Ako sa z Lady Gaga stala Lady Gucci

Lady Gaga Lady Gaga, ktorá stvýrnila hlavnú postavi vo filme Klan Gucci. Foto: TASR/AP

Nový film Klan Gucci s Lady Gaga neprináša len pohľad na módu minulého storočia, ale nazrieme aj do vnútra najznámejšej módnej značky, kde to stále nevyzeralo ružovo.

Kinopredstavenia zrejme Slovákom počas lockdownu chýbali. Presvedčila som sa o tom počas víkendového premietania snímky Klan Gucci. Film režíroval Ridley Scott, ktorý má na konte už niekoľko úspešných diel, ako Gladiátor, Všetky prachy sveta, Americký gangster či Marťan. Klan Gucci sa k nim tento rok bude snažiť pridať. Herecké obsadenie, ktoré si režisér zvolil, bolo tiež hviezde: Al Pacino, Salma Hayeková, Jared Leto, Adam Driver či Lady Gaga.

Podobný ako Krstný otec?

Aj kvôli postave Al Pacina zaznievali názory, že hoci ide o nový film, bude sa podobať na slávnu snímku Krstný otec. Od Krstného otca má však dosť ďaleko, aj keď ani Klan Gucci nie je úplne márny.

Z toho, že hlavnú postavu stvárni práve Lady Gaga, som nebola nadšená. Spomenula som si na film Zrodila sa hviezda, za ktorý ju aj v rôznych oceneniach nominovali za najlepšiu herečku a pochvalu zožala aj od mnohých divákov. Pre mňa však v tejto snímke nebola až taká presvedčivá ako Bradley Cooper. Pritom hrala speváčku, čiže postavu, v ktorej sa mohla cítiť dobre. Moje obavy po pozretí snímky Klan Gucci neboli opodstatnené. Tento film jej vyšiel omnoho lepšie, bola niekým úplne iným a do svojej role sa výborne vžila.

Lady Gaga vo filme Klan Gucci. Foto: House of Gucci/FB

Scenár bol napísaný podľa knihy Sary Gay Fordenovej. Ide o životopisný film módnej značky Gucci. Už v traileri sa dozvedáme tie najdôležitejšie veci, o ktorých bude dielo hovoriť. O láske, zrade, pomste a vražde. Keďže ide o životopisný film, veľa faktografických vecí, ak máme značku Gucci a jej históriu trochu naštudovanú, už vopred vieme. A tak nás samotný priebeh snímky nemusí až tak prekvapiť.

Scott stavil na odvážnu minutáž (164 minút), na ktorú nie je bežný divák pri amerických filmoch zvyknutý. Napriek tomu snímka nenútila pozerať sa na hodinky a čakať na jej koniec. Koniec koncov ani diváci v kine nevyzerali, že by im dlhšia minutáž prekážala.

Dej filmu sa začína v roku 1978 v Miláne, keď sa Patrizia Reggianiová spoznáva na párty s Mauriziom Guccim. Už vtedy bolo jeho meno známe a zvučné. Patrizia má o Gucciho ihneď záujem, začne ho sledovať a vyhutovať náhodné stretnutia, ktoré napokon vedú k láske. Otázka znie, či k obojstrannej, alebo len zo strany Maurizia.

Keď ju Maurizio predstaví otcovi, nepozdáva sa mu, že by sa jeho syn mal oženiť s niekým, kto je na spoločenskom rebríčku nižšie ako sú oni. Keďže Patriziu miluje, je mu to jedno. Vezmú sa a on začne pracovať v prepravnej firme jej otca. Maurizio vyzerá šťastne, nepotrebuje slávu a peniaze, ktoré mu prináša jeho meno.

No Patrizii to zjavne nestačí, a keď sa im ozve Mauriziov strýko, ktorého stvárnil Al Pacino, hneď v tom vidí príležitosť, ktorej sa nepustí. Privedie ich späť k rodine. Do deja v tom okamihu vstupuje aj Paulo, ktorého hral Jared Leto. Zaujímavá postava, ktorá zrejme pôvodne mala byť záporná, no v jeho prevedení vyznieva skôr komicky. Nemyslím to tak, že by to Leto zahral zle, práve naopak, v tejto úlohe bol zamaskovaný na nepoznanie a aj stvárnenie postavy Paula bolo výborné. Nečudovala by som sa, keby ho navrhli na Oscara za herca vo vedľajšej úlohe.

Foto: House of Gucci/FB

Postava Maurizia, ktorého stvárnil Adam Driver, sa počas deja formovala najviac. Na začiatku pôsobil ako plachý chlapec, ktorého veľmi ľahko ovplyvňuje vlastná žena. Pre jej vplyv skončil aj so štúdiom práv. Začal opäť pracovať vo firme svojho otca. Nakoniec vyhodil z firmy svojho strýka a bratranca, no všetko sa udialo na popud jeho manželky. V druhej polovici filmu sa však výraz jeho tváre postupne mení. Pomaly spoznáva, s kým žije, a prestáva sa mu to páčiť.

Nakoniec sa to celé končí rozvodom. To sa do filmu ani nedostalo, ich rozvod trval v skutočnosti desať rokov. Zaujímavú postavu dostala aj Salma Hayeková (Pina), ktorá na prvý pohľad vyzerá, že dej nijako neovplyvňuje, no posledné zábery ju usvedčujú z toho, že mala veľmi dôležitú úlohu. Bola dôverníčkou Patrizie, ktorej veštila z kariet (alebo sa len o to snažila) a interpretovala jej len to, čo chcela Patrizia vtedy počuť.

Momenty, ktoré vo filme nie sú

Film sa končí na súde v roku 1997. Záver je podobný ako pri mnohých životopisných filmoch v podobe titulkov, ako to nakoniec dopadlo. No ani tu sa nedozvieme všetko.

Patrizia a Maurizio mali dve deti – Allegru a Alessandru. Vo filme sa im narodila len Alessandra. Pre filmárov bola zaujímavejšia asi preto, že dostala meno po Mauriziovej matke.

Autentická Patrizia Reggianiová s natáčaním filmu nesúhlasila. Nechcela, aby jej dcéry opäť prežili situácie s ich otcom. Sťažovala sa aj na to, že Lady Gaga sa s ňou nikdy nestretla.

Maurizia Gucciho zastrelili 27. marca 1995. Ihneď potom prichádza záver filmu, ktorý sa odohráva o dva roky neskôr. O tom, ako sa prišlo na to, kto stojí za jeho vraždou, snímka nehovorí. Asi to scenáristom a režisérovi prišlo až príliš banálne.

V roku 1997 počul náhodný svedok vrátnika, ako sa niekomu chváli, že práve on najal vraha Gucciho. Odvtedy to nabralo nový smer, ktorý napokon ukázal aj na Patriziu a jej dôverníčku Pinu. Patriziu odsúdili na 29 rokov väzenia, neskôr jej trest zmiernili na 26 rokov. Napokon ju prepustili v roku 2016. Doteraz sa však k objednávke vraždy nepriznala.

Osobne mi viac chýbal aj svet módy, no ten sa tam zrejme kvôli samotnej dĺžke snímky nezmestil. Módne výstrelky si vo filme obliekla najmä Lady Gaga, ktorej šatník sa postupne menil k čoraz väčšej extravagancii. Čo sa však dielu nedá uprieť, je príbeh o vzostupe, páde a novom vzkriesení impéria Gucci, v ktorom už nie je žiaden člen rodiny, keďže svoje akcie predali. Značku dnes vlastní francúzska luxusná skupina Kering.


Ďalšie články