Smrť Poľky Agnieszky vzbudzuje viac otázok ako odpovedí. Potratové organizácie však majú jasno

Agnieszka T. Foto: Facebook/Wioletta Paciepnik Agnieszka T. Foto: Facebook/Wioletta Paciepnik

Niektorí politici a neziskové organizácie v uplynulých dňoch informovali o smrti Agnieszky T. z poľského mesta Čenstochová, ktorá mala zahynúť kvôli poľským pro-life zákonom. Zdá sa však, že tieto organizácie viac ako práva ženy chránia svoju dogmu.

Najnovší prípad, ktorý ma dokazovať, že poľský protipotratový zákon treba zrušiť, sa mal odohrať na prelome tohto a minulého roku v poľskom meste Čenstochová. 37-ročná matka troch detí, ktorá bola v prvom trimestri tehotenstva a čakala dvojičky, sa začala cítiť zle a prišla 21. decembra do miestnej nemocnice. Tam lekári zistili, že jedno z jej očakávaných detí zahynulo, aj napriek tomu ho však ponechali v maternici. Po šiestich dňoch zomrelo aj druhé dieťa a dva dni nato lekári pristúpili k vyčisteniu maternice. Matka sa však stále cítila zle a 25. januára napokon, žiaľ, zomrela.

Jej sestra, ktorá je mimochodom dvojčaťom zosnulej, v deň jej smrti uverejnila na sociálnych sieťach výzvu, kde tvrdí, že za smrť jej sestry môže prísna protipotratová legislatíva. Táto výzva sa následne začala masovo šíriť medzi organizáciami a politikmi bojujúcimi za potraty a taktiež vo viacerých médiách naprieč celou Európou. Poľsko je vnútorne polarizovaná krajina, preto to okamžite získalo politický náboj.

Nestalo sa to po prvýkrát, podobne ako v prípade Izabely, inej mladej ženy z Poľska, aj teraz sa zdá, že propotratové organizácie vynášajú svoje súdy priskoro a ideologicky podfarbene.

Ich hlavným argumentom je, že matka umrela, lebo lekári jej pre poľské zákony zakazujúce potrat nevyčistili maternicu hneď po odumretí prvého plodu. Avšak aj viacerí poľskí lekári upozorňujú na to, že v prípadoch, keď odumrie jedno dieťa, sa automaticky nepristupuje k jeho odobratiu z maternice. V hre je totiž viacero ďalších premenných. Úplne iná je situácia, ak sa jedná napríklad o dvojvaječné dvojčatá, ktoré sa vyvíjajú samostatne, a jednovaječné dvojičky so spoločným obalom a placentou.

Sestra zosnulej na základe výsledkov CRP testov usudzuje, že jej sestra umrela na otravu krvi. Avšak zvýšené CRP, navyše len na hodnote 7, ktorú mala žena v deň, keď ju prijímali do nemocnice (deň pred smrťou to už bolo 157) nemusí znamenať len otravu krvi, ale aj mnoho iných diagnóz. Napríklad aj chorobu šialených kráv (Creutzfeldtova-Jakobova choroba), ktorá mohla vzniknúť po konzumácii surového mäsa, o ktorej podľa sestry zosnulej hovorili aj samotní lekári.  

Navyše, zosnulá Agnieszka sa v nemocnici nakazila covidom, zomrela až tri týždne po vyčistení maternice a ako dôvod úmrtia sa uvádza zlyhanie pľúc. Napokon aj nemocnica samotná odmieta, že by za jej smrťou bola aktuálna protipotratová legislatíva.

Všetky tieto fakty vyvolávajú príliš veľa otázok, aby sa dala hneď poskytnúť odpoveď, čo spôsobilo smrť mladej ženy. Už teraz sa zdá jasné, že dôvodom nemôže byť protipotratová legislatíva, ktorá dovoľuje vykonať potrat, ak je život matky v ohrození. Aj keď v tomto prípade nie je úplne správne hovoriť o potrate, keďže lekárovým cieľom v tomto prípade nie je usmrtiť dieťa, ale zachrániť matku, a smrť dieťaťa je len nechceným vedľajším dôsledkom liečby matky.   

Pripomeňme, že Poľsko sa dostalo pod silný tlak po tom, čo v októbri 2020 tamojší ústavný súd rozhodol, že potraty sú v prípade poškodenia plodu protiústavné, keďže diskriminujú právo na život hendikepovaných detí. V Poľsku je tak možné podstúpiť potrat len v prípade ohrozenia života alebo zdravia ženy, znásilnenia, incestu a vrodeného poškodenia plodu. 


Ďalšie články