Le Penová a Zemmour majú problém. Zatiaľ sa im nepodarilo získať dosť podpisov na kandidatúru a čas sa kráti

Christophe Sanz, stúpenec francúzskeho centristického prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona predvolebný plagát Emmanuel Macron lepenie ulica Bayonne Ilustračné foto: TASR/AP

Francúzska prezidentská kampaň sa dostala do kľúčovej fázy. Od štvrtka majú kandidáti päť týždňov na to, aby preukázali dostatočnú podporu pod svojou kandidatúrou. Potrebujú 500 podpisov volených predstaviteľov. Marine Le Penová, Éric Zemmour ani Jean-Luc Mélenchon ešte nezískali dostatok hlasov na kandidatúru.

Kým na Slovensku potrebuje prezidentský kandidát najmenej hlasov 15 poslancov ale podpisy 15-tisíc občanov, vo Francúzsku to funguje inak. Kandidáti sa na podporu voličov spoliehať nemôžu, musia preukázať 500 podpisov spomedzi celkovo 42-tisíc volených predstaviteľov. Patria medzi nich poslanci aj regionálni predstavitelia, ale väčšinu tvoria starostovia a primátori (34-tisíc).

Pre kandidátov z menších strán alebo politických nováčikov je to problém a pravidlo 500 podpisov sa stalo vo francúzskej prezidentskej kampani veľkou témou. Aj pomerne vysoká ľudová podpora, ktorú ukazujú prieskumy, jednoducho na kandidatúru nestačí. Zohnať podpisy volených predstaviteľov zasa nie je jednoduché, pretože sú verejné a dlhodobí starostovia zvažujú, či sa vystaviť reputačnému riziku. Na vlastnej koži to pociťujú traja kandidáti z prvej päťky v prieskumoch – Le Penová, Zemmour a Mélenchon.

Zostáva im mesiac

Úrady tento týždeň oficiálne spustili lehotu na odovzdanie podpisov na kandidatúru. Záujemcovia o účasť v prezidentských voľbách majú čas do 4. marca. Na základe toho vyhlási v pondelok 7. marca Ústavná rada oficiálny zoznam prezidentských kandidátov.

Na prvý pohľad vyzerá situácia zvláštne, keďže ani jeden z piatich najpopulárnejších kandidátov zatiaľ formálne nemá dostatok podpisov.

Začnime odspodu. Na piatej priečke v prieskumoch sa umiestňuje ľavičiar Jean-Luc Mélenchon. Tvrdí, že prekonal hranicu 400 podpisov. Problémy pri získavaní podpisov mu robí komunistický kandidát Fabien Roussel, ktorý má síce v sondážach minimálnu podporu voličov, ale môže sa spoľahnúť na hlasy 800 straníkov vo volených funkciách.

Rovnako métu 400 podpisov podľa vlastných slov presiahli Le Penová a Zemmour. Pred dvoma týždňami na tom boli horšie, v Štandarde sme o tom informovali, takže merateľne napredujú. Problémom je, že sa ich voličské základne a prípadní podporovatelia prekrývajú, jednoducho si intenzívne konkurujú. „Je to extrémne náročné, ešte mi určitý počet podpisov chýba,“ priznala v nedeľu Le Penová.

Nedávno tejto súperke zasadil Zemmour bolestivý úder, keď k nemu prešli traja jej straníci v europarlamente Jérôme Rivière, Damien Rieu a Gilbert Collard. Návrhy na prípadné spojenie síl proti Macronovi tak nateraz vyzerajú nereálne.

Radšej s rezervou

Treba uviesť, že 500 podpisov je minimum. Viacerí starostovia a primátori sa zdráhajú podporiť kandidátov, ktorí majú nálepku krajnej či nacionalistickej pravice. Boli zvolení za iné strany, prípadne nechcú ohroziť svoje šance na znovuzvolenie.

Špecifikom francúzskeho systému je, že podpisy pod kandidatúru sú verejné. Každý teda uvidí, koho konkrétny volený predstaviteľ podporil. Niektorí signatári môžu zaváhať, a preto je vhodné mať podpisov aspoň 600, aby bola kandidatúra istá.

Azda najviac to cítiť pri stredopravej klasickej strane Republikáni. Ich pravé krídlo má názorovo blízko k Zemmourovi a viacerí primátori mu hlas dali. Partaj im odkázala, že „majú slobodnú vôľu, ale ak podporia Zemmoura, sami sa zo strany vyčleňujú“.

Politický nováčik úskalia aktuálneho systému pociťuje azda najviac a navrhuje, aby mená signatárov neboli zverejňované. „Nemyslím len na seba. Viem, že aj Marine Le Penová a Jean-Luc Mélenchon majú problémy pri zháňaní podpisov,“ vyhlásil Zemmour.

Le Penová zasa tvrdí, že Republikáni aktívne Zemmourovi pomáhajú a spojili sa proti nej, aby zvýšili šance vlastnej kandidátky na postup do druhého kola.

Nie či, ale koľko

Kým traja uvedení kandidáti sa snažia pokoriť hranicu 500 podpisov, dvaja favoriti – Emmanuel Macron a Valérie Pécressová – hrajú vyššiu hru. Prvý ešte ani oficiálne neohlásil kandidatúru, hoci sa to očakáva už čoskoro. Pécressová sa zasa snaží získať čo najviac podporovateľov. Obaja majú oporu v silných straníckych základniach.

Počet podpisov vypovedá o tom, akú má kandidát politickú silu v regiónoch a koľko volených predstaviteľov bolo ochotných ho verejne podporiť. V minulých voľbách napríklad Macron získal vyše 1 800 podpisov, ale jeho republikánsky súper François Fillon (ktorý pre škandál kandidatúru neskôr stiahol) dvojnásobný počet.

Ak by sa to podarilo Pécressovej, bol by to pre ňu povzbudivý signál počas kampane. Zatiaľ má spolu s Macronom najväčšie šance na postup do druhého kola, ale v ňom má navrch úradujúci prezident. Prvé kolo prezidentských volieb bude 10. apríla.


Ďalšie články