Prečo navrhujeme DPH vo výške päť percent

J. Mièovský oznámil, že na zavedení redistributívnej platby naïalej trvá Foto: Pavol Zachar/TASR

Nemôžeme sa iba pasívne prizerať na to, ako našim občanom stúpajú náklady na zabezpečenie každodenných životných potrieb.

Slovensko má ideálne podmienky na produkciu potravín. A aj napriek tomu sme stále viac závislí na ich dovoze zo štátov, ktoré sa nachádzajú v oveľa horšej situácii z hľadiska klimatickej situácie a vody. Inflácia v roku 2021 dosiahla najvyššiu hodnotu za 9 rokov a my na tieto problémy viac nemôžeme len tak nečinne hľadieť. Okolité štáty ako Poľsko a Maďarsko pripravujú balík opatrení na zmiernenie inflácie vo svojich štátoch, no aj keď je u nás odlišná situácia, pretože máme euro, tak sa nemôžeme naďalej len prizerať, ale musíme pomôcť tam, kde je to potrebné, aby sa naši občania mali lepšie a mohli si viac dovoliť. 

Nemáme už čas na niekoľkomesačné analýzy, ale musíme konať ihneď! Preto som sa rozhodol na Výbore NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie predložiť svojim kolegom a poslancom návrh uznesenia, kde budeme vyzývať ministra pôdohospodárstva, ale hlavne ministra financií, aby predložili návrh na zníženie DPH pre potraviny na 5 percent a podobne, aby sa DPH znížilo aj v gastrosektore.

Návrh na zníženie DPH nevychádza z toho, že by niekto z nás mal záujem nejak poškodiť štátny rozpočet, pretože DPH je významnou zložkou príjmov štátneho rozpočtu, z DPH financujeme zdravotníctvo, školstvo, bezpečnostné zložky a tak ďalej. Pokiaľ chceme zachrániť nie len poľnohospodárov, potravinárov, ale vôbec segment obchodu a gastrozariadení neostáva nám nič iné, ako prijať sériu opatrení, aby sa hlavne sever a juh Slovenska nezrútil.

Ja osobne som už rokoval s predstaviteľmi maloobchodu, ktorí sú ochotní podpísať dohodu na princípe, ako to bolo, keď bolo prijaté euro, že boli uvádzané dve ceny. To znamená, že jedna cena s pôvodnou DPH a druhá po odrátaní DPH. Priamo občan by mal možnosť vidieť, že o koľko tá cena klesla, musí to síce schváliť Protimonopolný úrad SR, má to nejaké legislatívne pravidlá, ale takýto princíp by sa mohol kľudne zriadiť na obdobie 1 roka.

Treba si uvedomiť, že kde sa nachádzame. Na Slovensku konečného spotrebiteľa nezaujíma, či máme DPH 15 percent alebo 20 percent, keď príde do obchodu, chce maslo napríklad za 1,20 eur. To ho zaujíma. Nákupná turistika sa týmto spôsobom naštartuje a ľudia namiesto toho, aby platili aspoň tú malú DPH na Slovensku, aby sme z nej následne na Slovensku platili zdravotníctvo či školstvo, tak si naši občania kúpia potraviny v Poľsku a budú platiť cez DPH poľské zdravotníctvo, poľské školstvo. Pretože tam nechajú peniaze.

Človek v dnešnej dobe v podstate robí, aby zaplatil bývanie a potraviny a o nejakých výletoch alebo podobne sa ani nemusíme baviť. Preto musíme riešiť zníženie cien a jediná možnosť je urobiť to cez DPH, dohody a legislatívu. Ak nič neurobíme, dostaneme poľnohospodárov a potravinárov do veľmi zlej situácie.

Ak chceme postaviť pôdohospodárstvo a potravinárstvo na nohy, neurobí to rezort pôdohospodárstva, ale musia byť  do toho zapojené aj rezorty hospodárstva, financií a životného prostredia. Musíme sa rozhodnúť, či chceme financovať tieto odvetvia, alebo budeme financovať automobilky a potraviny budeme dovážať. Hnutie Sme rodina stojí za občanmi svojej krajiny, a preto budeme aj naďalej bojovať a prinášať opatrenia na pomoc ľuďom.

Rubrika Hyde park slúži ako priestor pre publikovanie názorov, postojov a tém osobností z rôznych oblastí života a diania v spoločnosti. Texty nevyjadrujú názor redakcie. 


Ďalšie články