Praktický lekár o omikrone: Treba mať doma paracetamol a ibuprofen. Saturáciu merajte už pri horúčkach nad 38

IMG-e80490f348d2819922665702ca45499f-V Lekár Rastislav Zanovit. Foto: Osobný archív R. Zanovita.

Vrchol omikron vlny čakáme najbližšie dni, tento pondelok som dosiahol rekord v počte vybavených pacientov počas celej mojej kariéry, hovorí Rastislav Zanovit, všeobecný lekár z Námestova. Pacienti s omikronom hlásia najčastejšie veľmi silné bolesti hrdla, na ktoré pomáha kloktanie. Pri horúčke nad 38 stupňov a kašli si treba merať tep a saturáciu krvi kyslíkom. Rizikovým pacientom pomáha nový liek molnupiravir. Ak sa necítite dobre alebo kašlete, nechoďte do práce hneď po piatich dňoch karantény – predídete tak dlhodobému covidu.

Tento víkend bude podľa vás Námestovo na vrchole „omikron tsunami“. Ako sa váš okres dostal do čela najrýchlejšie rastúcich?

Už je našou tradíciou, že na Slovensku rozbiehame každú vlnu. Faktorov je viacero. Cez vianočné sviatky boli otvorené hranice a poľské Zakopané bolo plné Slovákov. Bola tam doslova open-air párty s mnohými zahraničnými turistami, kde sa premiešali kontakty. Mnoho ľudí, ktorí pracujú v zahraničí, sa zas vrátilo domov. Asi aj to mohlo zavážiť.

Sedemdňová incidencia je u vás vyššia ako dvetisíc. Badať to na dostupnosti niektorých služieb v meste?

Zdravotná sestra mi dnes povedala, že v meste je ticho, ale štvrtok je v Námestove všeobecne slabý deň aj pre obchodníkov. Aj do práce išla iným autobusom, takže možno aj dopravný podnik musí improvizovať. Ja som ešte nestihol vyjsť von, takže neviem posúdiť, či je mesto mŕtve.

Kedy vám začali pribúdať pacienti v ambulancii?

Približne pred dvomi týždňami. Pondelky sú vždy náročné, ale tento pondelok som dosiahol rekord v počte vybavených pacientov počas celej mojej kariéry. Zvykli sme si však na nárast pacientov a naučili sme sa to riešiť tak, aby sme všetky úkony realizovali čo najrýchlejšie. Používam veľmi rýchly softvér.

Koľko pacientov ste vyšetrili tento pondelok?

Presne 173 pacientov dokopy.

Koľko z nich bolo covidových a zaočkovaných?

Nahlásilo sa 69 pozitívnych, vypísali sme 27 karanténnych PN a deväť karantén sme ukončili. Zhruba 40 percent pacientov bola teda covidových. Ako všeobecní lekári sme od zdravotných poisťovní žiadali, aby nám dali dáta o tom, kto je zaočkovaný. Sprístupnila ich len Dôvera, takže nemám prehľad o tom, koľko pacientov v mojom kmeni sa zaočkovalo.

Ak mimo poistencov Dôvery nepoznáte očkovací status pacientov, je zrejme nefér, že vám vyčítajú malú snahu presvedčiť svojich dlhoročných pacientov na očkovanie.

Z očkovania vznikla taká polarizujúca téma, že ani nemám čas komunikovať s ľuďmi a presviedčať ich. Na svojej webstránke som sa jasne vyjadril, že je rozdiel medzi tým, keď sa nakazí zaočkovaný človek a ten bez vakcíny. Po delta vlne vieme definitívne povedať, pred čím vakcína chráni. Prvoradé je však identifikovať nezaočkovaných, až potom ich môžeme presviedčať. Potreboval by som ďalšiu silu, ktorá by ich obvolávala a komunikovala s nimi. Nie je v mojich silách stihnúť to, pracujem v obrovskom švungu.

Vyzerá to, že máte aj veľa necovidových vyšetrení.

Áno. Poisťovne motivujú ľudí na preventívne prehliadky rôznymi benefitmi. Aj v preventívkach som tento mesiac dosiahol rekordný počet vyšetrení. Všetko sa deje rýchlo. Keď sa ma ľudia pýtajú na očkovanie, odpovedám a aj im vysvetľujem súvislosti. Nestíham im však volať a hľadať tých, ktorí vakcínu nedostali.

Lekár Rastislav Zanovit. Foto: Osobný archív R. Zanovita.

V tretej vlne vznikli medzi špecialistami a praktikmi nesváry. Vyčítali vám, že neordinujete. Vy ste mali po celý čas otvorenú ambulanciu?

Áno, robíme stále aj štandardnú medicínu. Vstup do ambulancie sme ani nepodmieňovali testami, lebo nie sú stopercentne spoľahlivé. Ľudia by sa mali spoliehať na svoje pocity a byť zodpovední. Hovorím im, že ak ich bolí niečo, s čím predtým nemali problém, mali by premýšľať, či to nie je predzvesť covidu. Ak majú ťažkosti ako nádcha, bolesti hrdla či kašeľ a nie je to alergického pôvodu, teda to trvá kratšie než mesiac, s najväčšou pravdepodobnosťou majú nejakú infekciu. Prvá vec je predstaviť si, že mám covid. Nie je to nič ťažké, stačí si to len predstaviť a následne konať, ako keby som ho mal. Izolácia je prvý dôležitý krok.

Ale ego ľudí je nemierne, hoci všetky výskumy ukazujú, že tímovou prácou dosiahneme viac, než keď každý ide na vlastnú päsť. Ľudia sa musia naučiť potlačiť ego a premýšľať, ako tomu druhému neublížiť. Mnohí sa neobjednali na test, hoci som ich o to žiadal. Nakoniec som ich objednával ja a mnohí mi o dva dni povedali, že sú pozitívni.

Vypisovali ste za ľudí dotazníky? To predsa nie je vaša práca.

Mám výnimočne rýchly softvér, niektorí pacienti by sa s tým trápili možno trojnásobne dlhšie. Zároveň mám istotu, že donútim pacienta ísť na ten test. Niektorí by sa nešli otestovať, lebo neveria, že majú covid.

Hovoríte, že vstup do ambulancie nepodmieňujete negatívnym testom. Aký máte režim, aby ste zabránili miešaniu pacientov?

Neinfekční pacienti sa môžu objednať sami, symptomatických, ak treba, vyšetrím ku koncu pracovnej zmeny. Skontrolujem im saturáciu, tep a CRP [C-reaktívny proteín, marker zápalu, pozn. red.]. Na základe týchto troch údajov dokážem určiť, či je stav pacienta vážny. Takto vyšetrujem aj pacientov, ktorí majú nepriaznivý priebeh covidu a potrebujeme ich liečbu dotiahnuť. Posledný mesiac som ale také prípady nemal. Ambulanciu potom vydezinfikujem ozónom.

Epidemiológ Martin Pavelka uviedol, že chuť a čuch už ľudia nestrácajú, ale dvojnásobne častejšie hlásia bolesť hrdla. Aké symptómy majú pri omikrone vaši pacienti?

Áno, najčastejšie hlásia silné bolesti hrdla trvajúce asi dva dni. Prízvukujem, že ide o veľmi silné bolesti. Ak na fotke, ktorú mi pacienti pošlú, nevidieť nič patologické, je to stopercentne omikron. Ak tam „niečo vidieť“, môže ísť o superinfekciu – mal som teraz prípady angíny.

Ďalšie príznaky sú bolesti svalov a kĺbov, u niektorých pacientov postupne aj kašeľ. Pri virózach sa zápal neohraničuje a nelokalizuje. Postupne sa šíri hrdlom, hlasivkami a ide nadol, až začne človek kašľať. Zápal migruje, upchá sa nos a niekedy sa k tomu pridá bakteriálna superinfekcia. Vtedy je dobré naordinovať antibiotiká.

Používam ľudové analógie z rozprávky Zlatá priadka. „Ak uhádneš moje meno, nechcem ťa, ale ak ho neuhádneš…”, najskôr o dva dni ťa chcem vidieť alebo aspoň počuť spätnú väzbu. Niekedy pacienta môžete vyšetriť aj endoskopom (kamerou), ale nemusíte trafiť správnu liečbu. Netreba sa spoliehať len na vyšetrenia. Dôležitý je klinický výstup, úsudok a rozhodnutie lekára.

Angína – zápal krčných mandlí. Foto: Osobný archív R. Zanovita

Predstavme si, že som pacient, ktorého začne veľmi silno bolieť hrdlo. Mám hneď volať svojmu všeobecnému lekárovi?

Podľa mňa nie. Kedysi bolo potrebné ohlásiť sa lekárovi s ťažkosťami a ten pacienta odporučil alebo aj prihlásil na PCR test. Tento test má však sklz aj niekoľko dní. Bolo by teda vhodné informovať poskytovateľa zdravotnej starostlivosti skôr, aby mohla karanténa a PN plynúť. Teraz je minimálna karanténa päť dní a ak ju pacient nepotrebuje riešiť, nemusí v zásade lekárovi volať. Stačí si dať klasickú symptomatickú liečbu a ozvať sa po dvoch dňoch, ak to nezaberá.

Táto samoliečba pozostáva z čoho? Aké voľnopredajné lieky môžu zabrať na omikron?

Každý by mal mať v domácej lekárničke paracetamol 500 mg, ktorý si smie dať dva až štyrikrát denne alebo ibuprofen 400 mg, z ktorého smie užiť maximálne tri tablety denne. Na silnú bolesť hrdla pomáha kloktanie diklofenakom (Glimbax). Mám to odskúšané, diklofenak skutočne upokojí hrdlo a nepotrebujete ani tabletky.

Čo robiť, keď sa pridruží kašeľ?

Pri kašli by som spozornel, vtedy sa treba liečbe povenovať viac. To isté platí, ak má niekto dva dni trvajúce teploty nad 38 stupňov Celzia. Vtedy je mojou mantrou kontrola tepu a saturácie. Ľudia sa musia naučiť kontrolovať si tieto dva údaje a hlásiť ich lekárovi. Bez tepu a saturácie pacienta nevieme určiť jeho stav. Mal som v delta vlne pacientov, ktorým sa týždeň vliekol zdravotný stav. Keď však prišli do ambulancie, mali nízku saturáciu a očividný ľahký vírusový zápal pľúc.

Pri akých hodnotách saturácie a tepu majú ľudia spozornieť?

Treba si rozmeniť na drobné, čo spôsobuje covid. Potom možno pochopíme, prečo mali niektorí pacienti komplikácie po vakcíne. S proteín vytvára zrazeniny v pľúcach, čo vytvára pretlak v pravom srdci. Srdce, ktoré funguje ako akési čerpadlo, zvyšuje tým pádom otáčky a stúpa tep. Tep nad 110 alebo 120 je zlý. Čo sa výmeny kyslíka týka, nebezpečná je už saturácia pod 95 percent, lebo pod 90 percent treba už kyslík. Saturácia sa uisťuje oxymetrom, ktorý si pacienti môžu požičať z ambulancie, kúpiť v lekárni alebo stiahnuť v aplikácii v telefóne. Dokážu ju merať aj niektoré smart hodinky.

Je bezpečné spoliehať sa pri takomto citlivom údaji na aplikáciu?

Nie je až tak dôležité mať certifikovanú zdravotnú pomôcku. Dôležité je vidieť trend. Ak sa tieto parametre zhoršujú, to isté sa deje so zdravotným stavom pacienta.

Čiže pri kašli a dvoch dňoch horúčky sa treba ukázať?

Povedal by som, že už pri jednom dni s horúčkami nad 38 si treba zmerať saturáciu. Ak je saturácia napríklad 60 percent, treba volať záchranku a smerovať do najbližšej nemocnice. Väčšina ľudí má mierny priebeh, pri horúčkach už treba spozornieť.

Čiže badať, že omikron má ľahší priebeh?

To ešte nevieme vyhodnotiť, ale zatiaľ som nemal pacientov s vážnymi komplikáciami. V delta vlne som mal viac ťažších stavov. Rizikovým pacientom predpisujem v novom roku liek molnupiravir.

Pri omikrone vraj dochádza k zhoršeniu stavu už po troch dňoch. Viete to potvrdiť?

Som v tomto smere opatrný. Karanténa sa síce skrátila, ale radím ľuďom, aby sa nehrnuli do roboty hneď po piatich dňoch, ak sa ešte necítia najlepšie, prípadne kašlú. Ešte je veľmi skoro hodnotiť, lebo skutočná omikron vlna začala tento pondelok a naplno sa bude vyfarbovať budúci týždeň. Vtedy sa to zrejme prejaví aj v nemocniciach. Zatiaľ je namieste opatrnosť. Netreba sa pchať do práce, lebo potom trpia ľudia postcovidovým stavom, zápalom srdca a podobnými komplikáciami.

Lekár Rastislav Zanovit. Foto: Osobný archív R. Zanovita.

Zaberá pacientom antivirotikum molnupiravir?

Mám s ním zatiaľ dobré skúsenosti. Niektorí pacienti aj zabudli oznámiť, že skončili karanténu. Musel som im volať, lebo som sa bál, že skončili v nemocnici, ale ich stav bol dobrý a nemali ani vedľajšie účinky liečby.

Indikovali ste niekomu monoklonálne protilátky, keď sa hovorí, že proti omikronu sú neúčinné?

Už v septembri sme oslovovali infektologické kliniky, kde pôsobíme. Tie mali pripraviť logistiku a všetky ďalšie súvislosti, ale dva mesiace sa nič nedialo. Keď ministerstvo spustilo možnosť podávať protilátky, nič nebolo pripravené. Aj tým, ktorým by som ich mohol indikovať, ich nemali kde podať. S jednou pacientkou som strávil v sobotu dve hodiny telefonovaním, aby sme sa dopracovali k podaniu, ale nepodarilo sa to.

Neskôr ich podávali aj v lokálnych nemocniciach, ale tam sme zas narazili na kapacitné limity. Monoklonálne protilátky sú aktuálne rezervované len pre tých, ktorí majú kontraindikáciu na molnupiravir. Ako ste aj povedali, na omikron sa zrejme ani používať nebudú.


Ďalšie články