Prieskum: Voľnejší pohyb a cestovanie motivovali k očkovaniu takmer polovicu Slovákov

Príprava vakcíny na použitie. Ilustračné foto: TASR/Lukáš Grinaj Príprava vakcíny na použitie. Ilustračné foto: TASR/Lukáš Grinaj

Motiváciou Slovákov k očkovaniu proti ochoreniu COVID-19 je aj možnosť jednoduchšieho cestovania do zahraničia. Potvrdzuje to najnovší prieskum travel-tech spoločnosti Kiwi.com, podľa ktorého 47 percent Slovákov motivovala k očkovaniu možnosť voľnejšieho pohybu a cestovania. Očkovaní Slováci boli v minulom roku tiež otvorenejší cestovaniu do zahraničia (58 percent) než neočkovaní (32 percent). Podľa prieskumu vlani 52 percent Slovákov vycestovalo do zahraničia.

Z prieskumu vyplynulo, že okrem cestovania sa 66 percent Slovákov očkovalo pre ochranu zdravia, 20 percent tak urobilo zo solidarity s ostatnými, 11 percent z dôvodu práce alebo školy a 8 percent na základe tlaku okolia. „Možnosť chrániť svoje zdravie a cestovať do zahraničia sú najväčšou motiváciou, nielen pre očkovaných cestovateľov, ale aj pre tých, ktorí sa ešte rozhodujú. Možnosť vycestovať za hranice krajiny je pre nich najväčšou motiváciou,“ skonštatovala Eliška Řezníček Dočkalová z Kiwi.com, podľa ktorej tento rok plánuje vycestovať do zahraničia 77 percent Slovákov.

Ak by sa respondenti mohli rozhodnúť, či by sa vakcína proti ochoreniu COVID-19 mala zaradiť k cestovným vakcínam proti chorobám, ako malária, žltá zimnica alebo týfus, 40 percent Slovákov by bolo za, 31 percent by bolo kategoricky proti a 29 percent by túto možnosť v budúcnosti zvážilo.

„Napriek tomu, že slovenskí cestovatelia nie sú jednotní v názore na zaradenie očkovania proti COVID-19 do skupiny preventívnych cestovných vakcín, viac ako polovica z nich sa nebráni štandardným cestovným vakcínam, ktoré sa vyžadujú alebo odporúčajú pri návšteve rizikových oblastí,“ dodala Řezníček Dočkalová.

Takmer tri štvrtiny respondentov, medzi ktorými dominujú najmä neočkovaní, by preferovali zrušenie aktuálnych obmedzení. Len 8 percent neočkovaných a 25 percent očkovaných by zachovalo existujúce cestovné obmedzenia. Celkovo však 43 percent Slovákov aktuálne považuje cestovanie za bezpečné, opačný názor má tretina účastníkov prieskumu.

Prieskum uskutočnila spoločnosť spolu s výskumnou agentúrou Stem/Mark v januári 2022, počet respondentov predstavoval 1 010.

(tasr)


Ďalšie články