Nemocnice v troch štátoch odmietli liečiť chlapčeka z Cypru. Jeho rodičia totiž neboli očkovaní

pexels-anna-shvets-4483327 Ilustračný obrázok. Foto: Pexels.com

Trojročného chlapca z Cypru s vážnym ochorením srdca odmietli operovať hneď tri špecializované nemocnice v zahraničí – v Nemecku, Izraeli a v Spojenom kráľovstve. Ako dôvod uviedli, že jeho rodičia nie sú zaočkovaní proti covidu. Dieťaťa sa napokon museli ujať Gréci.

Koncom septembra minulého roka na Slovensku za zvláštnych okolností skonal po astmatickom záchvate štvorročný chlapec z Jarovníc. Úmrtiu predchádzalo kuriózne správanie obvodnej lekárky, ktorá dieťa odmietla vyšetriť z dôvodu, že matka, ktorá ho sprevádzala, nebola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19 a nevedela sa preukázať negatívnym testom.

Podobný prípad, aj keď so šťastnejším koncom, momentálne rezonuje v zahraničí a rovnako otvára otázku o tom, či by mali mať poskytovatelia zdravotnej starostlivosti možnosť odmietnuť pacientov len kvôli tomu, že oni sami alebo ich sprievod nemajú požadovaný koronavírusový status.

Hlavnou postavou tejto čerstvej kauzy je trojročný chlapec z Cypru, ktorého v miestnej nemocnici nedávno hospitalizovali s vážnym ochorením srdca.

Keďže cyperské nemocnice nedokázali potrebný zákrok vykonať, ministerstvo zdravotníctva minulý štvrtok zabezpečilo prevoz chlapca leteckou záchrannou službou do Nemecka. Deň predtým, ako sa mal transport uskutočniť, však nemocnica vo Frankfurte informovala cyperské úrady, že záchrana dieťaťa dostáva stopku, pretože chlapcovi rodičia neboli zaočkovaní proti covidu.

Predstaviteľ nemeckého ministerstva zdravotníctva, ktorého cituje portál Politico, potvrdil, že neexistuje žiadne pravidlo, ktoré by hovorilo o tom, že nemocnice nemôžu liečiť neočkovaných ľudí, nieto ešte deti, ktorých rodičia nie sú očkovaní. Úradník však dodal, že každá nemocnica má vlastné obmedzenia.

Cyperské úrady so žiadosťou o vykonanie operácie chlapčeka oslovili špecializované zdravotné strediská v Spojenom kráľovstve a Izraeli, no boli odmietnuté z rovnakého dôvodu, aký uviedlo Nemecko.

Podľa generálnej riaditeľky cyperského ministerstva zdravotníctva Christiny Yiannakiovej však trojročné dieťa v sobotu letecky previezli do susedného Grécka a budú ho operovať v súkromnej nemocnici v Aténach.

Otec dieťaťa Alexej Matvejev na margo prípadu uviedol, že o potrebe očkovania nevedel. Ak by s tým bol oboznámený, vraj by sa očkovať dal. „Som zdravý a nechcel som sa dať zaočkovať. Považujem za nevhodné, aby sa dal zaočkovať niekto, kto je zdravý,“ tvrdí.

Yiannakiová ale povedala, že rodičia boli o nutnosti očkovania vopred informovaní.

Obaja rodičia boli napokon zaočkovaní vo štvrtok. Na prijatie do zahraničných nemocníc by však museli niekoľko týždňov počkať z dôvodu dlhšieho vytvárania povakcinačnej imunity. Dieťa ale muselo byť operované bezprostredne.


Ďalšie články