Chorvátsky prezident označil vlastného ministra za hlupáka. Prekáža mu jeho oficiálna návšteva Moskvy

Zoran Milanoviè Chorvátsky prezident Zoran Milanovič. Foto: TASR/AP

Chorvátsky prezident Zoran Milanovič opäť prekvapil. Pred týždňom povedal, že v prípade vojny na Ukrajine nechce bojovať proti Rusku a stiahne z regiónu vojakov. Teraz sa mu zasa nepáči oficiálna návšteva jeho vlastného ministra v Moskve, za čo ho počastoval nevyberaným slovníkom. Do Ruska pritom cestovali predstavitelia USA, Nemecka a teraz sa tam chystá maďarský premiér.

Konflikt na Ukrajine rozvíril politické spory v Chorvátsku a v centre pozornosti je opäť tamojší prezident Zoran Milanovič. Prekáža mu oficiálna návšteva chorvátskeho ministra zahraničných vecí Gordana Grliča Radmana v Moskve zo 17. januára, keď už bolo napätie medzi Ruskom, USA a NATO pre možný konflikt na Ukrajine vysoké.

„Hlúpy minister zahraničných vecí nedávno navštívil Moskvu. Čo tam robil? Očakával by som, že odmietne pozvanie [ruského ministra zahraničných vecí Sergeja, pozn. red.] Lavrova, ale on nie. Ide tam a ešte Putinovi odovzdá pozvánku na návštevu Chorvátska,“ cituje prezidenta Milanoviča portál Euractiv.

„Mali by sme sa snažiť o zhodu a zodpovednú politiku a jeho [Milanovičove, pozn. red.] vyjadrenia ohrozujú stabilitu štátu, úsilie vlády a škodia medzinárodnej reputácii Chorvátska,“ odkázal prezidentovi chorvátsky minister zahraničných vecí.

Nebudeme bojovať proti Rusku, Ukrajina je skorumpovaná

Vyjadrenie Milanoviča znie prekvapivo vzhľadom na to, že kým aktuálne kritizuje ministra za návštevu Moskvy, len pred týždňom odmietol Ukrajine v prípade ruskej ofenzívy vojensky pomáhať a východoeurópsky štát podrobil tvrdej kritike.

„Pozerám správy, podľa ktorých NATO – nie samostatný štát, ani Spojené štáty – posilňuje svoju prítomnosť, posiela prieskumné lode. My s tým nemáme nič spoločné a ani nechceme mať, to vám garantujem,“ povedal Milanovič. Dodal, že ak dôjde k eskalácii, vláda v Záhrebe stiahne z regiónu všetkých chorvátskych vojakov.

Podľa Milanovičovho názoru vláda na Ukrajine sa na prelome rokov 2013 a 2014 nezmenila demokraticky, ale prevratom, a pre takú krajinu nie je v NATO miesto. Ukrajinu tiež označil za jeden z najskorumpovanejších štátov sveta. Kyjev si za to predvolal chorvátsku veľvyslankyňu.

Opozícia ho viní zo zastávania proruských postojov, píše Euractiv. Rovnako mu vyčítajú vnášanie rozkolu do chorvátskej zahraničnej politiky.

USA aj Nemecko tam už boli, Orbán sa chystá

Pred dvoma týždňami Moskvu navštívila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, po nej zas americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken. Na riešení napätej situácie okolo Ukrajiny sa nepohodli.

V utorok sa do ruskej metropoly chystá maďarský premiér Viktor Orbán. Najdôležitejšou témou stretnutia s Putinom budú podľa neho vyvážené ekonomické vzťahy. „Chcel by som dosiahnuť, aby sme dostali z Ruska viac zemného plynu, okrem toho ale budeme hovoriť aj o európskej bezpečnostnej situácii. Záujmom Maďarska je mier,“ povedal maďarský ministerský predseda v pravidelnom piatkovom rozhovore pre verejnoprávnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.


Ďalšie články