Viac ako polovica covidových pacientov v Anglicku nemá vírus ako hlavnú diagnózu

V Anglicku sa zrušila väèšina covidových opatrení Cestujúci s ochranným rúškom na tvári proti šíreniu ochorenia COVID-19 kráča okolo reklamného pútača s koronavárusovou tématikou v pochode, ktorý vedie na stanicu metra v Londýne vo štvrtok 27. januára 2022. Foto: TASR/AP

Počet pacientov v Anglicku hospitalizovaných s covidom už preskočil počet tých, ktorí sú hospitalizovaných na covid. Navyše, v porovnaní s vlaňajším januárom, keď covidoví pacienti vo všeobecnosti tvorili takmer tretinu všetkých hospitalizovaných ľudí, ide dnes len o 13 percent.

Vyše polovica covidových pacientov v anglických nemocniciach nie je v súčasnosti hospitalizovaná primárne kvôli vírusu. Môže ísť o ďalšie potvrdenie blížiaceho sa konca pandémie, o ktorom hovorí čoraz viac svetových autorít.

Je to vôbec po prvýkrát od zverejnenia údajov v júni 2021, keď oficiálne dáta od National Health Service (NHS) vypovedajú o tom, že počet pacientov liečených „na“ covid klesol pod počet pacientov liečených „s“ covidom.

Pokiaľ ide o presné čísla, v anglických nemocniciach sa momentálne nachádza 13 023 covidových pacientov, pričom iba 48 percent (teda 6 758) z nich sa primárne lieči s diagnózou COVID-19. Informuje o tom britský denník Telegraph.

Samotný Londýn je na tom ešte lepšie ako celonárodný priemer. Na tamojších lôžkach je hospitalizovaných s covidom ako hlavnou diagnózou iba 36 percent zo všetkých pacientov.

Odborníci opakovane tvrdili, že omikron je v spoločnosti taký rozšírený, že mnohí ľudia prijatí do nemocnice z iných dôvodov budú tiež pozitívne testovaní na koronavírus a skončia v covidových štatistikách.

Dobrou správou tiež je, že percento nemocničných lôžok obsadených covidovými pacientmi v tejto krajine kleslo na 13,2 percenta v porovnaní so 14,8 percentami minulý týždeň a 29,8 percentami v minuloročnej januárovej vlne.

V uplynulých dňoch prišlo v Anglicku k zrušeniu väčšiny protipandemických reštrikcií. Obyvatelia už nebudú musieť nosiť rúška v uzavretých miestnostiach, pracovať z domu ani sa preukazovať potvrdením o očkovaní či prekonaní covidu pred vstupom do verejných priestorov.


Ďalšie články