Bude eurokomisia trestať Maďarsko, ak Orbán prehrá voľby?

Viktor Orbán Ursula von der Leyenová Maďarský premiér Viktor Orbán a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pred stretnutím v sídle Európskej únie v Bruseli 23. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Príde Maďarsko o peniaze z európskej pokladnice alebo nie? Vo veci by malo byť jasno v polovici februára. Eurokomisia vyslala signál, že pred pravidlami má prednosť politika. O osude Maďarska chce rozhodnúť až po aprílových parlamentných voľbách.

Po rokoch sporov o tom, či Maďarsko a Poľsko porušujú pravidlá právneho štátu, vypočula Európska komisia námietky kritikov. Pripravila osobitný mechanizmus na ochranu právneho štátu. Pointa bola jednoduchá, ak ho niekto bude narúšať, nebude mať nárok na peniaze z európskeho rozpočtu.

Napokon ho členské štáty schválili napriek protestom Varšavy a Budapešti, ktoré blokovali Plán obnovy aj sedemročný rozpočet EÚ (Viacročný finančný rámec), teda takmer dva bilióny eur. Namietali, že nový mechanizmus sa môže vzťahovať nielen na finančné záujmy, ale môže byť zneužitý na nátlak v kultúrnych a etických otázkach.

Slovensko vtedy na rozdiel od Nemecka nezaujalo zdržanlivý postoj a pridalo sa k Bruselu a kritikom vyšehradských partnerov. Angela Merkelová sprostredkovala kompromis – mechanizmus na ochranu právneho štátu sa bude používať len v prípade ohrozenia finančných záujmov EÚ, Maďarsko s Poľskom ho dali preveriť na Súdnom dvore EÚ a až do jeho rozsudku sa mechanizmus uplatňovať nemal. Je to explicitne uvedené v záveroch samitu.

V decembri sa Súdny dvor EÚ hlasom generálneho advokáta priklonil na stranu Bruselu. Konečný verdikt o zákonnosti mechanizmu má zaznieť 16. februára, čím sa dostávame k jadru veci.

Viacerým kritikom Varšavy a Budapešti sa čakať nechcelo. Korunu nedočkavosti nasadil Európsky parlament, keď za nečinnosť zažaloval eurokomisiu. Pätica slovenských europoslancov žalobu podporovala.

Čo hovorí Európska komisia, keď je verdikt súdu na dosah? Aj keď jej dá európsky súd za pravdu, nechce skresať Maďarsku fondy pred voľbami, ktoré budú 3. apríla. Hoci je presvedčená o tom, že Budapešť porušuje princípy právneho štátu a je tam rozšírená korupcia, ktorá je čoraz vážnejším problémom.

EK oficiálne argumentuje tým, že mechanizmus do volieb jednoducho nestihne použiť, hovorí eurokomisár Didier Reynders.

Podľa zdrojov portálu Politico však ani v prípade jasného verdiktu súdu nie je konanie eurokomisie automatické a kľúčový nie je právny, ale politický rozmer. „Najprv musí padnúť politické rozhodnutie, či Európska komisia chce spustiť tento mechanizmus pred voľbami v Maďarsku. Môže sa diskutovať o tom, či to neznamená zasahovanie do volieb,“ tvrdí pre bruselské periodikum nemenovaný kontakt z EK.

Nejde teda o právne, ale politické rozhodnutie. Nie o pravidlo per se, ale politiku. Nie je tajomstvom, že kým Viktorovi Orbánovi v Bruseli nevedia prísť na meno, jeho opozičný súper Péter Márki-Zay európskemu establišmentu padol do oka. Pri prvej návšteve  Bruselu po víťazstve v primárkach hovoril, čo chceli počuť, a Orbán podľa neho buduje fašistický štát.

V prieskumoch sú šance Fideszu a opozičného bloku šiestich strán vyrovnané, jemne navrch má Orbán.

Prečo by sa teda EK náhlila? Stačí počkať a problém v Maďarsku sa pre ňu môže vyriešiť sám. A porušovanie princípov právneho štátu sa pri politicky a názorovo vhodne vybavenom podporovateľovi centralizácie EÚ čarovne zo dňa na deň vytratí.


Ďalšie články