Nemocnica v USA odmietla transplantáciu srdca nezaočkovanému pacientovi

D.J. Ferguson Na nedatovanej snímke, ktorú poskytla Tracey Fergusová, sa usmieva jej syn D.J. Ferguson. Foto: TASR/AP

Nemocnica v Bostone odmietla transplantovať srdce 31-ročnému pacientovi. Okrem iného aj preto, že nebol zaočkovaný proti covidu. Dôvodom pre jeho rozhodnutie odmietnuť vakcínu bolo podľa dostupných informácií to, že môže spôsobiť zápal srdca, čo v minulosti potvrdili mnohí vedci.

Americká nemocnica Brigham and Women’s Hospital v Bostone odmietla transplantovať srdce 31-ročnému pacientovi čiastočne preto, že nie je zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19.

„Vzhľadom na nedostatok dostupných orgánov robíme všetko pre to, aby pacient, ktorý dostane transplantovaný orgán, mal najväčšiu šancu na prežitie,“ uviedlo vo vyhlásení toto zdravotnícke zariadenie.

Jeho hovorca spresnil, že vyžadujú vakcínu proti koronavírusu, ktorá vraj spoločne so životným štýlom adeptov na transplantáciu určuje najlepšiu šancu na úspešné absolvovanie operácie. O prípade informuje britská stanica BBC.

Nemocnica dodala, že väčšina zo 100-tisíc ľudí nachádzajúcich sa na čakacích listinách na transplantáciu orgánov nedostane orgán do piatich rokov pre ich nedostatok.

„Starostlivo formulované vyhlásenie nemocnice môže naznačovať, že okrem statusu pacienta ako neočkovaného pre jeho nespôsobilosť zavážili aj iné faktory, ale odmietla diskutovať o podrobnostiach s odvolaním sa na súkromie pacienta,“ píšu britskí novinári.

Komplikovaná situácia

Pacient menom DJ Ferguson sa nachádza v nemocnici od 26. novembra minulého roku a podľa portálu GoFundMe, ktorý je platformou pre verejné online zbierky, trpí dedičným problémom so srdcom spôsobujúcim to, že sa jeho pľúca plnia krvou a tekutinou.

Otec neočkovaného pacienta skonštatoval, že proticovidová vakcína je v rozpore so základnými princípmi jeho syna a neverí v ňu. Organizátor zbierky na GoFundMe uviedol, že Ferguson sa obával jej nežiaduceho účinku, konkrétne zápalu srdcového svalu. Ten je síce veľmi zriedkavý, ale vzhľadom na Fergusonovu diagnózu pomerne nebezpečný.

„Môj chlapec bojuje veľmi odvážne a má integritu a princípy, ktorým skutočne verí, a preto ho rešpektujem ešte viac,“ povedal David Ferguson a o synovi doplnil, že „je to jeho telo, jeho voľba“.

Odborník na lekársku etiku na Newyorskej univerzite Arthur Caplan pre televíziu CBS povedal: „Po akejkoľvek transplantácii je imunitný systém človeka potlačený. Covid ho môže zabiť. Orgány sú vzácne. Nedávajú ich niekomu, kto má malú šancu na prežitie, keď iní, ktorí sú zaočkovaní, majú po operácii lepšiu šancu na prežitie.“

Zápaly potvrdili viaceré štúdie

O kauzalite medzi očkovaním a zápalmi srdca sa prvýkrát začalo hovoriť v Izraeli na prelome mája a júna minulého roka. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva potvrdilo stovky prípadov takýchto komplikácii po vakcíne od konzorcia Pfizer/BioNTech. Drvivá väčšina pacientov sa však onedlho zotavila. Problém sa týka najmä mladých mužov, teda skupiny, do ktorej spadá aj samotný Ferguson.

Po židovskom štáte spojitosť medzi očkovaním mRNA vakcínami a myokarditídou potvrdilo aj americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a napokon aj Európska lieková agentúra (EMA)


Ďalšie články