V Saudskej Arábii otvorili základné školy. Po takmer dvoch rokoch

moslimskí veriaci kráèanie Ve¾ká mešita v Mekke Veľká Mešita v Mekke. Foto: TASR/AP

Takmer dva roky doma. To zažili deti od 5 do 11 rokov v Saudskej Arábii, ktoré sa skoro od začiatku pandémie vzdelávali dištančne. Teraz konečne nastala zmena a vrátili sa do základných škôl.

V Saudskej Arábii otvorili základné školy po takmer dvoch rokoch, žiaci sa dovtedy učili z domu. Tamojšie základné školské inštitúcie boli zatvorené takmer najdlhšie na svete, čo vyvolávalo nespokojnosť rodičov. K zmene stavu prišlo až v januári tohto roku.

Ako informoval denník Wall Street Journal (WSJ), táto arabská krajina udržiavala veľmi prísne opatrenia pre verejné i súkromné školy v dôsledku pandémie koronavírusu. Tie platili takmer od začiatku pandémie.

Stredné školy a obdobné inštitúcie boli otvorené už v auguste minulého roku, pričom krajina nezaznamenala zvýšenie prípadov nákazy koronavírusu. Je to zrejme dané aj tým, že žiaci museli byť očkovaní oboma dávkami vakcíny proti covidu.

Mladšie deti však očkované byť nemuseli, čo je zrejme dôvod, prečo otvorenie základných škôl vláda oznámila až 9. januára tohto roku. Deti vo veku od päť do jedenásť rokov sa tak vrátili do lavíc až po mnohých mesiacoch dištančného vzdelávania.

Mnoho rodičov si vydýchlo, keďže taký dlhý čas bez škôl spôsoboval problémy pre mnohé rodiny. Nespokojnosť s nariadeniami sa však v Saudskej Arábii netoleruje, hnev rodičov bol podľa denníku WSJ držaný prevažne v súkromí.

Mnoho matiek muselo podľa správ opustiť svoju prácu, aby doma pomáhali deťom s učením. Viaceré rodiny si zasa museli najímať pomocníkov, aby ich ratolestiam pomohli s učivom. Niektorí lekári si tiež podľa svojich slov všimli neblahé telesné a duševné dôsledky dlhého zotrvania doma na samotných deťoch.


Ďalšie články