Priaznivci Konvoja slobody dorazili do Ottawy. Musk im drží palce, Trudeau mesto opustil

konvoj Demonštranti pred parlamentom v Ottawe. Foto: YouTube

AKTUALIZOVANÉ V kanadskej metropole Ottawa sa cez víkend uskutočnila veľká demonštrácia odporcov vládnych protipandemických reštrikcií. Zapojili sa do nej aj stovky vodičov kamiónov, ktorí do mesta dorazili ako pozostatok väčšieho protestu. Demonštrácia v kanadskom hlavnom meste však nebola taká rozsiahla, ako spočiatku médiá informovali.

Veľký konvoj predovšetkým nákladných vozidiel dorazil v priebehu víkendu po niekoľkodňovej ceste naprieč Kanadou do hlavného mesta Ottawa na demonštrácie proti covidovým obmedzeniam, predovšetkým proti výzvam na očkovanie.

Kolóna vodičov kamiónov a ich sympatizantov sa v istej fáze podľa organizátorov stala suverénne najväčším cestným protestom v dejinách. Podľa pôvodných informácií kolónu malo tvoriť zhruba 50-tisíc nákladiakov, do kanadskej metropoly však dorazili iba stovky až tisícky vozidiel. Viac v texte Štandardu.

Takzvaný Konvoj slobody (Freedom Convoy) privítali demonštranti, ktorí sa napriek teplotám pod bodom mrazu medzitým zhromaždili pred budovou tamojšieho parlamentu. Na demonštráciách sa podľa miestnych médií dovedna zúčastnili tisícky ľudí.

Premiér opustil mesto

Mestom sa ozýval rachot motorov a hluk klaksónov. Demonštranti mávali kanadskými vlajkami a skandovali heslá ako „sloboda“. Na plagátoch kritizovali obmedzenia a odsudzovali premiéra Justina Trudeaua, pričom požiadavka na jeho rezignáciu bola jedným z leitmotívov obrovskej akcie.

Progresívny premiér však aj s rodinou pred nahnevanými protestujúcimi utiekol na neznáme miesto. Informoval o tom britský denník The Independent odvolávajúci sa na kanadskú stanicu CBC. Kancelária premiéra uviedla, že z bezpečnostných dôvodov nebude polohu Trudeaua komentovať.

Premiér minulý týždeň označil účastníkov za „okrajovú menšinu“ a nechal sa počuť, že zastáva „neprijateľné názory“, ktoré nereprezentujú postoj Kanaďanov. Trudeau v nedávnej minulosti označil kritikov opatrení a povinného očkovania za „odporcov vedy“ a „rasistov“.

Podporil ich aj multimiliardár Elon Musk

Konvoj si svojimi požiadavkami získal sympatie nielen miliónov ľudí po celom svete, ale aj najmajetnejšieho človeka na svete. Zakladateľ spoločností PayPal, Space X a Tesla Elon Musk na Twitteri šoférov podporil, keď napísal: „Kanadskí kamionisti sú skvelí!“ Musk a jeho rodina sú zaočkovaní, no dôrazne sa stavia proti povinnej vakcinácii.

Miestna polícia sa z dôvodu rozsiahlej demonštrácie nachádzala v stave núdzovej pohotovosti. Na pomoc jej museli prísť posily z regiónov Toronto, Londýn, York a Durham, ale aj provinčná polícia z Ontária. Nasadenie polície zostalo enormné počas celého víkendu.

V sobotu podľa informácií médií zablokovali demonštranti centrum metropoly a priľahlé ulice. Na sobotňajšie zhromaždenia prišli podľa dostupných odhadov tisíce ľudí a stovky vozidiel.

Niektorí demonštranti avizovali, že plánujú na mieste zostať aj niekoľko dní. Stephen Penderness, neočkovaný 28-ročný vodič nákladiaku z Ontária, povedal, že protestuje za všetkých Kanaďanov, nielen za svojich kolegov. „Všetko je to o tvojom slobodnom rozhodnutí,“ skonštatoval.

„Chcem, aby sa to všetko zastavilo – tieto opatrenia sú neopodstatnené,“ povedal jeden z demonštrantov, 31-ročný podnikateľ Philippe Castonguay, pred budovou parlamentu. Sedem hodín šoféroval zo severnej provincie Quebec, aby dal najavo svoje pocity: „Vyžadovanie očkovania nás posúva smerom k novej spoločnosti, za ktorú sme nikdy nehlasovali,“ povedal.

Prišlo aj k niekoľkým incidentom

Niektorí organizátori protestu vyzvali priaznivcov, aby sa vyhýbali násiliu. „Nemôžeme dosiahnuť naše ciele, ak dôjde k vyhrážkam alebo aktom násilia,“ povedal BJ Dicher pre CBC s tým, že hnutie odporcov opatrení je pokojné.

Napriek tomu muži zákona evidovali viacero porušení zákona, napríklad poškodenie pamiatok v centre mesta či policajného vozidla, zastrašovanie alebo neúctivé správanie voči personálu v reštauračnom zariadení. Ministerka obrany Anita Anandová uviedla, že incidenty sú viac než „odsúdeniahodné“. Polícia narušenia verejného poriadku preveruje.

Konzervatívny líder Erin O’Toole sa s niektorými demonštrantami stretol a vyjadril sa v prospech práva na pokojnú demonštráciu, ale kritizoval „jednotlivcov, ktorí zneucťujú“ pamätníky v hlavnom meste.

Šéf ottawskej polície Peter Sloly už v piatok varoval pred „osamelými vlkmi“, ktorí využijú protesty na spôsobenie chaosu. Varoval tiež pred „používateľmi sociálnych médií, ktorí môžu alebo nemusia reálne prísť do mesta… ale napriek tomu podnecujú nenávisť, násilie a v niektorých prípadoch aj kriminalitu v našom meste“.

Únia kamionistov s protestom nesúhlasila

Konvoj slobody vyštartoval ešte minulú nedeľu z Britskej Kolumbie na západnom pobreží Kanady. Ide najmä o reakciu na opatrenie, ktoré vstúpilo do platnosti tento mesiac a nariaďuje vodičom nákladných vozidiel vracajúcich sa zo Spojených štátov, aby predložili doklad o očkovaní proti koronavírusu. V uplynulých dňoch sa však protesty zamerali všeobecne na vládne obmedzenia súvisiace s pandémiou, uvádzajú kanadské médiá.

Kanadská únia vodičov nákladných vozidiel protesty medzičasom odsúdila a uviedla, že väčšina vodičov je proti koronavírusu zaočkovaných, pripomína DPA. Z rétoriky lídrov konvoja mal obavy aj Mike Millian, prezident kanadskej rady pre súkromné ​​motorové vozidlá.

Skutočne vhodný čas na uťahovanie závitov?

Podľa nedávno zverejneného prieskumu väčšina obyvateľov Kanady podporuje opatrenia tamojšej vlády na boj proti koronavírusu. V Kanade je plne zaočkovaných viac než 77 percent obyvateľstva.

Kuriozitou je, že sprísnenie opatrení na najdlhšej hranici sveta (hranica medzi USA a Kanadou meria takmer 9-tisíc kilometrov) prichádza v čase, keď čoraz viac medicínskych autorít hovorí o blížiacom sa konci pandémie a keď prevláda variant omikron, ktorý má o 90 percent nižšiu smrtnosť než mutácia delta.


Ďalšie články