Na neočkovaných treba volať políciu, odstrihnime ich. Deťom v kanadskej šou za tento názor tlieskali

Screenshot (1) Foto: Twitter

Zavolajte na nich políciu, odstrihnite ich od všetkých aktivít. Aj takéto názory na neočkovaných ľudí padali z úst detských predpubertálnych hostí v kanadskej televíznej šou. Čo na to dospelí? Tí im za to vo veľkom tlieskali.

Od proklamovanej dobrovoľnosti očkovania na začiatku pandémie sa verejný diskurz po ani nie dvoch rokoch výrazne posunul. Napríklad hneď za našimi hranicami, v Rakúsku, bude onedlho hroziť občanom nad 18 rokov za odmietnutie vakcíny až niekoľkotisícová pokuta.

Takéto rýchle vyhrotenie postojov voči neočkovaným ľuďom vnímajú aj tí najmenší, deti, ktoré v pandemickej dobe strávili až tretinu, štvrtinu či pätinu celého svojho života. Mnohé z nich pritom tieto myšlienky nielen vnímajú, ale si ich aj osvojili. A niektoré dokonca vyhrotili.

Políciu na nich!

O tom, ako to môže v praxi vyzerať, svedčí šokujúci prípad, ktorý sa odohral minulý utorok v Kanade, konkrétne v štúdiu francúzskojazyčnej televíznej rodinnej šou La semaine des 4 Julie vysielanej na stanici Noovo.

„Čo by sme mali robiť s ľuďmi, ktorí nechcú vakcínu?“ spýtala sa moderátorka Julia Snyderová malých detí na ich názor ohľadom odporcov povinnej vakcíny proti COVID-19.

„Mali by sme zavolať políciu,“ odpovedal chlapec, odhadom vo veku začiatku školskej dochádzky. „Áno! Áno!“ reagoval jeden z dospelých prísediacich. Malé dievča, ktoré odpovedalo hneď po ňom, zase s prísnym výrazom v tvári navrhlo, aby boli neočkovaní ľudia odstrihnutí od všetkých aktivít, dokým sa vakcinácii nepodvolia. Publikum im následne začalo tlieskať.

Obe deti sa ešte pred vyslovením nekompromisných návrhov moderátorke zdôverili s tvrdením, že sami majú v sebe jednu dávku vakcíny a že podporujú povinné očkovanie.

Od koho to majú? Možno aj od premiéra

V podobnom duchu program nedávno absolvoval rozhovor s kanadským premiérom Justinom Trudeauom. Teda predsedom vlády krajiny, ktorá na svoje územie neočkovaných ľudí nevpustí. Trudeau vtedy pre zmenu označil ľudí bez vakcíny za odporcov vedy, rasistov a mizogýnov.

Kanadská provincia Quebec, v ktorej televízia Noovo prevažne pôsobí, začiatkom januára rozhodla, že prijme v najbližších týždňoch pre ľudí, ktorí odmietajú proticovidové očkovanie a nemajú na to zdravotný dôvod, novú povinnú daň.

„Vakcína je kľúčom k boju proti vírusu. Z tohto dôvodu uvažujeme o poplatkoch pre dospelých, ktorí odmietnu očkovanie a nemajú na to zdravotné dôvody,“ povedal na tlačovej konferencii quebecký premiér Francois Legault.

Návrhy na tvrdú perzekúciu časti občanov v rôznych kútoch planéty paradoxne prichádzajú v čase, keď sa čoraz viac hovorí o konci pandémie a keď dominuje covidový variant omikron. Ten má podľa prvotných výskumov o 90 percent nižšiu smrtnosť než delta. Podobné závery predtým naznačili aj rozsiahle štúdie z Británie a Juhoafrickej republiky.


Ďalšie články