Odporcovia očkovania z nemecky hovoriacich krajín si v Paraguaji založili vlastnú kolóniu

Svetové fórum o vode Paraguaj. Ilustračné foto: TASR/AP

Po nemecky hovoriaci odporcovia očkovania a socialistických trendov vo svete si v Paraguaji vybudovali vlastnú kolóniu. Tá je súčasťou širšieho exodu Nemcov, Rakúšanov a Švajčiarov do tejto destinácie v uplynulých rokoch. Hoci majú zakladatelia projektu pomerne ambiciózne plány na jeho populačný rast, pre nedávne rozhodnutie juhoamerických orgánov môžu naraziť.

Keď sa nám nepáčia proticovidové opatrenia nášho štátu, založíme si vlastný štát. Zrejme hlavne tak vyzerali úvahy, ktoré stáli na počiatku svetovo unikátneho projektu desiatok odporcov očkovania z Nemecka, Švajčiarska a Rakúska. Tí sa totiž rozhodli založiť si vlastnú kolóniu v Paraguaji.

Germánsku osadu na druhom konci planéty s názvom Zelený raj jej tvorcovia označujú za „najväčší developerský a osídľovací projekt v Južnej Amerike“. Zároveň vyjadrili nádej, že sa počet jej obyvateľov v dohľadnej dobe zvýši zo súčasných 150-tisíc na tritisíc.

Projekt nachádzajúci sa pri mestečku Caazapá záujemcom o odchod z civilizácie okrem iného ponúka „únik pred socialistickými trendmi v ekonomike a politike vo svete“ alebo 5G technológiami. Informujú o ňom české Novinky s odvolaním sa na britský denník Guardian.

Kolónia existovala už pred pandémiou, no počet jej obyvateľov vzrástol práve v súvislosti s ňou. Je pritom vysoko pravdepodobné, že prisťahovalectvo spustili aj konkrétne rozhodnutia o povinnom očkovaní, ktoré je realitou práve v Rakúsku a blíži sa k nemu aj Nemecko.

Odporcovia vakcín proti koronavírusu sa usádzajú aj v iných oblastiach tejto juhoamerickej krajiny. Počet prisťahovalcov z po nemecky hovoriacich krajín sa celkovo v roku 2021 oproti roku 2020 takmer zdvojnásobil.

Nemcov, Rakúšanov a Švajčiarov na Paraguaji láka najmä pokoj, nízke dane, malá hustota zaľudnenia či možnosť živiť sa poľnohospodárstvom. Mnohí sa však z tejto exotickej destinácie vracajú naspäť do Európy, keďže si život v nej až príliš idealizovali.

Je pritom dosť možné, že práve tok smerom naspäť do Európy bude prevládať. V polovici januára totiž začalo v Paraguaji platiť nariadenie, v zmysle ktorého prichádzajúci cudzinci musia mať okrem testu aj dvojité očkovanie. Tých, ktorí sú už na mieste, sa pravidlo nedotkne. Problém by nastal až vtedy, keby chceli, hoci len krátkodobo, vycestovať.

„My Paraguajci považujeme očkovanie za občiansku povinnosť. Len tak sa môžeme vrátiť k slobode, na ktorú sme boli zvyknutí,“ hovorí Noemi Jaraová, šéfka úradu pre turistiku v Hohenau.

V Paraguaji absolvovalo kompletnú vakcináciu niečo vyše 43 percent obyvateľov. V spomenutých troch po nemecky hovoriacich štátoch ide o zhruba 70, respektíve 75 percent ľudí.


Ďalšie články