Čína vyšetruje Alibabu. Chce dokázať, že nikto nie je viac ako strana, tvrdia odborníci

Jack Ma Zakladateľ najväčšieho čínskeho internetového obchodu Alibaba Jack Ma. Foto: TASR

Čínski trhoví regulátori začali na Štedrý deň vyšetrovať e-shop Alibaba. Ten patrí druhému najbohatšiemu Číňanovi Jackovi Maovi, ktorý je spoluzakladateľom internetového konglomerátu. Regulátori sa stretnú aj so zástupcami Ant Group, ktorá je sesterskou finančnou firmou Alibaby. Vzrastajúca moc Jacka Maa vzbudzuje podľa The New York Times nevôľu u najvyššieho vedenia krajiny.

O štvrtkovom incidente informoval stranícky portál People ‚s Daily. „Je to dôležitý krok v posilnení protimonopolného dohľadu v internetovej sfére,“ píše sa v článku. „Tento krok bude prospešný v regulácii tohto sektora a povedie k dlhodobému zdravému vývoju všetkých platforiem,“ pokračuje denník. Je otázne, aký vplyv bude mať vyšetrovanie na ostatné úspešné čínske platformy na internete, ako napríklad JD.com, Tencent, ByteDance či Meituan.

Práve JD.com v minulosti kritizovala praktiky Alibaby. Výhrady sa týkali skutočnosti, že predajcovia, ktorí predávajú na platforme Alibaba, nemôžu predávať na iných platformách. Práve to teraz budú čínske úrady vyšetrovať. Alibaba sa už vyjadrila, že bude s úradmi plne spolupracovať, a že jej služby budú počas vyšetrovania fungovať normálne. Zároveň uistila, že všetkými požiadavkami regulátorov sa bude „striktne riadiť“.

Úrady proti Alibabe zakročili aj v minulosti

Nejedná sa o prvý krok zo strany čínskych úradov voči firme. Tento mesiac dal čínsky regulátor Alibabe a dvom ďalším firmám pokutu vo výške 75-tisíc dolárov za nenahlásenie niektorých akvizícií úradom. Politbyro tento mesiac vo vyhlásení požadovalo o posilnenie protimonopolných snáh úradov.

Pár dní potom na výročnom zasadnutí vedenia strany zaznela požiadavka na väčší dohľad nad čínskymi internetovými gigantami, z ktorých niektorí slávia úspech aj na burzách v Hongkongu či New Yorku. Práve v súvislosti so správou zo strany čínskych úradov klesli akcie Alibaby na newyorskej burze o 13 percent. Protimonopolný zákon pritom v Číne platí až od roku 2008 a uplatňoval sa predovšetkým voči zahraničným firmám.

Najväčší šok na trhu spôsobili čínski regulátori v septembri tohto roku, keď pozastavili vstup na burzu v Šanghaji sesterskej Ant Group, čím spôsobila Alibabe 17 percentný tržný prepad. Stalo sa tak niekoľko dní potom, čo sa Jack Ma kriticky vyjadril na adresu čínskych regulátorov na konferencii v Šanghaji. Vo svojom prejave uviedol, že komunistická vláda svojimi reguláciami podrýva rozvoj inovácií v Číne. „Na tomto svete nie je žiadnych inovácií bez risku,“ uviedol na konferencii Ma.

Práve preto niektorí komentátori vidia za terajším krokom snahu komunistickej strany dať Maa „do laty“. Ekonóm Gary Liu uviedol, že spoločnosť Ant mala na úradoch isté výsadné postavenie. „Napriek tomu sa však Maa sťažoval,“ uviedol ekonóm. „V čínskej kultúre taký človek nie je rešpektovaný,“ pokračoval Liu.

Politbyru došla trpezlivosť

Dlho to pritom vyzeralo tak, že Jack Ma našiel úspešný recept na to, ako sa v komunistickom režime udržať na čele najväčších spoločností v oblasti online obchodovania a finančných technológií. Server Bloomberg dodáva, že Ma si musel byť vedomý blížiacej sa lavíny pravidiel. Najmä preto, že vládnych veriteľov v jednom zo svojich odvážnych prejavov nazval „starými muži, čo nerozumejú internetu“.

Zatiaľ čo prebieha vyšetrovanie jeho firiem, Ma sa drží skôr v diaľke a verejnému vystupovaniu sa vyhýba. Ako ale pre server Bloomberg uviedli zdroje blízke podnikateľovi, Ma nie je na pokraji osobného pádu, hoci by sa to tak mohlo zdať. Údajne mu ale bolo odporúčané, aby zostal v krajine a nevycestovával.

Na celom prípade sa tak ukazuje, že Číne zrejme došla trpezlivosť so superbohatými a vplyvnými technologickými magnátmi, ktorí sú pre komunistickú vládu čoraz častejšie vnímaní ako hrozba. Donedávna boli podnikatelia ako Ma hlavní hýbatelia čínskej ekonomiky, teraz sa režim snaží ukázať svoju silu a to, že nikto a nič nie je väčšie ako komunistická strana.

Rana Mitter, profesorka z Oxfordskej univerzity, ktorá sa špecializuje na čínsku politiku, k tomu pre Bloomberg dodáva: „Čína sa snaží ukázať, že nikto nie je viac ako strana. Zároveň ale potrebuje biznismenov ako Ma na to, aby ukázala, že praje úspechu, a že je pre podnikateľov možné v krajine uspieť.“


Ďalšie články