Najprv manželka, potom manžel. Podivné zmeny vo vedení Okresného úradu vo Zvolene vláde neprekážajú

Roman Mikulec Roman Mikulec. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Funkciu prednostu Okresného úradu vo Zvolene prevzal manžel bývalej prednostky. Kompetentný rezort vnútra pod vedením nominanta OĽaNO Romana Mikulca v tom problém nevidí. Obsadzovanie kresiel prednostov bolo jedným z prvých sporov súčasnej koalície.

Ostalo to v rodine. Aj to sa dá stručne povedať o funkcii prednostu Okresného úradu vo Zvolene, do ktorej minulý štvrtok nastúpil Milan Mészáros. Vo funkcii totiž nahradil svoju manželku Martinu Mészáros Bariakovú, ktorú vláda vymenovala do rovnakej funkcie v Banskej Bystrici vlani v októbri.

Ako pripomína portál Aktuality, ktorý o kauze informoval, funkcie prednostov sa obsadzujú na základe návrhu rezortu vnútra. Aj toho zvolenského vláda vymenovala na odporúčanie Romana Mikulca (OĽaNO).

Mikulcove ministerstvo v tom problém nevidí. „Prednosta okresného úradu v sídle kraja podľa zákona o organizácii miestnej štátnej správy nemá kompetenciu zasahovať do činnosti iného okresného úradu. Z hľadiska personálnej pôsobnosti prednosta okresného úradu v sídle kraja nie je nadriadený inému prednostovi okresného úradu,“ uviedlo pre Aktuality.

Mészáros Bariaková v reakcii skonštatovala, že proces je vždy spojený so záujmom rôznych záujmových skupín a výber je vraj z toho dôvodu náročný. Návrh Mikulca menovať do funkcie jej manžela ju údajne potešil, hoci všetci podľa jej slov vnímali „reputačné riziko takejto nominácie“.

Jeden z prvých koaličných sporov

V súvislosti so zámerom OĽaNO obsadzovať posty prednostov okresných úradov ľuďmi, ktoré samé vyberie, v lete 2020 nastala pomerne veľká vlna rozhorčenia. A to nielen medzi širokou verejnosťou, ale aj vo vnútri vtedy novovzniknutej koalície.

Strana Za ľudí rozhodnutím nadšená nebola a očakávala, že najsilnejšia koaličná strana za nominantov prevezme plnú politickú zodpovednosť. Šéf SaS Richard Sulík naopak povedal, že obsadzovanie týchto postov je prirodzené. Väčší problém s konaním OĽaNO nemala ani Sme rodina.

OĽaNO: Chceli sme štátnu správu odpolitizovať

Nadácia Zastavme korupciu správanie matovičovcov vtedy označila za kauzu. „Práve táto strana pritom sľubovala, že pri výbere funkcionárov do štátnej správy bude presadzovať odbornosť, nie politiku. Netransparentne tiež ministerstvá menili riaditeľov nemocníc, štátnych podnikov a akciových spoločnosti,“ zhodnotila zástupkyňa organizácie Lucia Pazičová.

Samotné hnutie OĽaNO vo svojom nápade paradoxne videlo odpolitizovanie štátnej správy. „Desať rokov hovorím o tom, že štátnu správu musíme odpolitizovať, “ povedal jeho predseda a vtedajší premiér Igor Matovič. Eduard Heger, v tom období minister financií, sa zase nechal počuť, že vláda dostala od ľudí silný mandát a ide „čistiť politiku“.


Ďalšie články