Americká televízia CNN označila ukrajinský Charkov za ruské mesto

Významné svetové weby zasiahol výpadok služby Fastly Ilustračná fotka. Zdroj: TASR/AP

Preklep, ktorý prišiel vo veľmi nevhodnom čase. Americká televízia CNN údajne označila prihraničné ukrajinské mesto Charkov za súčasť Ruska v paneli známej relácie Amanpour. Bolestivý omyl si všimla ukrajinská agentúra Unian v čase, keď sa ruské jednotky zoskupujú v blízkosti hraníc a hovorí sa o možnej ruskej invázii na Ukrajinu.

Americká televízia CNN v nedávnej relácii Amanpour vraj označila mesto Charkov ležiace na severovýchode Ukrajiny ako ruské, tvrdí ukrajinská agentúra Unian. Túto chybu si všimla aj ruská agentúra Ria Novosti.

Preklep sa mal objaviť počas panela britsko-iránskej moderátorky Christiane Amanpourovej. Tá na videu zverejnenom na sociálnej sieti Twitter rozprávala o ruských vojenských cvičeniach, pri ktorých sa na obrazovke objavil názov predpokladaného miesta manévrov – Charkov, Rusko.  

Takýto preklep môže pôsobiť veľmi nešťastne, najmä v kontexte aktuálne napätých vzťahov Ruska a Ukrajiny. Nie je to pritom tak dávno, čo ukrajinský prezident Vladimír Zelenský hovoril o hrozbe ruskej okupácie Charkova. Nachádza sa len 20 kilometrov od hraníc a je druhým najväčším ukrajinským mestom.

Udalosť si rýchlo všimli aj používatelia sociálnych sietí. Agentúra Unian označila chybu CNN za „zradu“, snažiac sa navodiť dojem ruského vpádu na Ukrajinu, iní sa len vysmiali geografickým (ne)znalostiam televízie. Nešlo by totiž ani zďaleka o prvé zemepisné pošmyknutie pre CNN.

https://twitter.com/russian_market/status/1486055820471197699

Na internete sú stále zvečnené rôzne prešľapy tejto americkej televízie, ako napríklad umiestnenie Kambodže do západnej Afriky, či označenie nášho územia ako Česko-Slovensko.

V jednej z relácií sa zas objavila správa o tom, ako chce Austrália stavať plot na hranici so Slovinskom. V živom vstupe pri komentovaní teroristického útoku na bostonskom maratóne v roku 2013 si zas pozvaný expert zamenil Česko za Čečensko, odkiaľ pochádzal páchateľ. Ľudia tiež radi pripomínajú umiestnenie Hongkongu do Brazílie alebo príspevok na sociálnej sieti Twitter, ktorý naznačoval, že Nemecko zdieľa hranicu s Talianskom.

https://twitter.com/cnni/status/1231928702600085510

Ďalšie články