Omikron už naplno zasiahol Slovensko. Pribudlo rekordných vyše 14-tisíc infikovaných

testovanie PCR testami na prítomnos ochorenia COVID-19 v rómskej osade v Trebišove Ilustračné foto: TASR/Roman Hanc

Sever Slovenska má opäť najvyššie počty nakazených, ministerstvo zdravotníctva pripravuje triážne stany na triedenie pacientov.

Slovenskom sa šíri vlna omikronu. Za stredu pribudlo 14 252 nových prípadov. Ide o najvyšší údaj od začiatku pandémie. Vykonalo sa 32 227 PCR testov. 

Nárast nových prípadov je skokový. V stredu Matej Mišík, šéf Inštitútu zdravotníckych analýz, informoval, že oproti minulému týždňu vzrástol priemer denných prípadov o 135 percent. Počet hospitalizovaných a aj pacientov na umelej pľúcnej ventilácii zatiaľ klesá. Takmer 81 percent z nich nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky.

V nemocniciach na severe však už postupne vidieť nárast počtu pacientov a podľa Mišíka sa tento trend v najbližších dňoch len posilní. Vo väčšine krajov vzrástol aj počet výjazdov sanitiek ku covidovým pacientom. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) pripomenul, že ministerstvo pripravuje pred nemocnicami triážne stany. Tam budú pacienti indikovaní podľa toho, či potrebujú liečbu monoklonálnymi protilátkami, liekom molnupiravir alebo potrebujú inú podpornú liečbu.

Ak budú tieto kapacity nedostatočné, vzniknú v krajoch s najvyšším výskytom infikovaných núdzové zdravotnícke zariadenia. Tie budú prepojené s najbližšou nemocnicou.

Nemocnice v omikron vlne v porovnaní s deltou. Foto: Dáta bez pátosu/FB

V 14 okresoch sa počet pozitívnych strojnásobil. V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Stropkov a Dunajská Streda bolo za posledný týždeň pozitívne testovaných viac ako dve percentá obyvateľov. Námestovský všeobecný lekár Rastislav Zanovit pre Štandard skonštatoval, že „vrchol omikron tsunami“ očakávajú v tomto okrese tento víkend.

Foto: NCZI

Omikron má iné príznaky, varuje lekár

Epidemiológ Martin Pavelka upozornil, že variant omikron má odlišné symptómy. Čuch a chuť už zrejme nestratíte, zato pacienti až dvojnásobne často udávajú bolesti hrdla. Z predbežných štúdií vyplýva, že omikron sa vo väčšej miere množí v oblasti hrdla než v pľúcach. Mal by byť teda menej smrteľný, ale zato infekčnejší.

Medzi ďalšie časté príznaky patrí teplota, hnačka, kašeľ, bolesť svalov a žalúdočné problémy.

Epidemiológ tiež nabáda na očkovanie. Nezaočkovaní majú pri omikrone oproti delte len o štvrtinu nižšiu šancu, že neskončia v nemocnici. Dvojdávková schéma chráni pred hospitalizáciou zhruba na 65 percent a tri dávky vakcíny približne na 80 percent.


Ďalšie články