Nabudúce pošlete vankúše? Starosta Kyjeva označuje nemeckú dodávku prilieb na Ukrajinu za zlý vtip

ukrajinský politik starosta Kyjeva a bývalý boxer Vitalij Klièko Na snímke plagát Vitalija Klička, bývalého boxera a starostu Kyjeva v Kyjeve 23. apríla 2020. Foto: TASR/AP

Nemci majú k napätiu medzi Ruskom a Ukrajinou iný prístup ako USA či Británia. Ukázali to aj tým, že namiesto zbraní, ktoré im posielajú iné štáty, poslali prilby. A aj tých prišlo málo. Skromná materiálna podpora Nemecka Ukrajine sa u našich východných susedov nestretla s nadšením. Kyjevský starosta Vitalij Kličko sa v rozhovore pre denník Bild ironicky spýtal, či im nemecká vláda nabudúce pošle vankúše.

V časoch rastúceho napätia medzi Moskvou a Kyjevom, či skôr Washingtonom a Moskvou, sa viaceré štáty rozhodli podporiť Ukrajinu dovozom zbraní. Samotná Ukrajina podanie pomocnej ruky zo strany západných štátov víta a chápe to ako prejav podpory. Najaktívnejšie sú anglosaské krajiny, USA a Británia, ale s podporou prišli aj ďalšie vlády východnej Európy, výnimkou nie je ani postoj slovenskej diplomacie.

Ukrajinci okrem vďaky ponúkli aj iný komentár. Týkal sa práve Nemcov, ku ktorým majú v Kyjeve ambivalentný vzťah. Na jednej strane je Nemecko garantom európskej politiky voči zadĺženej Ukrajine, na strane druhej s Ruskom vytvorilo plynovod Nord Stream 2, na ktorý Ukrajina (ale aj Slovensko) dopláca.

Ambivalentný vzťah pokračuje, príkladom je tohtotýždňová ponuka Nemecka, ktorú v stredu avizovala ministerka obrany Christine Lambrechtová. Nemci podľa jej vyjadrenia poskytnú ukrajinskej armáde 5-tisíc vojenských prilieb.

Pre Kyjev je to sklamanie v dvoch ohľadoch. Od Berlína jednak žiadal dodávku až 100-tisíc prilieb, teda 20-násobne väčšie množstvo, a po druhé, uvítali by viac zbraní, prípadne väčší objem defenzívneho vybavenia.

Nemci tým dávajú jasne najavo, čo si o náraste napätia myslia.

Ministerka vraj nič nepochopila

Ukrajinské rozhorčenie najlepšie vystihujú slová Vitalija Klička, ktorý dodávku označuje za zlý vtip. „Pre správanie nemeckej vlády nemám slov. Ministerka obrany pravdepodobne nepochopila, že máme čo do činenia s perfektne vyzbrojenou ruskou armádou, ktorá môže každú chvíľu začať s ďalšou inváziou,“ povedal.

Starosta Kyjeva, bývalý boxer a jedna z hlavných tvárí Majdanu, v rozhovore pre nemecký denník Bild následne doplnil rečnícku otázku: „Čo pošle Nemecko na podporu nabudúce? Vankúše?“

Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Melnyk bol miernejší a uviedol, že „symbolické gesto“ Nemecka je vítané, ale nedostatočné. Jeho krajina podľa neho potrebuje vybavenie pre státisíce vojakov, pričom helmy vraj nie sú tou najdôležitejšou súčasťou.

Berlín je v otázke zásobovania Ukrajiny zbraňami dlhodobo skeptický a prednosť dáva skôr diplomatickým prostriedkom. Kancelár Olaf Scholz, ktorý v utorok o situácii na Ukrajine hovoril aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, tým nadväzuje na tradíciu svojej predchodkyne Angely Merkelovej. Scholz podľa neoficiálnych správ pred časom už navštívil aj prezidenta Putina, s ktorým mal hovoriť o situácii, svojim anglosaským partnerom mal zase prisľúbiť, že ak by došlo k vojne, Nemci nespustia plynovod Nord Stream 2.

Scholz teda v skutočnosti pre Ukrajinu môže urobiť viac, ako napovedá urazený a zároveň urážajúci Kličko.

Nemci sú na strane svojej vlády

Podľa najnovšieho prieskumu je jasná väčšina Nemcov proti dodávkam nemeckých zbraní na Ukrajinu. V prieskume, ktorý vykonal inštitút pre prieskum verejnej mienky YouGov, 59 percent respondentov súhlasilo s postojom spolkovej vlády proti poskytovaniu zbraní Ukrajine na obranu proti možnému útoku zo strany Ruska. Iba 20 percent bolo pre dodávky zbraní. 21 percent neuviedlo žiadny postoj.

Na rozdiel od Ukrajiny majú pre zdržanlivosť Nemcov pochopenie aj silné západné krajiny. Britský minister obrany Ben Wallace uviedol, že štáty, ktoré sa rozhodli Ukrajine nedodávať zbrane, neodsudzuje. O solidarite Nemcov je presvedčený aj americký šéf diplomacie Antony Blinken. Rôzne krajiny majú podľa neho „rôzne schopnosti“, ktoré sa medzi spojencami môžu dopĺňať. Americké médiá ale, ako sme už informovali v analýze Juraja Hajka, označujú Nemecko za nedostatočného spojenca USA.


Ďalšie články