Príbeh talentovanej rómskej bežkyne sa možno končí. Tréner hovorí, že stratila záujem o šport

Annamária Horváthová v septembri 2018. Foto: František Iván/TASR Annamária Horváthová v septembri 2018. Foto: František Iván/TASR

Talentovaná rómska bežkyňa Annamária z Moldavy nad Bodvou nechodí do školy, nepracuje a o šport vraj tiež nejaví záujem. Príbeh, ktorý mnohí videli ako inšpiratívny, podľa všetkého narazil na kameň.

Rýchly vzostup, rovnako aj pád. Tak v súčasnosti vyzerá príbeh bežkyne z osady v Moldave nad Bodvou Annamárie Horváthovej, známej aj ako balerínková bežkyňa. Ako informoval bulvárny denník Pluska, dievča vraj podľa bývalého trénera nemá už o šport záujem, pričom nechodí ani do školy a tiež nepracuje.

Celý príbeh začal v júni roku 2018, keď vtedy 12-ročná rómska bežkyňa vyhrala školské preteky Beh pre zdravie na 750 metrov. Jej fotografia na stupni víťazov bola zvláštna tým, že na rozdiel od svojich súperiek mala obuté len balerínky.

Túto udalosť si všimla verejnosť i médiá a čoskoro sa stala z Annamárie nádejná športová hviezdička. V septembri toho istého roku dostala bežkyňa svoje prvé tenisky. Pomoc prišla od Patrika Tótha, syna riaditeľky centra voľného času CVrČek Márie Tóthovej.

Škrt cez rozpočet

V rovnakom období dostalo mladé dievča možnosť trénovať pod dohľadom Norberta Peczeho. Dokonca sa s ňou stretol aj vtedajší prezident Andrej Kiska. Niektorí ľudia dievča začali prezývať Forrest Gump, podľa knižného i filmového hrdinu rovnomenných diel.

Nasledujúce roky sa talentovanej bežkyni darilo. V marci roku 2020 sa umiestnila druhá na Halových majstrovstvách Slovenska v kategórii starších žiačok v behu na 2 000 metrov. V júni 2021 sa stala dokonca majsterkou Slovenska v doraste na 1 500 metrov.

Zvrat však prišiel v auguste roku 2021, keď Annamária krátko po svojich 16. narodeninách oznámila, že je tehotná. Jej priateľom a predpokladaným otcom bol 17-ročný Sebastián, ktorý mal vtedy už dvoch potomkov. Chodili spolu zhruba rok, krátko po oznámení tehotenstva sa s ňou rozišiel, pretože si našiel inú priateľku.

Mnohí túto situáciu videli ako koniec kariéry pre bežkyňu z osady. Istý čas sa zvažovalo, či nepôjde Annamária na potrat, ona to však odmietla. Zároveň sekla so školou. Mladé dievča však koncom septembra 2021 spontánne potratilo. Mnohí nadšenci športu zrejme čakali, že sa po zdravotnej prestávke opäť vráti k športu.

Veľa práce, málo záujmu

Podľa denníka Pluska dievča ešte krátky čas chodilo na tréningy, avšak vzhľadom na zdravotný stav cvičilo len rekreačne. Za trénerom Peczem prišiel koncom vlaňajška Annamáriin otec aj s dcérou, či by si ju opäť nemohol zobrať pod svoj patronát.

„Súhlasil som, ale s podmienkou, že najprv musí preukázať ozajstný záujem, až potom sa uvidí. Predtým však musela doniesť potvrdenia od gynekológa, zubára a ortopéda, aby som vedel, že je v poriadku, keďže sa sťažovala na bolesť chrbtice a zubov. Odvtedy sa však neukázala,“ uviedol Pecze.

Dievča sa podľa trénera už dlhšie obdobie nevenuje športu a nebadá záujem, že by sa chcela vrátiť. Neočakáva preto, že sa situácia výrazne zmení. Pecze podotkol, že mu chýba ako športovkyňa, ale inak nie.

„Boli s ňou len problémy. Spolu s manželkou sme sa jej venovali tak, akoby bola členkou našej rodiny. Neraz sme ju doslova ‚ťahali‘ na tréningy, keďže jej chýba pevná vôľa. Vybavoval som jej osobné doklady – občiansky preukaz, zdravotnú kartu, rodný list, ale aj vyšetrenie u obvodného či zubného lekára. Na toto som míňal vlastnú dovolenku,“ uviedol tréner.


Ďalšie články