Prvá lastovička nového zákona: Švajčiar sa vyhlásil za ženu, môže ísť do dôchodku o rok skôr

Mesto Lucern, Švajčiarsko. Foto: Pixabay.com Ilustračný záber, švajčiarska vlajka. Foto: Pixabay

Desať minút a niečo cez sedemdesiat eur. Vo Švajčiarsku to stačí nato, aby vás tamojšie úrady uznali za opačné pohlavie. S tým, prirodzene, prichádzajú aj možnosti, ako na novej legislatíve niečo získať. Prvou lastovičkou je zrejme muž z Luzernského kantónu, ktorý sa vyhlásil za ženu pre skorší príjem penzie.

Prvého januára roku 2022 začal vo Švajčiarsku platiť nový zákon, ktorý umožňuje ľuďom úradne zmeniť si pohlavie aj meno. Stačí zájsť na matričný úrad a dodať osobné vyhlásenie, že sa cítite ako opačné pohlavie. Nevyžaduje sa podstúpenie hormonálnej terapie, chirurgických zákrokov ani vykonanie zdravotnej diagnózy.

Legislatíva má podľa médií už svoj prvý prípad zneužitia. Francúzsky denník Le Figaro minulý týždeň informoval o Švajčiarovi z Luzernského kantónu, ktorý požiadal o zmenu pohlavia, aby sa dostal skôr k dôchodku. Odkazujú sa na správu tamojších novín Luzerner Zeitung.

V tejto alpskej krajine idú ženy do dôchodku v 64 rokoch, muži v 65 rokoch. Namiesto toho, aby dotyčný chlap čakal celý rok, stačilo mu desať minút na úrade a 75 švajčiarskych frankov (okolo 72 eur). Podľa úradných dokumentov je už z neho žena vrátane nároku na penziu o rok skorej.

Švajčiar podľa novín neskôr potvrdil svojej rodine aj známym, že sa istotne necíti byť ženou. Spravil to jednoducho pre skorší dôchodok. Tamojšie úrady zatiaľ neohlásili záujem o preverenie prípadu pre zneužitie.

Noviny 20 Minuten tvrdia, že úradníci na matrikách dostali nariadenie, aby aktívne nepátrali po možných zneužitiach zákona a ani v prípade absencie legitímnych zdravotných dokladov. Do toho treba tiež zapojiť strach švajčiarskych úradníkov, aby neboli obvinení z „transfóbie“.

Švajčiarske médiá taktiež upozornili na ďalšie možnosti, akými sa môže nový zákon zneužiť. Muži sa takouto „zmenou“ pohlavia dokážu napríklad vyhnúť povinnej vojenskej službe. Vdovci by zasa mohli získať viac peňazí od štátu, na ktoré majú nárok vdovy.


Ďalšie články