Vlani ľudia prestávkovali 11 miliárd eur, v online hazarde skončí 16-násobne viac peňazí ako pred pandémiou

Poker_RV Foto: Róbert Valent

Hazard na Slovensku ešte nedosiahol svoj vrchol a stále množstvo peňazí, ktoré sú ľudia ochotní prehrať. Svedčia o tom aj najnovšie štatistiky za minulý rok. Prestávkovalo sa viac ako 11 miliárd eur, prevádzkovatelia hazardu mali zisk 836 miliónov eur.

Najskôr malé vysvetlenie, aby sme správne rozumeli číslam. Po legislatívnej zmene, ktorá nastala od 1. januára minulého roka, prevádzkovatelia hazardných hier predkladajú Štatistickému úradu stávky a výhry hráčov, čo zvyšuje vykazované čísla. Do roku 2020 to boli vklady a výhry hráčov. Rozdiel hneď vysvetlíme.

Ak ide človek do herne, kasína alebo hrá na internete a vloží tam napríklad 100 eur, z toho sa mu vráti späť – „vyhrá“ – 50 eur, no tie sa rozhodne staviť znova, tak sa to berie, že prestávkoval 150 eur, i keď reálne použil iba 100 eur. Preto sú štatistiky vyššie, z toho dôvodu nie je úplne relevantné štatistiky porovnávať s minuloročnými. Porovnávať môžeme však výťažky, ktoré ostali prevádzkovateľom. A tie by mali politickú špičku vyrušiť a upozorniť na problém.

Podľa zákona o hazardných hrách medzi ne radíme hazardné hry v herni, v kasíne, lotérie, ako sú číselné alebo okamžité lotérie, bingá, stávky, internetové hry. V štatistikách sú uvedené všetky prevádzky, ktoré majú schválenú platnú licenciu.

V roku 2021 činil výťažok prevádzkovateľov hazardných hier viac ako 836 miliónov, čo by takmer stačilo na pokrytie nákladov vysokého školstva. Ako Štandard systematicky upozorňuje, hazard je počas pandémie veľký problém. Zisky z hazardu narástli, suma je vyššia ako bola v roku 2019 pred pandémiou. V roku 2020 bol celkový výťažok 709 miliónov, čo je o 13 percent menej ako v roku 2019. Bolo to hlavne z dôvodu pandémie a uzavretia kasín a herní.

Herne a kasína boli však zatvorené aj v roku 2021. Dokonca výťažok z herní je v porovnaní s rokmi 2020 a 2019 najnižší. Napriek tomu sa to na konečnom výťažku neodrazilo, práve naopak, je vyšší ako pominulé roky. Prečo?

Dôvod treba hľadať v roku 2019 a zmenách, ktoré schválila vláda Petra Pellegriniho. Do júna 2019 pôsobil na Slovensku len monopolný štátny podnik Tipos, kde sa dali hrať legálne online hry. Ostatným prevádzkovateľom prístup nepovoľovali. Odvtedy sa zlegalizovali aj iné online hry, argumentom bolo, že tým chcú zabrániť nelegálnemu hraniu. Dôsledky sú teda katastrofálne, aj keď týmto krokom si výrazne polepšil aj štát vyššími príjmami do štátnej pokladnice.

Dokopy za všetky hazardné hry bolo vlani prestávkovaných viac ako 11,3 miliardy eur. Z čoho do online hazardu vložili ľudia takmer 4,5 miliardy eur, to by stačilo na pokrytie financovania ministerstva obrany na viac ako tri roky. Výťažok prevádzkovateľov bol 180 miliónov, zhruba polovica rozpočtu na rok 2021 v kultúre. Výťažok z online hazardu v roku 2021 je takmer 16-násobne vyšší ako to bolo v roku 2019.

Za zákaz hazardu bojujú aj niektoré obce

Bojovať proti hazardu sa snažia aj niektoré obce, ktoré môžu všeobecne záväzným nariadením zrušiť kasína a herne na území mesta. Viaceré mestá tak urobili aj napriek tomu, že z prevádzkovania hazardných hier má príjmy aj mesto. Začiatkom roku 2021 tak urobilo mesto Prešov. Vtedy sa v Prešove nachádzalo 560 prístrojov, z ktorých 250 nepredĺžili zmluvu na nasledujúce roky. To znamená, že začiatkom tohto roku je už v Prešove takmer o polovicu menej hracích prístrojov.

„Škody v rodinách, ktoré sú napáchané vplyvom hazardu a hazardných hier, sú podstatne väčšie ako príjmy, ktoré hazard prináša do mestského rozpočtu,“ konštatovala pre Štandard primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová (KDH).

No sú mestá, ako Nové Zámky, Košice alebo Žilina, kde toto všeobecne záväzné nariadenie neprešlo a hazard tam vyčíňa naďalej.


Ďalšie články