Obrovský protest proti covid politike: Kanaďania v mnohokilometrovej kolóne žiadajú hlavu premiéra

272753770_314848170571679_3193144695274437538_n Foto: Facebook

AKTULIZOVANÉ V Severnej Amerike sa uskutočňuje jeden z najväčších cestných protestov v dejinách. Ako tvrdia organizátori, kolóna o počte 50-tisíc nákladných vozidiel a viac ako milión ľudí mieri do hlavného mesta Kanady pred budovu parlamentu. Účastníci chcú vyjadriť nespokojnosť s prísnou očkovacou politikou a inými covidovými opatreniami. Polícia v hlavnom meste je v plnej pohotovosti. Premiér Kanady Justin Trudeau konvoj označil za okrajový. V minulosti koronaskeptikov pre zmenu tituloval za rasistov.

V Kanade sa v týchto momentoch uskutočňuje najväčší protest svojho druhu v histórii. Dôvodom jeho realizácie nie je nič iné ako odpor voči prísnej covidovej politike, v ktorej patrí táto zaoceánska krajina na špic globálneho rebríčka.

Účastníci sa tentokrát nezhromaždili osobne v srdci veľkomesta, ako tomu býva zvykom, ale zvolili menej tradičnú formu odporu – vytvorili na cestách veľký konvoj nákladných vozidiel.

Ten podľa informácií na sociálnych sieťach tvorí až 50-tisíc kamiónov a 1,4 milióna ľudí. Celá kolóna, ktorá protestuje pod označením Freedom Convoy (Slobodný konvoj), na dĺžku údajne meria až 70 kilometrov, čo je vzdialenosť zhruba z Bratislavy do Hlohovca. Reálna účasť však bola menšia, ako píše Štandard v samostatnom článku. V konvoji vidno množstvo kanadských vlajok a transparentov.

V metropole zrejme bude dusno

Vodiči a iní nespokojenci majú namierené do hlavného mesta Ottawy. Šoféri a protestujúci v ňom majú v pláne zostať dovtedy, dokým kanadský premiér Justin Trudeau neodstúpi alebo kým im vláda nevráti „práva a slobodu“.

Kamióny prechádzajú celou krajinou od Manitoby, cez Ontario a v sobotu by mali doraziť do zmienenej metropoly. Vozidlá prichádzajú zo všetkých strán Kanady – zo severu, juhu, západu aj východu – a pridávajú sa aj nákladiaky zo Spojených štátov amerických.

Polícia sa pripravuje

Ottawská polícia už v stredu uviedla, že pripravuje plány pre prípad, že by sa demonštrácia zmenila na násilie alebo sa stala „viacdňovou udalosťou“. Rátajú tiež s možnosťou, že príde k blokovaniu dopravy alebo zasahovaniu do kritickej infraštruktúry.

Polícia navrhuje, aby sa miestni obyvatelia vyhýbali okoliu parlamentu a avizovala, že v centre mesta, ako aj na lokálnych cestách a diaľniciach bude výrazne zintenzívnená prítomnosť polície a záchranných zložiek.

Premiér Trudeau protestný konvoj označil ako „malý a okrajový“ a dodal, že „nereprezentuje názory Kanaďanov“. Trudeau v nedávnej minulosti očastoval ľudí bez vakcíny za odporcov vedy, rasistov a mizogýnov.

Zmrazili im financie

Asi pred dvoma týždňami nadobudlo účinnosť opatrenie, ktoré v prípade prekročenia hraníc požaduje štrnásťdňovú karanténu a testovanie, pokiaľ vodiči nie sú očkovaní. To protestujúci považujú za osobné „obmedzenie slobody“.

Priemyselné skupiny odhadujú, že približne 26-tisíc zo 160-tisíc kanadských a amerických vodičov, ktorí pravidelne cestujú cez hranice, by mohla očkovacia politika odsunúť na vedľajšiu koľaj. Obchodné združenia na oboch stranách hranice uviedli, že obmedzenie by zvýšilo tlak na dodávateľské reťazce v dôsledku najnovšieho nárastu prípadov COVID-19 a vážneho nedostatku pracovníkov.

Portál GoFundMe, ktorý poskytuje platformu pre online zbierky, medzitým zmrazil prístup k viac ako 4,7 miliónom dolárov, ktoré konvoj vyzbieral. Hovorkyňa webu to ospravedlňuje tvrdením, že požadujú transparentnosť a jasný plán toku financií.

Vraj to zašlo priďaleko

Kanadský portál CBC cituje vodičov, ktorí tvrdia, že povinné očkovanie zachádza príliš ďaleko. „Sme unavení z prílišného rozdeľovania ľudí – na očkovaných a neočkovaných. To by sa nemalo diať,“ povedal šofér Terry Manary.

Niektorí, ako Trevor Gatchell, priniesli zásoby ako jedlo, vodu a kvapalinu do ostrekovačov pre vodičov nákladných áut. „Ja ich len podporujem, pretože chcem mať právo voľby aj pre seba. Nie som antivaxer ani nič podobné. Chcem mať možnosť sa rozhodnúť,“ povedal.


Ďalšie články