Podľa vplyvnej americkej mimovládky ADL môžu z rasizmu ťažiť len belosi

demonštranti protestný pochod Auckland Demonštranti proti rasizmu v USA v roku 2020. Foto: TASR/AP

Z rasizmu môžu ťažiť len belosi, tvrdí americká mimovládna organizácia Liga proti hanobeniu. Uvádza tak definíciu slova rasizmus na svojej stránke, čo si nedávno všimli viacerí používatelia sociálnych sietí i politici. Takéto vysvetlenie pojmu zaviedla už v roku 2020.

Za veľkou mlákou čelí kritike mimovládna organizácia zvaná Liga proti hanobeniu (ADL). Tá sa podľa vlastnej definície snaží zastaviť „hanobenie Židov“, ako aj zaistiť „spravodlivosť a spravodlivé zaobchádzanie so všetkými ľuďmi“.

Zistilo sa totiž, že organizácia na svojej stránke zmenila definíciu rasizmu. Po novom tvrdí, že rasizmus je „vylučovanie a/alebo útlak farebných ľudí, založený na spoločensky vytvorenej hierarchii, z ktorej ťažia belosi“.

Definícia rasizmu podľa ADL. Foto: reprofoto/Adl.org

Vplyv KRT?

Nejde o úplne novú zmenu, stránka bola podľa archívu upravená v júli roka 2020, teda zhruba dva mesiace po smrti Georgea Floyda v Minneapolise. Až teraz sa však táto informácia dostala na verejnosť. Niektorí ľudia preto ADL obviňujú z preberania názorov či agendy kritickej rasovej teórie (KRT).

ADL pôvodne rasizmus definovala ako „predstavu, že konkrétna rasa je nadradená alebo podriadená inej, že spoločenské a morálne črty osoby sú založené na jeho či jej vrodených prírodných charakteristikách. Rasový separatizmus je názor väčšinou založený na rasizme, že rozdielne rasy by mali ostať od seba odlúčené“.

Neakceptovateľné

Na zmenu reagoval koncom januára napríklad republikánsky senátor za štát Arkansas Trent Garner. „Zmena definície rasizmu zo strany ADL je výborný príklad toho, ako vyzerá kritická rasová teória v praxi,“ napísal na sociálnej sieti Twitter.

https://twitter.com/Garner4Senate/status/1487164074014171140

Výkonný vydavateľ konzervatívneho denníka Washington Examiner zasa podotkol, že ADL takýmto spôsobom v zásade schvaľuje rasovú nenávisť či násilie – vrátane antisemitizmu –, pokiaľ z nej nemajú prospech belosi. Zmenu kritizovala aj židovská organizácia Jewish Policy Center, ktorá ju označila za „neakceptovateľnú“.

https://twitter.com/thejpc/status/1487114305862615043

Ako si všíma v komentári Martin Weiss, ide o názor, ktorý sa v progresívnych akademických a aktivistických kruhoch už dlho presadzuje, pričom dnes je v USA takpovediac oficiálny.

„Jeho fungovanie je možné sledovať dlho, ale v poslednom období čoraz silnejšie. Trebárs v antisemitských incidentoch v hnutiach ako Women’s March alebo Black Lives Matter alebo v neochote hovoriť o tom, že páchateľmi súčasnej vlny útokov na Američanov ázijského pôvodu sú prevažne černosi a že rasu páchateľa možno výberovo akcentovať len v prípadoch, keď je páchateľom beloch.“

Organizáciu ADL v súčasnosti vedie Jonathan Greenblatt, pôvodne vládny predstaviteľ prezidenta Baracka Obamu. Ten sa v minulosti napríklad vyjadril, že väčšina amerických Židov má takzvané belošské privilégium – pojem, ktorý propaguje práve KRT.  


Ďalšie články