Hovorca KBS: Každý vie, že tie portály sú dezinformačné. Nemám v pláne robiť zoznamy článkov

Martin Kramara Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara. Foto: Vladimír Miček/TASR

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara hovorí, že stúpa počet veriacich, ktorí šíria svetské konšpirácie a nepravdy o katolíckej vierouke. Preto pristúpil k zverejneniu zoznamu dezinformačných webov. Súhlasia s ním všetci biskupi, tvrdí.

Krátko pred Vianocami 21. decembra sa na webstránke Konferencie biskupov Slovenska (KBS) objavil článok s vyjadrením hovorcu Martina Kramaru. V ňom varoval pred šírením dezinformácií prostredníctvom internetu.

Pre veriacich spravil aj zoznam webstránok, ktoré sú pochybné. Medzi tými s kresťanským obsahom Kramara zmienil Gloria.tv, Svetlo sveta (s poznámkou, že je zdieľané Hlavnými správami), Christianitas či Aliancia za nedeľu. V zozname sekulárnych stránok sa objavila Infovojna, Badatel, Zem a vek a Slobodný vysielač.

Vyhlásenie hovorcu KBS získalo následne veľkú publicitu vo viacerých televíziách a iných médiách.

Hovorcu KBS Martina Kramaru sme sme sa pýtali, či ide iba o jeho názor alebo o konsenzus medzi biskupmi. Z jeho odpovede vyplýva, že biskupi boli o vyhlásení ohľadom dezinformácií vopred informovaní a jednohlasne s ním súhlasili.

„Autorom textu som ja – z titulku je to zrejmé. Napísal som ho však nielen z vlastnej iniciatívy, ale aj na podnet zo strany biskupov. Predtým, než som text vydal, predložil som ho na schválenie. Až po obdržaní schválenia som ho uverejnil. To je štandardný postup, keď publikujem akékoľvek stanoviská hovorcu KBS,“ dodal.

Prečo sa biskupi rozhodli téme venovať? Cirkev sa doposiaľ k šíreniu hoaxov a dezinformácií na internete príliš nevyjadrovala a veriacich pred ich nástrahami nevarovala. Koronakríza zavrela brány kostolov a zaviedla dišpenz od povinnej účasti na svätej omši, takže sa novým prostriedkom evanjelizácie a kontaktu s veriacimi stal práve internet. Táto skutočnosť viedla k tomu, že si biskupi vo väčšej miere začali všímať nepravdivé informácie v online priestore.

Kramara pre Štandard uviedol, že k danému vyhláseniu biskupov motivovali najmä „maily, ktoré prichádzajú od veriacich a spochybňujú pápeža Františka, Druhý vatikánsky koncil, prekrúcajú učenie cirkvi, negujú stanoviská KBS, atď., to všetko s citáciami zo spomenutých webov.“

Biskupi sa podľa Kramaru rozhodli, že nestačí odpisovať jednotlivo a cirkev musí vydať k daným webom a nimi šíreným prekrúteným informáciám pevné stanovisko. Veriaci by vraj z daných webov nemali čerpať informácie, predovšetkým v oblasti katolíckeho učenia.

„Problémom je, že viaceré weby, ktoré sú brané ako kresťanské, a medzi veriacimi preto ako spoľahlivé, publikujú všetko možné, aj dobré informácie, avšak nielen tie. Miešajú ich s dezinformáciami. Jedny zámerne, druhé možno preto, aby zaujali, ďalšie z nedôslednosti. Ľudia to čítajú, zdieľajú, a neraz tak – aj s dobrým úmyslom – môžu šíriť polopravdy alebo aj úplné nezmysly,“ vysvetľuje Kramara.

Zoznam webov z úvodu článku vyvoval medzi mnohými veriacimi otázniky a diskusie. Zaujímala nás preto metóda, na základe ktorej KBS určila, že sú tieto webstránky dezinformačné. Hovorcu sme sa spýtali, či by napríklad vedel uviesť dezinformačné články, ktoré zdieľal napr. tradicionalistický portál Christianitas, ktorý sa od iných spomenutých médií líši.

„Nemám v pláne robiť zoznamy článkov. Kto portály, ktoré som menoval, pozná, bez ťažkostí si na nich všimne články, ktoré sa vyznačujú vyššie spomínanými charakteristikami,“ vyhol sa odpovedi na otázku otec Kramara.


Ďalšie články