Šéf Svetovej lekárskej asociácie: Vrchol pandémie príde vo februári. Ak zložíme rúška, veľmi ochorieme

270301120_4780799592004497_750966694505098905_n Frank Ulrich Montgomery. Foto: Facebook

Šéf Svetovej lekárskej asociácie, tak ako mnohé autority pred ním, hovorí o vrchole pandémie už v roku 2022, dokonca vo februári. Pokoj to však podľa neho znamenať nemusí. Okrem svojho sna o 95-percentnej očkovanosti skloňuje aj nutnosť zachovania rúšok v určitých prípadoch. Ak si ich podľa neho dáme dolu, poriadne ochorieme.

Vrchol koronavírusovej pandémie nastane už budúci mesiac, vo februári. Uviedol to predseda Svetovej lekárskej asociácie (WMA) Frank Ulrich Montgomery. „Stane sa tak za dva, tri, prípadne štyri týždne,“ skonštatoval v rozhovore so zahraničnými novinármi.

Dôvodom bude podľa jeho mienky to, že vírus narazí na svoje kapacitné limity a jednoducho nebude mať koho nakaziť. Pre ilustráciu, v niektorých krajinách ako napríklad Francúzsko, pribudlo len za jeden jediný deň viac ako pol milióna infikovaných. Podobné rekordy padajú aj v častiach Berlína.

Problémom po vlne omikronu ale údajne môžu byť nové mutácie, ktoré sa objavia v budúcnosti. „Nikto nevie povedať, ako sa koronavírus bude ďalej vyvíjať,“ pokračoval Montgomery, ktorý zároveň stojí v čele Stáleho výboru európskych lekárov (CMPE).

Sen o počte očkovaných

Práve z titulu nepredvídateľnosti covidu Montgomery navrhuje ďalej vsádzať na očkovanie čo najväčšej časti populácie. „Môj sen je 95 percent očkovaných obyvateľov,“ uviedol 69-ročný funkcionár.

„Očkovanie neznamená istotu, že sa ľudia nenakazia, ale značnú istotu, že len veľmi málo z nich vážne ochorie a ešte väčšiu istotu, že nezomrú,“ povedal Montgomery. „Osemdesiat percent pacientov s COVID-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú neočkovaní,“ dodal.

V záujme dosiahnutia čo najväčšej zaočkovanosti považuje Montgomery za ideálny taký model, v ktorom by sa povinná vakcinácia vzťahovala na všetky osoby staršie ako 18 rokov.

Čo na to výrobcovia?

Pokiaľ ide o očkovaciu politiku, problematika je pomerne komplikovaná. V súčasnosti dostupné vakcíny v boji proti novým mutáciám výrazne zaostávajú. Farmaceutické firmy preto pracujú na vývoji nových látok a odvolávajú sa aj na vysoký záujem zo strany predstaviteľov jednotlivých štátov.

Generálny riaditeľ Moderny Stéphane Bancel vo vyjadrení pre americkú televíziu CNBC povedal, že spoločnosť pracuje na boosteri pre túto jeseň. Zameriava sa na práve na v súčasnosti dominantný variant omikron a čoskoro vraj vstúpi do klinických skúšok. Dodal, že dopyt zo strany vlád je vysoký, keďže pripravujú pravidelné očkovanie proti vírusu.

Albert Bourla, generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer, zase povedal, že vakcína zameraná na nový variant bude pripravená v marci a spoločnosť vraj už začala s výrobou dávok. Bourla ale pripustil, že stále nie je jasné, či vakcína proti omikronu bude alebo nebude potrebná a ako bude používaná, avšak pre uspokojenie dopytu z niektorých krajín bude pripravená.

Bez rúšok vraj rýchlo ochorieme

Pokiaľ ide o problematiku rúšok, aj tu Montgomery navrhuje nezanevrieť ani na ne. „Som si ale istý, že ja v budúcnosti prinajmenšom pri niektorých situáciách budem naďalej nosiť rúško, pretože to má veľké výhody a skvelé sprievodné efekty,“ uviedol pre médiá.

„Už dva roky som nebol prechladnutý, dva roky som nemal chrípku, dva roky som nemal črevnú virózu,“ pokračoval Montgomery o rúškach. „Vďaka ochrane dýchacích ciest som sa vyhol celému radu ďalších ochorení,“ doplnil.

Poznamenal tiež, že vírusy, ktoré takéto ochorenia vyvolávajú, nezmizli a že kvôli obmedzenému kontaktu s nimi sa znížila aj imunita proti nim. „Keď teraz rúška odložíme, tak všetci dostaneme poriadne prechladnutie. Naša imunita sa, samozrejme, oslabila,“ povedal.


Ďalšie články