy však práve tieto dve pretekárky ovládli väčšinu slalomov vo Svetovom pohári.

Od začiatku roku 2020 Vlhová vyhrala dvanásť z devätnástich slalomov v boji o krištáľové glóbusy, Shiffrinová dominovala v štyroch, hoci časť tohto obdobia vynechala pre zranenie a po smrti otca. V aktuálnej sezóne Vlhová získala v predstihu slalomový glóbus, keď ovládla päť zo siedmich pretekov. Zostávajúce dve víťazstvá patria Shiffrinovej. „Ak by tieto dve lyžiarky neboli prítomné, mala by som väčšiu šancu na víťazstvo. To je mi jasné, ale bojovať treba za každých okolností,“ podotkla skúsená Švajčiarka, ktorá má pred sebou tretie zimné olympijské hry.

Petra Vlhová. Foto: TASR/Martin Baumann

Má veľký fanklub

Holdenerová patrí medzi najobľúbenejšie slalomárky v ženskom kolotoči SP, jej oficiálny fanklub údajne má viac ako 800 členov. A keďže v pandemickej dobe nemohli za ňou vycestovať do Pekingu, Švajčiarka sa im za podporu odvďačila aspoň spoločným hovorom cez aplikáciu Zoom.

„Nedávno sme mali spoločný hovor a bolo to roztomilé. Vysvetlili mi, že nemohli za ňou vycestovať, tak ma chceli aspoň takto povzbudiť pred vrcholom sezóny. Prejavili veľkú vášeň, bola to pre mňa úžasná skúsenosť. Dohodli sme, že ak sa mi podarí získať ďalšiu olympijskú medailu, znova sa stretneme prostredníctvom Zoomu,“ dodala Holdenerová.

(sita)


Ďalšie články