Nová Snehulienka od Disneyho bude Hispánka. Trpaslíkov nahradia, sú vraj stereotypní

Snehulienka a sedem trpaslíkov, film od Disneyho. Foto: reprofoto/Youtube Snehulienka a sedem trpaslíkov, film od Disneyho. Foto: reprofoto/Youtube

Legitímna požiadavka či zosobnenie príslovia: Daj človeku prst a odhryzne celú ruku? Americký herec Peter Dinklage skritizoval pripravovanú snímku Snehulienka od spoločnosti Disney, pretože napriek sľubom o progresívnom obsadení stále chceli zobraziť klasických trpaslíkov. Korporácia promptne reagovala a sľubuje, že ich stvárni inak.

Pripravovaný nový variant filmu Snehulienka a sedem trpaslíkov od korporácie Disney chce opäť posúvať hranice, aspoň čo sa týka progresívnej agendy. Hlavnú postavu, rozprávkovú princeznú s pokožkou ako sneh, bude hrať hispánska herečka Rachel Zeglerová.

To však nestačilo hercovi Petrovi Dinklageovi, ktorý je známy napríklad stvárnením postavy Tyriona Lannistera v seriáli Hra o tróny. Ten sa v internetovej relácii vyjadril, že sa Disney sa venuje len rasovým stereotypom, ale ignoruje iné druhy „poškodzujúcich predsudkov“.

„Je tu veľa pokrytectva. Nechcem nikoho uraziť, ale trochu ma šokovalo, že boli tak hrdí, keď obsadili latinskoamerickú herečku ako Snehulienku, ale stále chcú vyrozprávať tú rozprávku so siedmimi trpaslíkmi,“ sťažoval sa herec.

Dinklage naznačil, že aj keď sa teší z inkluzívneho obsadenia pripravovanej snímky, filmári podľa neho zabúdajú na ľudí s rastovými problémami. On sám trpí achondropláziou a jeho vzrast činí len 135 cm.

„Ste progresívny jedným spôsobom, ale stále spravíte ten spiatočnícky príbeh so siedmimi trpaslíkmi, ktorí spolu žijú v jaskyni,“ pokračoval Dinklage.

Spoločnosť Disney zakrátko reagovala na hercove vyjadrenia. Vo vyhlásení uviedla, že aby zabránili „utužovaniu predsudkov“, známu sedmičku trpaslíkov stvárnia „iným spôsobom“. V samotnej rozprávke Snehulienka však trpaslíci nie sú ľudia s nízkym vzrastom, ale bytosti z germánskej mytológie.


Ďalšie články