Video: Lavína, ktorá pomáha. Záchranári sa postarali o bezpečnú lyžovačku na zjazdovke

laviny_2_HZS Členovia Horskej záchrannej služby smerujúci na miesto plánovaného odstrelu lavíny. Foto: FB HZS

Ostatný týždeň v slovenských horách pribudli desiatky centimetrov, miestami až meter nového snehu. Záchranári podnikli preventívny odstrel. Na fotkách a videu vidno, koľko snehu sa z hrebeňa Západných Tatier odtrhlo. Po preverení situácie sa môžu lyžiari opäť vrátiť na zjazdovku.

Horská záchranná služba (HZS) v pondelok skoro ráno preventívne odstrelila lavínu v Spálenom žľabe v Západných Tatrách. Následne záchranári urobili testy stability, zo svahu zišli na lyžiach a povolili bezpečné otvorenie zjazdovky v tamojšom lyžiarskom stredisku.

„Dôvodom odstrelu bolo výdatné sneženie, veterné počasie posledných dní a následne zvýšený stupeň lavínového nebezpečenstva,“ priblížili horskí záchranári. Na fotkách vidno obrovské zlomy v snežnej mase hrebeňa Predného Salatína, kde lavínu odstrelili.

Odstrelom lavíny predchádza HZS a prevádzkovatelia lyžiarskeho strediska Zverovka-Spálená škodám na majetku, ale najmä ohrozeniu na zdraví či živote. Lavinózny Spálený žľab ústi priamo na zjazdovku lyžiarskeho strediska Zverovka-Spálená. HZS nakrútila masy snehu po odstrele v pohybe.

V piatok poobede sa vplyvom sneženia a silného vetra zmenil stupeň lavínového nebezpečenstva z druhého na zvýšený tretí v troch pohoriach – v Malej Fatre, Vysokých a Západných Tatrách. Cez víkend začal platiť tretí lavínový stupeň vo všetkých vyšších pohoriach.

HZS však stále upozorňuje na pretrvávajúce zvýšené lavínové nebezpečenstvo vo všetkých horských oblastiach a tendencia je rastúca.

„V teréne sa striedajú miesta s novým naviatym snehom (miestami aj viac ako 100 cm) a tvrdým až ľadovým povrchom starého snehu. Najviac snehu majú záveterné južné a juhovýchodné svahy a, naopak, najmenej severné svahy vystavené silnému vetru. Z nich niektoré sú vydreté až do skál alebo trávy. Veľké množstvo nového snehu je taktiež v dolinách, v pásme lesa. Na severnej strane Tatier sa medzi vrstvami starého firnového snehu a novšieho snehu naďalej nachádza kritická vrstva hranatozrnného snehu,“ varujú záchranári.


Ďalšie články