Švédske úrady: Neodporúčame proti covidu očkovať malé deti. Prínosy neprevažujú nad rizikami

smetný kôš Žena kráča okolo smetného koša s nápisom "Nebezpečenstvo ešte neskončilo - udržujte si odstup" vo švédskom meste Uppsala. Foto: TASR/AP

Švédske zdravotnícke úrady vo štvrtok oznámili, že neodporučia očkovať proti koronavírusu deti vo veku od 5 do 11 rokov. Prínosy očkovania detí z tejto vekovej skupiny totiž podľa tamojších odborníkov neprevažujú nad rizikami. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Úrady odporučili vakcináciu iba pre deti, ktoré patria s ohľadom na covid k najrizikovejším skupinám obyvateľstva. „Vakcíny sú bezpečné…, ale teraz sa zameriavame na zdravotné prínosy pre jednotlivé deti a nezdá sa nám, že prínosy sú dostatočne veľké na to, aby sme očkovanie odporúčali celej skupine,“ uviedla Britta Bjorklundová zo švédskeho úradu verejného zdravotníctva.

Dodala, že „očkovať celú túto skupinu detí pre dobro spoločnosti nie je nutné“. Podľa úradov však môže byť toto rozhodnutie prehodnotené v prípade, že sa situácia v súvislosti s pandémiou zmení.

Švédska vláda pre covid nikdy nezaviedla lockdown a spoliehala sa prevažne len na odporúčania pre verejnosť. Hoci Švédsko na rozdiel od mnohých krajín počas pandémie neprijalo tvrdé reštriktívne opatrenia, zaznamenalo nižší počet úmrtí ako väčšina európskych štátov, avšak vyšší než iné škandinávske krajiny.

Podobne ako v ostatných európskych krajinách viedol koronavírusový variant omikron aj vo Švédsku k rekordnému počtu nových prípadov nákazy. V krajine s 10,3 milióna obyvateľov iba v stredu zaznamenali vyše 50 000 novoinfikovaných, píše AFP.

(tasr)


Ďalšie články