Premiér: Dezinformácie o dohode s USA šíria politici, ktorí ju pripravovali. Kollárovci vyčkávajú

Rodiny v núdzi dostanú 333 eur na diea, dohodla sa na tom koalícia Boris Kollár a Eduard Heger. Foto: Martin Baumann/TASR

Na čele vlny nenávisti a dezinformácií, ktoré sa šíria v súvislosti s obrannou zmluvou medzi Slovenskom a USA, stoja politici z predchádzajúcej vlády, ktorí túto dohodu kedysi pripravovali. V stredu to povedal predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) na tlačovej konferencii s predsedom Európskej rady (ER) Charlesom Michelom v Bratislave.

„Informoval som predsedu ER o dezinformáciách, ktoré v súvislosti s touto dohodou (na Slovensku) zaznievajú a, žiaľ, prehlbujú nenávisť. Na ich čele sú politici, ktorí ju kedysi pripravovali,“ povedal Heger s tým, že títo politici „v tejto dôležitej dobe zasievajú neistotu“.

„Budeme pokračovať v posilňovaní bezpečnosti našich občanov,“ zdôraznil Heger a dodal, že podpis predmetnej dohody očakáva v najbližších týždňoch, po čom poputuje na ratifikáciu do parlamentu.

Heger: Hrozba voči Ukrajine je hrozbou pre Slovensko

Premiér sa s Michelom rozprával aj o napätej situácii na Ukrajine. „Čelíme hrozbe na našej východnej hranici. Hrozba voči Ukrajine je hrozba voči nám,“ poznamenal Heger. Predseda vlády a Michel sa zhodli, že cesta vpred vedie cez deeskaláciu a dialóg s Ruskom.

Michel tiež zdôraznil dôležitosť diplomacie, zároveň však poznamenal, že EÚ je spolu s USA a NATO pripravená podniknúť rázne a rozsiahle kroky, ak dôjde k eskalácii situácie na východnej hranici Ukrajiny.

Sme rodina stanovisko ešte len zaujme

Hnutie Sme rodina a jeho poslanecký klub zaujme stanovisko k obrannej zmluve s USA až po zodpovedaní všetkých otázok. „Stále prebiehajú pripomienky k tejto zmluve, niektoré otázky nám zodpovedali a niektoré ešte nie. Keď nám budú všetky zodpovedané, tak potom na našom klube zaujmeme stanovisko,“ uviedlo Sme rodina pre TASR.

Naď a Korčok diskusiu s klubom Sme rodina označili za vecnú a odbornú. „Boli tam otázky, ktoré sme jednoznačne vyvrátili,“ povedal minister obrany po utorňajšom rokovaní bezpečnostnej rady s tým, že sa venovali aj konkrétnym bodom zmluvy. Korčok deklaroval pripravenosť ďalej sa stretávať a rokovať s akýmkoľvek poslaneckým klubom. Dodal, že otázkam poslancov rozumie, pretože sa pýtajú to, čo zaujíma aj ľudí. Debatu preto považuje za legitímnu.

Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odsúhlasila vláda 12. januára. Po podpise dokumentu na základe splnomocnenia prezidentky ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády deklarovali, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Prezidentka Zuzana Čaputová už avizovala, že zmluvu ratifikuje iba s interpretačnou doložkou, ktorú k nej pripravila.

(tasr, ste)


Ďalšie články