Týždeň pápeža: Rodičia nemajú odsudzovať svoje deti s inou sexuálnou orientáciou

Pápež František Pápež František. Foto: TASR/AP

Rodičia nemajú odsudzovať svoje deti, ani keď majú iní sexuálnu orientáciu, povedal pápež František. V tomto týždni sa obzvlášť modlí za Ukrajinu i za obete tragédie šoa. Cirkevným sudcom povedal, aby ich rozsudky boli zrozumiteľné.

Rodičia nemajú nikdy odsudzovať svoje dieťa, ani keď má inú sexuálnu orientáciu, povedal rímsky biskup na generálnej audiencii. Osobitne myslel na rodičov, ktorých trápia choroby a problémy svojich detí. Na to treba odvahu, ktorú rodičia môžu získať vďaka modlitbe, zdôraznil Jorge Bergoglio:

„(Myslím) na rodičov, ktorí vidia u svojich detí odlišnú sexuálnu orientáciu, ako sa s tým vyrovnať a sprevádzať svoje deti a neskrývať sa v odsudzujúcom postoji. Na rodičov, ktorí vidia svoje deti, ako odchádzajú, umierajú pre chorobu a tiež (čo je smutnejšie, čítame o tom každý deň v novinách) mladí, ktorí vyvádzajú a majú autonehody. Na rodičov, ktorí vidia, že ich deti v škole nenapredujú a nevedia, čo robiť. Toľko rodičovských problémov. Zamyslime sa, ako im pomôcť. A týmto rodičom hovorím: nebuďte vystrašení. Áno, je tu veľa bolesti, ale zamyslite sa, ako vyriešil problémy Jozef, a poproste ho, aby vám pomohol. Nikdy neodsudzujte dieťa.“

Pápež František sa s pútnikmi a veriacimi podelil aj o osobnú spomienku. Ako arcibiskup v Buenos Aires vídal dlhý rad ľudí pred väzením a obzvlášť sa ho dotklo, že tam boli mnohé matky. Nenechali osamote svojich synov, ktorí pochybili a skončili vo väzení. Preto ocenil odvahu matiek a otcov, ktorí dokážu sprevádzať svoje deti v ťažkých momentoch.

Pápež sa modlí za Ukrajinu i za obete tragédie šoa

Argentínsky pápež vyhlásil na 26. január deň modlitby za pokoj na Ukrajine. Pápežova výzva prichádza v čase napätej situácie v tejto krajine a na jej hraniciach:

„Dnes vás pozývam k modlitbe za pokoj na Ukrajine: Poprosme Pána, aby v tejto krajine prekvitalo bratstvo a aby sa prekonali rozdelenia. Nech sa modlitby, ktoré dnes stúpajú k nebu, dotknú myslí a sŕdc svetových lídrov.“

V tomto súvise prinášame článok o hlavnom kostole Ukrajincov v Taliansku LINK.

Katolícky líder si tiež pripomenul Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Pri tejto príležitosti prijal na súkromnej audiencii maďarsko-taliansku spisovateľku Edith Bruckovú, ktorá prežila nacistický koncentračný tábor Osvienčim. Pontifik na dojímavom stretnutí zároveň ubezpečil ukrajinskú asistentku spisovateľky Bruckovej, že sa stále modlí aj za Ukrajinu.

František si obete tragédie šoa (ako židia nazývajú túto tragédiu) uctil aj na sociálnej sieti:

„Je nevyhnutné posilniť v nových generáciách povedomie o hrôze tejto čiernej stránky dejín, aby sme mohli budovať budúcnosť, v ktorej sa už nebude šliapať po ľudskej dôstojnosti.“

Počúvanie nie je načúvanie

Pápež František otvoril nový „súdny“ rok vatikánskeho tribunálu Rota Romana, ktorý skúma platnosť cirkevne uzavretých manželstiev. Pápež svojmu súdu, kde pracuje aj slovenský dominikán Miroslav Konštanc Adam, pripomenul, že rozsudok má byť pre príslušné osoby zrozumiteľný. Iba tak bude „okamihom špeciálneho významu na ich ľudskej a kresťanskej ceste.“ Vyzdvihol význam načúvania, ktorý sa týka aj prebiehajúceho synodálneho procesu v cirkvi:

„Aj v tejto činnosti sa treba naučiť načúvať, čo nie je jednoducho len počúvať. Treba pochopiť nazeranie a motívy druhého, temer vcítiť sa do druhého… Aj v súdnej činnosti treba podporovať kultúru načúvania, ktorá je predpokladom kultúry stretnutia. Štandardné odpovede na konkrétne problémy jednotlivých osôb sú preto škodlivé. Každá osoba so svojou skúsenosťou často poznačenou bolesťou je pre cirkevného sudcu konkrétnou „existenciálnou perifériou“, z ktorej musí vychádzať každá pastoračná súdna činnosť.“

Sudcovia majú podľa pontifika preukazovať „pastoračné otcovstvo“ a dbať na to, aby boli zákon a rozsudok „vždy v službe pravdy, spravodlivosti a evanjeliovej cnosti lásky”.


Ďalšie články