Najväčšie bludisko v strednej Európe bude na východe Slovenska

IMG_20210705_151844 Foto: archív Jozefa Romaňáka

V máji tohto roku sa v Starej Ľubovni otvorí najväčšie bludisko v Strednej Európe. Pomenované po Čertovej skale, ktorá sa nachádza v blízkosti obce Chmeľnica. Autor bludiska chce týmto počinom zviditeľniť kraj a priviesť do okresu ešte viac turistov.

Stará Ľubovňa je známa hlavne svojím hradom, ktorý sa týči nad mestom. V jeho okolí je viacero atrakcií, ktoré s obľubou navštevujú turisti z rôznych kútov Slovenska či zo zahraničia. Patria k nim skanzen, vojenský tábor či vojenská expozícia Michala Strenka.

V máji má v meste pribudnúť nová atrakcia, najväčšie bludisko v strednej Európe. Pôvodným plánom autora projektu bolo postaviť bludisko blízko hradu. Napokon mestskí poslanci Starej Ľubovne prenájom pod hradom neschválili a ako alternatívu poskytli miesto pri rieke Jakubianka. „Nakoniec som aj rád za túto lokalitu. Je síce trochu od ruky, no je odtiaľ najkrajší výhľad na Ľubovniansky hrad,“ konštatuje pre Štandard autor projektu Jozef Romaňák.

Záhrady pomenované po manželke a bludisko po ľubovnianskej povesti

Bludisko sa nachádza vo Viktóriiných záhradách a bude pokrývať viac než 6 400 štvorcových metrov, čím sa stane najväčším v strednej Európe. Okrem bludiska plánujú vo Viktóriiných záhradách vysadiť stromy, z ktorých neskôr vyrastie lesík a v ňom budú zakomponované rôzne zábavné prvky pre deti i dospelých.

„V ďalšej časti záhrad bude udržiavaná trávnatá plocha určená na voľnočasové aktivity, piknik, šport a v neposlednom rade aj priestor na kultúrne podujatia, akými sú koncerty, divadelné vystúpenia či večerné letné kino,“ prízvukuje Romaňák.

Dodáva, že záhrady pomenoval po svoje manželke Viktórii. „Bolo to symbolicky na jej meniny. Poslepiačky som ju priviedol až pred drevenú tabuľu s názvom záhrad a keď sa na ňu pozrela, zostala v šoku. Veľmi ju to prekvapilo a potešilo, no zároveň jej to prišlo ako príliš veľký dar,“ s úsmevom si spomína Jozef.

Foto: archív Jozefa Romaňáka

Bludisko Čertova skala bude rozdelené na deväť častí. „V každej bude drevená vyrezávaná socha ako postava z povesti o Čertovej skale. Návštevník dostane pri vstupe do bludiska mapku k prvej soche, ktorá mu po vylúštení hádanky dá mapu k ďalšej,“ opisuje bludisko Romaňák.

Postupne si s mapkami vyskladajú cestu až do stredu, kde má byť postavená vyhliadková veža vo výške päť metrov, odtiaľ bude výhľad na Ľubovniansky hrad. Veža by mala vyzerať ako skutočná Čertova skala, ktorá sa nachádza neďaleko obce Chmeľnica.

Von z bludiska sa dostane každý

Bludisko je od slova blúdiť, no tí, čo budú blúdiť veľmi dlho a nebudú vedieť nájsť správnu cestu do stredu k veži, sa nemusia báť, že tam ostanú „navždy“. Prevádzkovatelia sú pripravení aj na to. Pri sochách budú pripravené aj záchranné tlačidlá: „Po stlačení vytlačí návštevníkovi mapku k najbližšiemu únikovému východu. Neskôr však máme v pláne využívať na vyprevadenie stratených návštevníkov drony či malých robotických škriatkov,“ hovorí Romaňák.

No zároveň dodáva, že použitím tohto tlačidla príde návštevník o možnosť získať titul s medailou ako odmenu za vyriešenie všetkých úloh, ktoré mu „bludiskové sochy zadajú“.

Tým, že bludisko tvorí listnatý živý plot, ktorý je opadavý, plánovali najprv záhradu prevádzkovať iba počas letnej sezóny. „Nevylučujeme však celoročnú prevádzku, pretože blúdiť môže byť zaujímavé aj v zime.“

Situácia okolo koronavírusu ich zo začiatku veľmi neovplyvnila, keďže práce sú vonku, nebol s tým problém. V poslednom období to však postihlo rozpočet, keďže koronavírus nepríjemne zasiahol aj zdražovanie materiálov. „Verím však, že sa nám aj napriek tomu podarí záhrady otvoriť načas,“ uzatvára Jozef Romaňák.


Ďalšie články