Čo odhalilo obvinenie Ratzingera? Mocenský boj v cirkvi, píšu vatikanisti

pápež Benedikt XVI. narodeniny narodeninová torta Pápež Benedikt XVI. Foto: TASR/AP

Prinášame pravidelý prehľad diania v Ríme, ako ho vidia a komentujú vatikanisti. Kauzy Becciu a Ratzinger má spájať túžba po obetnom baránkovi, v ktorých je vysoký cirkevný protagonista ľahký terč a vopred je považovaný za vinného, píšu vatikanisti. Pápež vraj v apríli pôjde na Maltu.

Benedikt XVI. je stále v centre pozornosti. Jeho tajomník arcibiskup Georg Gänswein oznámil, že pochybil vo vyjadrení k správe o zneužívaní v mníchovsko-freisinskej arcidiecéze, čím opäť rozvíril debatu o Ratzingerovej (ne)vine. Vtedajší arcibiskup diecézy Joseph Ratzinger vskutku bol prítomný na stretnutí, na ktorom sa hovorilo o kňazovi, ktorý bol obvinený zo zneužívania. Duchovný Peter H. sa neskôr opätovne činil v pastorácii. Avšak na danom stretnutí sa nehovorilo o dôvode preloženia, ale o terapii, na ktorú ho poslala iná diecéza. Ak by to bolo tak, potom platí Ratzingerove pôvodné tvrdenie, že o zneužívaní nevedel.

Médiá písali o „zvrate“ a „tieňoch“ v Ratzingerovej kauze. Vatikán pritom už v roku 2010, keď bol Benedikt XVI. pápežom, odmietol, že ako arcibiskup v Mníchove vedel o zneužívaní zo strany tohto kňaza a odkázal na vyjadrenie arcidiecézy, ktorá inú interpretáciu označila za čistú špekuláciu. Za preloženie kňaza vzal plnú zodpovednosť vikár Gerhard Gruber. Sekulárny ľavicový denník La Repubblica predoslal svoj postoj už v titulku: „Pedofília, Ratzingerova osamotenosť. Pochybnosti o obrane tajomníka Gänsweina“. Autor článku, ktorý bol aj v pápežskom špeciáli na Slovensku, však priznal, že pre mnohých sú pokračujúce útoky na bavorského pápeža výsledkom „mašinérie špiny, ktorú proti nemu skonštruovali na jeho diskreditáciu za jeho oddanosť pravovernosti“.

Správa o zneužívaní v bývalej Ratzingerovej arcidiecéze nie je „súdnym vyšetrovaním a vôbec nie konečnou bodkou“, vysvetľuje osobitné komuniké pre novinárov z Vatikánu. Neslobodno „hľadať ľahkých obetných baránkov“ a rýchle odsudky, píše s tým, že len takto môžeme prispieť ku „kolektívnemu spytovaniu svedomia za chyby minulosti“ a k „hľadaniu spravodlivosti v pravde“.

„Je to mocenský boj proti vernosti magistériu [učeniu cirkvi, pozn. red.]. Obvinenia voči Ratzingerovi sú spôsob, ako rozdeliť cirkev na tradicionalistov a inovátorov“, v ktorom je „veľký mysliteľ 20. a 21. storočia sarkasticky zosmiešňovaný či prinajlepšom zabudnutý“, vracia útok talianska komentátorka. Identifikuje i Ratzingerových odporcov, nie však mimo cirkvi, ale v jej vnútri: niektorí nemeckí biskupi, ktorí ho vraj „odjakživa nenávidia“, a „podporovatelia nového kurzu v cirkvi“.

Myslia si, že ak Benedikt XVI. dostane k. o. , dajú šach-mat aj pápežovi Františkovi. „Ak nebude stačiť výstraha, skôr či neskôr sa pripraví zdanlivo nezávislé vyšetrovanie“ o zneužívaní vo Františkovej rodnej Argentíne, uvažuje publicistka.

Ďalšie prechodné pojednávanie vo Vatikáne

Aj v ďalšom pojednávaní v rámci vatikánskeho megaprocesu, ktoré sa začalo s vyše dvojhodinovým meškaním, sa riešili najmä formálne a procedurálne pravidlá. Po prvý raz sa neobjavil najviac prominentný z obvinených – kardinál Giovanni Becciu. Jeho obhajca sa sťažoval, že ani polrok od prvej audiencie stále nemá k dispozícii všetky podklady. Naopak, sudcovia miništátu obnovili talianskemu prelátovi a trom ďalším aj obžalobu, ktorú pôvodne zamietli pre procedurálne pravidlá, a to sprenevera a pokus o ovplyvnenie svedka. Najbližšie súd zasadne vo februári.

„Maxiproces storočia“ bol jednou z najdôležítejších udalostí roku 2021 v miništáte. Ako sme písali v sérii článkov, kauza, ktorá sa primárne týka kúpy nehnuteľnosti v Londýne, je komplexná. Tak ako v Ratzingerovej kauze je prominentný cirkevný protagonista ľahký terč a už vopred vinný. Napríkad Financial Times vo videu s názvom „Vatikánske peniaze“ voči kardinálovi Becciuovi tendenčne očakáva prezumpciu viny a celý kontext ani možné interpretácie kauzy nepokrýva. Podobne (dez)informovala veľkolepá investigatívna reportáž s názvom „Diablove výkaly“. Niektorí vatikanisti hovoria, že Giovanni Angelo Becciu – kedysi známy ako Taliansky pápež – je vraj obetný baránok „svetovej očierňujúcej kampane“. Jeho odstránenie údajne malo ukázať novú tvár Vatikánu, ktorý sa naoko očisťuje a reformuje.

Pápež na Maltu a nižší deficit Svätej stolice

Pápež František vraj začiatkom apríla navštívi Maltu, napísali tamojšie médiá. Ostrovný štát na juhu Talianska navštívili Ján Pavol II. a Benedikt XVI. Františkova cesta ešte nie je oficiálne potvrdená.

Svätá stolica očakáva deficit 33 miliónov. Je to menej ako pred rokom. Vyplýva to z jej predbežného rozpočtu na rok 2022. Niektorí vatikanisti zdôraznili, že ide len o predbezňý finančný plán a je priskoro komentovať ho.

Citát týždňa

Vyberáme z komentára, ktorým publicistka Monica Mondová ostro reagovala na Ratzingerovu kauzu:

„Je to mocenský boj proti vernosti magistériu [učeniu cirkvi, pozn. red.]. Obvinenia voči Ratzingerovi sú spôsob, ako rozdeliť cirkev na tradicionalistov a inovátorov.“


Ďalšie články