Sergio Mattarella získal viac ako 750 hlasov, stal sa prezidentom

Sergio Mattarella

AKTUALIZOVANÉ Mattarella získa viac hlasov, v tomto momente má 758 hlasov a bol zvolený za nového prezidenta Talianska. Sčítavanie pokračuje, spolu hlasovalo 1 009 delegátov.

Úradujúci taliansky prezident Sergio Mattarella v sobotu súhlasil, že vo funkcii zostane aj na druhé volebné obdobie. Pôvodne kandidovať nechcel, po krátkej kríze, keď sa neobjavil žiadny kandidát, ktorý by dokázal získať nadpolovičnú podporu medzi voliteľmi, sa rozhodol zostať v úrade.

Mattarellovo funkčné obdobie sa končí na budúci týždeň 3. februára. Prezident opätovnú kandidatúru opakovane odmietal. Prezidentské voľby prebiehali cez končiaci sa týždeň, stranám sa však od pondelka nepodarilo dohodnúť na novom kandidátovi. Najviac hlasov bolo prázdnych, druhý v poradí končil Mattarella, ktorého niektorí poslanci alebo zástupcovia regiónov volili aj napriek tomu, že nekandidoval. Ozývali sa hlasy, aby volitelia zvolili premiéra Maria Draghiho, aj ten to však tiež odmietal.

Bizarnú situáciu napokon odvrátil sám Mattarella. Keď v sobotňajšom siedmom kole hlasovania dostal takmer 400 hlasov, zmenil názor a prijal výzvu vládnucich strán a rozhodol sa, že bude kandidovať.

Talianom sa viditeľne uľavilo, prezidentovu ochotu zotrvať vo funkcii potvrdila aj talianska ministerka pre vzťahy s regiónmi Mariastella Gelminiová. Prezidentský úrad sa k situácii bezprostredne nevyjadril. Šéf sociálnych demokratov (PD) Enrico Letta však uviedol, že Mattarella súhlasil s opätovným pôsobením v úrade v prípade, že bude zvolený.

Ôsme kolo voľby sa začalo v sobotu o 16.30 h a na zvolenie prezidenta je v ňom potrebných najmenej 505 hlasov. To sa úradujúcemu prezidentovi podarilo a bude pokračovať v úrade ďalších 7 rokov.

(tasr)
      


Ďalšie články