Tipy na víkend: film Zlato v kinách a seriál o najznámejšom maliarovi 20. storočia v televízii

60758701_2388932541137567_5450297263647621120_n Genius: Pablo Picasso. Foto: RTVS/FB

Pred nami je víkend, preto vám už tradične ponúkame výber filmov a podujatí, ktoré by vám nemali uniknúť. V televízii nás čakajú drámy a seriály, pridávame aj tip na kino a film z Netflixu.

PIATOK

Clint Eastwood je skvelý herec aj dobrý režisér. V roku 2018 prišiel s filmom Pašerák, v ktorom si zahral hlavnú úlohu. Stvárnil Earla Stona, vojnového veterána z druhej svetovej vojny. Vo svojich osemdesiatich rokoch musí čeliť finančným problémom, a tak mu neostáva nič iné, iba opäť pracovať. Dostane miesto vodiča. Sociálna téma rýchlo ustúpi, stane sa z neho totiž kuriér drog, ktorý pracuje pre mexický kartel. Film Pašerák je inšpirovaný skutočnými udalosťami, vysiela sa o 23:00 na Markíze.

Režisér filmu Requiem za sen sa snažil zachytiť rôzne typy závislostí súčasnej spoločnosti. Vykresľuje štyri príbehy. V prvom Sara podľahla pozeraniu televíznych programov. Práve teraz drží drastickú diétu, aby sa mohla zúčastniť na jednej populárnej šou. Jej syn Harry sa spolu so svojou priateľkou Marion uchyľuje k drogám, ktoré sú podľa nich jedinou cestou, ako utiecť pred realitou. Podporuje ich v tom Tyron, najlepší priateľ Harryho, ktorý sa živí predajom drog. Každý z nich sa pomaly dostáva do bludného kruhu, z ktorého nie je jednoduché uniknúť. Film sa začne neskoro večer – o polnoci na ČT art.

Slovenská televízia pred časom odvysielala prvú sériu seriálu Génius o Albertovi Einsteinovi. Ďalšia séria je venovaná Pablovi Picassovi, jednému z najznámejších maliarov 20. storočia. Seriál sa bude venovať dvom základným dejovým líniám, ktoré sa prekrývajú. Prvá línia je o jeho detstve, dospievaní a štúdiu a tá druhá, keď je už známy a uznávaný maliar. Pabla Picassa si zahral Antonio Banderas. Seriál Génius – Pablo Picasso začína o 21:05 na Dvojke.

SOBOTA

Aj na multi-kulti sa dá zasmiať, po piatich rokoch prichádza režisér Philippe de Chauveron s pokračovaním úspešnej komédie Čo sme komu urobili. Všetci herci sa opäť stretli a riešia nový problém. Manželia Verneuilovci sa už zmierili s tým, že ich dcéry majú za manželov mužov z iných krajín, etník aj náboženstiev. V druhej časti chcú títo muži spolu so svojimi manželkami a deťmi odísť do svojich rodísk. To by pre Clauda a Máriu znamenalo, že ak budú chcieť vidieť svoje dcéry a vnúčatá, budú musieť cestovať niekoľko tisíc kilometrov. Budú sa ich snažiť presvedčiť, že Francúzsko je krajina, kde by mali ostať. Film Čo sme komu zase urobili sa odvysiela o 20:35 na TV JOJ.

Richard Gere sa vo filme z roku 1994 Prvotný strach predstavil ako prominentný právnik Martin Vail. Aby zvýšil svoju popularitu, vezme bezplatne prípad mladíka Aarona Stamplera, ktorý je obvinený z vraždy arcibiskupa. Aaron bol zatknutý po naháňačke, ktorá bola odvysielaná v televízii. Na pohľad je to jednoznačný prípad. No ten sa začne zamotávať, keď psychiatrička Molly Arringtonová dospeje k záveru, že Aaron trpí poruchou osobnosti. K tomu všetkému Martin nájde ďalšie dôkazy. Snímka Prvotný strach je pripravená o 23:35 na ČT2.

Pre milovníkov kina, ktorých počet si radšej už ani netrúfam odhadnúť, tu máme tip na thriller Zlato, ktorý prišiel do našich kín iba vo štvrtok 27. januára. Príbeh sa odohráva na odľahlej púšti v Austrálii. Virgil ide za prácou, do ktorej ho vedie šofér Keith. Na púšti sa im prehreje motor, a tak musia zastaviť. Kým Keith opravuje auto, Virgil si všimne, že pod zemou je zakopané zlato. Obidvaja začnú spolu kopať, no také veľké množstvo by nedokázali vyhrabať. Dohodnú sa, že Virgil zlatý balvan postráži a Keith zatiaľ donesie potrebné vybavenie na to, aby kameň získali. No cesta tam a späť má trvať štyri dni. Keith je preč omnoho dlhšie a Virgila začne prepadať zúfalstvo.

NEDEĽA  

Nils sa živí ako vodič snežného pluhu. V Nórsku je to vďačná práca, keďže je tam vždy veľa snehu. Za svoju prácu si dokonca zaslúžil ocenenie Občan roka. V ten deň sa dozvedá aj o smrti svojho syna. Mal sa vraj predávkovať drogami, no Nilsovi to príde ako slabé vysvetlenie. Rozhodne sa zobrať spravodlivosť do vlastných rúk. Severský film Boj snežného pluhu s mafiou začne o 21:05 na Dvojke.

V Los Angeles prepadli vozidlo, ktoré prevážalo peniaze. Celá akcia je zmarená a Merrimen je nútený strieľať do policajtov a ochranky. Toto prepadnutie má vyšetriť šerif Nick, ktorý má pri vyšetrovaní nezvyčajné praktiky. Po tejto neúspešnej akcii sa Merrimen rozhodne vykradnúť najstráženejšiu banku v Los Angeles. Nick pozná miesto, kde sa Merrimen so svojím gangom stretáva. Odtiaľ odvedie barmana a začne ho vypočúvať. Dozvedá sa dátum, kedy plánuje Merrimen okradnúť banku. V deň prepadu sa stretnú v banke, kde začnú medzi sebou vyjednávať. No Merrimen má iné plány a chce šerifa len zdržať. Film Dokonalá lúpež pôjde o 20:30 na TV Markíza.

A ešte jeden tip na film z Netflixu. Ide o poľský psychologický thriller Miestnosť samovrahov. Hejter. Tomek študoval právo, na ktoré mu posielali peniaze rodičia jeho kamarátky z detstva. Tomka zo školy vyhodia za plagiátorstvo, ale peniaze si však berie ďalej. Nájde si novú prácu v marketingovej agentúre. Neskôr na všetko prichádzajú. Tomek miluje ich dcéru a aby ju získal, je odhodlaný urobiť čokoľvek. Plánuje pomstu, ktorú sa pokúsi uskutočniť cez virtuálnu realitu jednej počítačovej hry.


Ďalšie články